Przepisy na deser z chia
4 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
deser z chia
Deser z chia, nasionami zwanymi też szałwią hiszpańską, zyskał ostatnimi laty sporą popularność. Można kupić go w modnych kawiarniach i bistro, sprawdza się nie tylko jako przekąska po obiedzie, ale jest również godny polecenia na drugie śniadanie. Ważne, by przygotować go odpowiednio wcześniej, ponieważ nasiona chia potrzebują kilku godzin, by napęcznieć i uzyskać charakterystyczną żelową konsystencję. To właśnie dzięki niej deser z dodatkiem chia jest gęsty i przypomina nieco kisiel albo budyń. Ponieważ nasiona nie posiadają charakterystycznego smaku, najlepiej podawać je ze słodkimi dodatkami. Deser z chia i mango to znakomite połączenie, ponieważ miękkie owoce dobrze komponują się z jogurtem (mango można ewentualnie zastąpić brzoskwinią, bananem lub nektarynką). Pyszny deser z chia przyrządzisz też na bazie jogurtów smakowych albo mleka kokosowego czy roślinnego. Wybierz swój ulubiony sposób i zobacz, jak łatwo da się przygotować efektowną i smaczną przekąskę, która sprawdzi się na deser, podwieczorek lub drugie śniadanie. Opcjonalnie dodaj do tego drożdżówkę, bułkę maślaną czy wafle ryżowe. Spróbuj koniecznie!