Mus z truskawkami, mascarpone i mango
średnie
84 osoby zapisały

Składniki
0.8 litra
2 opakowania
1 kilogram
1 szklanka
1 opakowanie
1 szklanka
250 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Deser podawać w pucharkach lub kieliszkach. Opcjonalnie w okresie zimowym korzystam z mrożonych musów truskawkowych, wówczas z przepisu trzeba usunąć owoce i cukier. Zastępczo w okresie letnim można użyć malin.
Krok 2
Galaretki agrestowe dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie (max. 0,8 l) i schłodzić.
Krok 3
Umyte truskawki zmiksować z cukrem.
Krok 4
Wymieszać mus truskawkowy z lekko tężejąca galaretką i przelać do pucharków, wstawić do lodówki.
Krok 5
Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, nie dopuścić do zagotowania, dodać śmietankę i ostudzić.
Krok 6
Mascarpone zmiksować ze schłodzoną czekoladą i śmietanka. Wstawić krem do lodówki.
Krok 7
Mango obrać ze skórki, pokroić na cząstki i zmiksować, jeżeli jest mało słodkie dodać 1 łyżkę cukru.
Krok 8
"Skompletować" mus, kolejno: galaretka z truskawkami, krem mascarpone z czekoladą i śmietanką, przetarte mango, udekorować owocami lub można posypać uprażonymi z cukrem płatkami migdałowymi. Smacznego !!!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej