Składniki
0.8 litra
2 opakowania
1 kilogram
1 szklanka
1 opakowanie
1 szklanka
250 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Deser podawać w pucharkach lub kieliszkach. Opcjonalnie w okresie zimowym korzystam z mrożonych musów truskawkowych, wówczas z przepisu trzeba usunąć owoce i cukier. Zastępczo w okresie letnim można użyć malin.
Krok 2
Galaretki agrestowe dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie (max. 0,8 l) i schłodzić.
Krok 3
Umyte truskawki zmiksować z cukrem.
Krok 4
Wymieszać mus truskawkowy z lekko tężejąca galaretką i przelać do pucharków, wstawić do lodówki.
Krok 5
Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, nie dopuścić do zagotowania, dodać śmietankę i ostudzić.
Krok 6
Mascarpone zmiksować ze schłodzoną czekoladą i śmietanka. Wstawić krem do lodówki.
Krok 7
Mango obrać ze skórki, pokroić na cząstki i zmiksować, jeżeli jest mało słodkie dodać 1 łyżkę cukru.
Krok 8
"Skompletować" mus, kolejno: galaretka z truskawkami, krem mascarpone z czekoladą i śmietanką, przetarte mango, udekorować owocami lub można posypać uprażonymi z cukrem płatkami migdałowymi. Smacznego !!!
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej