Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
162 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

230 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

150 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżeczka

2 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój kurczaka na kawałki, a cebulę w piórka i podsmaż na rozgrzanym oleju.

Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj jogurt z śmietanką i zawartością opakowania fix Knorr.

Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - Krok 2

Krok 3

Wlej sos do kurczaka i gotuj 8 minut.

Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - Krok 3

Krok 4

Dodaj kurkumę oraz sok z cytryny. Gotuj jeszcze 1 minutę. Na końcu posyp świeżo posiekanym szczypiorkiem i natychmiast podawaj. Tak przygotowany kurczak doskonale smakuje z ugotowanym ryżem.

Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby podkreślić orientalny charakter dania zamiast szczypiorku możesz użyć kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry

Delikatne mięso z kurczaka świetnie smakuje z cytrynowym sosem. Szczególnie jeśli dodasz nutkę curry. W każdym daniu, które przygotowywane jest w stylu orientalnym, zazwyczaj główną rolę odgrywa sos. Potrawa mocno przyprawiona jest różnymi ziołami, ale to sos nadaje prawdziwie wyjątkowy smak. Często używanym dodatkiem jest curry – już jej odrobina wystarczy, by poczuć się jak krajach dalekiego wschodu. Ten przepis na pewno ci to umożliwi. W dodatku jest bardzo prosty i zabierze ci tylko pół godziny. Kurczaka pokrojonego w kawałki usmaż na patelni w towarzystwie cebuli. Następnie wlej gotowy sos, wymieszaj i dodaj kurkumę oraz sok z cytryny. Nie żałuj tego ostatniego, gdyż szybko paruje. Możesz dorzucić garść posiekanego szczypiorku, który nada całej potrawie świeżości. Podawaj z białym ryżem na gorąco.