Przepisy na deser z chia
4 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
deser z chia
Deser z chia, nasionami zwanymi też szałwią hiszpańską, zyskał ostatnimi laty sporą popularność. Można kupić go w modnych kawiarniach i bistro, sprawdza się nie tylko jako przekąska po obiedzie, ale jest również godny polecenia na drugie śniadanie. Ważne, by przygotować go odpowiednio wcześniej, ponieważ nasiona chia potrzebują kilku godzin, by napęcznieć i uzyskać charakterystyczną żelową konsystencję. To właśnie dzięki niej deser z dodatkiem chia jest gęsty i przypomina nieco kisiel albo budyń. Ponieważ nasiona nie posiadają charakterystycznego smaku, najlepiej podawać je ze słodkimi dodatkami. Deser z chia i mango to znakomite połączenie, ponieważ miękkie owoce dobrze komponują się z jogurtem (mango można ewentualnie zastąpić brzoskwinią, bananem lub nektarynką). Pyszny deser z chia przyrządzisz też na bazie jogurtów smakowych albo mleka kokosowego czy roślinnego. Wybierz swój ulubiony sposób i zobacz, jak łatwo da się przygotować efektowną i smaczną przekąskę, która sprawdzi się na deser, podwieczorek lub drugie śniadanie. Opcjonalnie dodaj do tego drożdżówkę, bułkę maślaną czy wafle ryżowe. Spróbuj koniecznie!