Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
58 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

1 sztuka

200 mililitrów

50 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozetrzyj kostkę rosołową Knorr z trzema łyżkami oleju, dodaj do niej posiekany rozmaryn, startą skórkę z cytryny oraz kilka kropel soku z cytryny.

Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowaną pastą natrzyj podwójną pierś z kurczaka. Smaż ją na patelni przez około 15 minut, obracając co jakiś czas. Gdy mięso będzie gotowe, odłóż je na bok. Jeśli chcesz skrócić czas smażenia piersi, rozetnij je wzdłuż na pół. Cieńsze plastry będą potrzebowały mniej czasu na upieczenie.

Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż przez chwilę, dodaj łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszaj. Całość zalej szklanką soku jabłkowego, lub jeśli wolisz, aby sos był bardziej wytrawny, użyj białego wina. Wszystko razem gotuj, aż płyn odparuje i zmniejszy swoją objętość o połowę. Na koniec dodaj łyżkę masła i delikatnie wymieszaj tak, aby płyn zrobił się kremowy. Piersi z kurczaka włóż z powrotem do sosu i zagrzej.

Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - Krok 3

Krok 4

Gotową pierś pokrój w plastry. Podawaj z ryżem i warzywami.

Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie Soczysty kurczak z patelni w rozmarynowo-cytrynowym sosie

Jeśli szukasz pomysłu na proste i pełne smaków danie to koniecznie wypróbuj przepis na soczystego kurczaka z patelni w wybornym rozmarynowo-cytrynowym sosie. Potrawa ta zachwyci nie tylko podniebienia, ale dzięki fantazyjnemu podaniu, zadowoli również oczy twoich gości. By ją zrobić, zacznij od przygotowania aromatycznej marynaty do kurczaka (możesz zastąpić go również indykiem). Połącz ze sobą kostkę rosołową, olej, pachnący posiekany rozmaryn oraz skórkę i kilka kropel soku z cytryny. Z wyśmienitym kurczakiem idealnie będzie komponował się pyszny sos, który przyrządzisz na bazie cebuli, odrobiny mąki, masła oraz soku jabłkowego lub wina, jeśli wolisz bardziej wytrawną wersję. Delikatne mięso z kremowym sosem podawaj z ryżem oraz ulubionymi warzywami. Na koniec udekoruj potrawę świeżymi ziołami, np. pietruszką.