Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
162 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

230 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

150 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżeczka

2 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój kurczaka na kawałki, a cebulę w piórka i podsmaż na rozgrzanym oleju.

Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj jogurt z śmietanką i zawartością opakowania fix Knorr.

Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - Krok 2

Krok 3

Wlej sos do kurczaka i gotuj 8 minut.

Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - Krok 3

Krok 4

Dodaj kurkumę oraz sok z cytryny. Gotuj jeszcze 1 minutę. Na końcu posyp świeżo posiekanym szczypiorkiem i natychmiast podawaj. Tak przygotowany kurczak doskonale smakuje z ugotowanym ryżem.

Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby podkreślić orientalny charakter dania zamiast szczypiorku możesz użyć kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry

Delikatne mięso z kurczaka świetnie smakuje z cytrynowym sosem. Szczególnie jeśli dodasz nutkę curry. W każdym daniu, które przygotowywane jest w stylu orientalnym, zazwyczaj główną rolę odgrywa sos. Potrawa mocno przyprawiona jest różnymi ziołami, ale to sos nadaje prawdziwie wyjątkowy smak. Często używanym dodatkiem jest curry – już jej odrobina wystarczy, by poczuć się jak krajach dalekiego wschodu. Ten przepis na pewno ci to umożliwi. W dodatku jest bardzo prosty i zabierze ci tylko pół godziny. Kurczaka pokrojonego w kawałki usmaż na patelni w towarzystwie cebuli. Następnie wlej gotowy sos, wymieszaj i dodaj kurkumę oraz sok z cytryny. Nie żałuj tego ostatniego, gdyż szybko paruje. Możesz dorzucić garść posiekanego szczypiorku, który nada całej potrawie świeżości. Podawaj z białym ryżem na gorąco.