Deser z chia | Przepisy.pl pixel

Przepisy na deser z chia

4 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - deser z chiadeser z chia

Deser z chia, nasionami zwanymi też szałwią hiszpańską, zyskał ostatnimi laty sporą popularność. Można kupić go w modnych kawiarniach i bistro, sprawdza się nie tylko jako przekąska po obiedzie, ale jest również godny polecenia na drugie śniadanie. Ważne, by przygotować go odpowiednio wcześniej, ponieważ nasiona chia potrzebują kilku godzin, by napęcznieć i uzyskać charakterystyczną żelową konsystencję. To właśnie dzięki niej deser z dodatkiem chia jest gęsty i przypomina nieco kisiel albo budyń. Ponieważ nasiona nie posiadają charakterystycznego smaku, najlepiej podawać je ze słodkimi dodatkami. Deser z chia i mango to znakomite połączenie, ponieważ miękkie owoce dobrze komponują się z jogurtem (mango można ewentualnie zastąpić brzoskwinią, bananem lub nektarynką). Pyszny deser z chia przyrządzisz też na bazie jogurtów smakowych albo mleka kokosowego czy roślinnego. Wybierz swój ulubiony sposób i zobacz, jak łatwo da się przygotować efektowną i smaczną przekąskę, która sprawdzi się na deser, podwieczorek lub drugie śniadanie. Opcjonalnie dodaj do tego drożdżówkę, bułkę maślaną czy wafle ryżowe. Spróbuj koniecznie!