Składniki
0.8 litra
2 opakowania
1 kilogram
1 szklanka
1 opakowanie
1 szklanka
250 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Deser podawać w pucharkach lub kieliszkach. Opcjonalnie w okresie zimowym korzystam z mrożonych musów truskawkowych, wówczas z przepisu trzeba usunąć owoce i cukier. Zastępczo w okresie letnim można użyć malin.
Krok 2
Galaretki agrestowe dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie (max. 0,8 l) i schłodzić.
Krok 3
Umyte truskawki zmiksować z cukrem.
Krok 4
Wymieszać mus truskawkowy z lekko tężejąca galaretką i przelać do pucharków, wstawić do lodówki.
Krok 5
Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, nie dopuścić do zagotowania, dodać śmietankę i ostudzić.
Krok 6
Mascarpone zmiksować ze schłodzoną czekoladą i śmietanka. Wstawić krem do lodówki.
Krok 7
Mango obrać ze skórki, pokroić na cząstki i zmiksować, jeżeli jest mało słodkie dodać 1 łyżkę cukru.
Krok 8
"Skompletować" mus, kolejno: galaretka z truskawkami, krem mascarpone z czekoladą i śmietanką, przetarte mango, udekorować owocami lub można posypać uprażonymi z cukrem płatkami migdałowymi. Smacznego !!!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej