Mus z truskawkami, mascarpone i mango
średnie
84 osoby zapisały

Składniki
0.8 litra
2 opakowania
1 kilogram
1 szklanka
1 opakowanie
1 szklanka
250 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Deser podawać w pucharkach lub kieliszkach. Opcjonalnie w okresie zimowym korzystam z mrożonych musów truskawkowych, wówczas z przepisu trzeba usunąć owoce i cukier. Zastępczo w okresie letnim można użyć malin.
Krok 2
Galaretki agrestowe dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie (max. 0,8 l) i schłodzić.
Krok 3
Umyte truskawki zmiksować z cukrem.
Krok 4
Wymieszać mus truskawkowy z lekko tężejąca galaretką i przelać do pucharków, wstawić do lodówki.
Krok 5
Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, nie dopuścić do zagotowania, dodać śmietankę i ostudzić.
Krok 6
Mascarpone zmiksować ze schłodzoną czekoladą i śmietanka. Wstawić krem do lodówki.
Krok 7
Mango obrać ze skórki, pokroić na cząstki i zmiksować, jeżeli jest mało słodkie dodać 1 łyżkę cukru.
Krok 8
"Skompletować" mus, kolejno: galaretka z truskawkami, krem mascarpone z czekoladą i śmietanką, przetarte mango, udekorować owocami lub można posypać uprażonymi z cukrem płatkami migdałowymi. Smacznego !!!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej