Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
58 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

1 sztuka

200 mililitrów

50 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozetrzyj kostkę rosołową Knorr z trzema łyżkami oleju, dodaj do niej posiekany rozmaryn, startą skórkę z cytryny oraz kilka kropel soku z cytryny.

Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowaną pastą natrzyj podwójną pierś z kurczaka. Smaż ją na patelni przez około 15 minut, obracając co jakiś czas. Gdy mięso będzie gotowe, odłóż je na bok. Jeśli chcesz skrócić czas smażenia piersi, rozetnij je wzdłuż na pół. Cieńsze plastry będą potrzebowały mniej czasu na upieczenie.

Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż przez chwilę, dodaj łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszaj. Całość zalej szklanką soku jabłkowego, lub jeśli wolisz, aby sos był bardziej wytrawny, użyj białego wina. Wszystko razem gotuj, aż płyn odparuje i zmniejszy swoją objętość o połowę. Na koniec dodaj łyżkę masła i delikatnie wymieszaj tak, aby płyn zrobił się kremowy. Piersi z kurczaka włóż z powrotem do sosu i zagrzej.

Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - Krok 3

Krok 4

Gotową pierś pokrój w plastry. Podawaj z ryżem i warzywami.

Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie

Jeśli szukasz pomysłu na proste i pełne smaków danie to koniecznie wypróbuj przepis na soczystego kurczaka z patelni w wybornym rozmarynowo-cytrynowym sosie. Potrawa ta zachwyci nie tylko podniebienia, ale dzięki fantazyjnemu podaniu, zadowoli również oczy twoich gości. By ją zrobić, zacznij od przygotowania aromatycznej marynaty do kurczaka (możesz zastąpić go również indykiem). Połącz ze sobą kostkę rosołową, olej, pachnący posiekany rozmaryn oraz skórkę i kilka kropel soku z cytryny. Z wyśmienitym kurczakiem idealnie będzie komponował się pyszny sos, który przyrządzisz na bazie cebuli, odrobiny mąki, masła oraz soku jabłkowego lub wina, jeśli wolisz bardziej wytrawną wersję. Delikatne mięso z kremowym sosem podawaj z ryżem oraz ulubionymi warzywami. Na koniec udekoruj potrawę świeżymi ziołami, np. pietruszką.