Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry
łatwe
230 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
150 mililitrów
200 mililitrów
1 łyżeczka
2 sztuki
1 pęczek
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój kurczaka na kawałki, a cebulę w piórka i podsmaż na rozgrzanym oleju.

Krok 2
Wymieszaj jogurt z śmietanką i zawartością opakowania fix Knorr.

Krok 3
Wlej sos do kurczaka i gotuj 8 minut.

Krok 4
Dodaj kurkumę oraz sok z cytryny. Gotuj jeszcze 1 minutę. Na końcu posyp świeżo posiekanym szczypiorkiem i natychmiast podawaj. Tak przygotowany kurczak doskonale smakuje z ugotowanym ryżem.


Dobra rada:
Aby podkreślić orientalny charakter dania zamiast szczypiorku możesz użyć kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry
Delikatne mięso z kurczaka świetnie smakuje z cytrynowym sosem. Szczególnie jeśli dodasz nutkę curry. W każdym daniu, które przygotowywane jest w stylu orientalnym, zazwyczaj główną rolę odgrywa sos. Potrawa mocno przyprawiona jest różnymi ziołami, ale to sos nadaje prawdziwie wyjątkowy smak. Często używanym dodatkiem jest curry – już jej odrobina wystarczy, by poczuć się jak krajach dalekiego wschodu. Ten przepis na pewno ci to umożliwi. W dodatku jest bardzo prosty i zabierze ci tylko pół godziny. Kurczaka pokrojonego w kawałki usmaż na patelni w towarzystwie cebuli. Następnie wlej gotowy sos, wymieszaj i dodaj kurkumę oraz sok z cytryny. Nie żałuj tego ostatniego, gdyż szybko paruje. Możesz dorzucić garść posiekanego szczypiorku, który nada całej potrawie świeżości. Podawaj z białym ryżem na gorąco.