Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry
łatwe
229 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
150 mililitrów
200 mililitrów
1 łyżeczka
2 sztuki
1 pęczek
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój kurczaka na kawałki, a cebulę w piórka i podsmaż na rozgrzanym oleju.

Krok 2
Wymieszaj jogurt z śmietanką i zawartością opakowania fix Knorr.

Krok 3
Wlej sos do kurczaka i gotuj 8 minut.

Krok 4
Dodaj kurkumę oraz sok z cytryny. Gotuj jeszcze 1 minutę. Na końcu posyp świeżo posiekanym szczypiorkiem i natychmiast podawaj. Tak przygotowany kurczak doskonale smakuje z ugotowanym ryżem.


Dobra rada:
Aby podkreślić orientalny charakter dania zamiast szczypiorku możesz użyć kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry
Delikatne mięso z kurczaka świetnie smakuje z cytrynowym sosem. Szczególnie jeśli dodasz nutkę curry. W każdym daniu, które przygotowywane jest w stylu orientalnym, zazwyczaj główną rolę odgrywa sos. Potrawa mocno przyprawiona jest różnymi ziołami, ale to sos nadaje prawdziwie wyjątkowy smak. Często używanym dodatkiem jest curry – już jej odrobina wystarczy, by poczuć się jak krajach dalekiego wschodu. Ten przepis na pewno ci to umożliwi. W dodatku jest bardzo prosty i zabierze ci tylko pół godziny. Kurczaka pokrojonego w kawałki usmaż na patelni w towarzystwie cebuli. Następnie wlej gotowy sos, wymieszaj i dodaj kurkumę oraz sok z cytryny. Nie żałuj tego ostatniego, gdyż szybko paruje. Możesz dorzucić garść posiekanego szczypiorku, który nada całej potrawie świeżości. Podawaj z białym ryżem na gorąco.