
Składniki
400 gramów
3 sztuki
1 pęczek
2 sztuki
200 gramów
100 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka pokrój w na paski o grubości 1 cm i długości 5 cm. Mięso przełóż do miski i obficie oprósz Przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Przyprawa nada kurczakowi delikatnie korzennego smaku i będzie się idealnie będzie się komponować z bananem i wiórkami kokosowymi.
Krok 2
Banana również pokrój w podobnej wielkości kawałki i przełóż je do miski. Zamarynuj w paście z otartą skórką z jednej limonki. Posiekaj drobno połowę kolendry i dodaj do marynaty.
Krok 3
Przygotuj stanowisko do panierowania - w jednym naczyniu połącz bułkę tartą z wiórkami kokosowymi , w drugim umieść mąkę, a w trzecim rozkłócone jaja.
Krok 4
Na kurczaka połóż kawałek banana, ściśnij w dłoni aby je złączyć razem. Całość oprósz najpierw mąką, potem zanurz w jajkach, następnie panieruj w bułce.
Krok 5
Kawałki kurczaka nadziej na patyki i smaż w rozgrzanym oleju na delikatnie złoty kolor. Gotowe fingersy odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj posypane drugą połową posiekanej kolendry. Rada szefa kuchni: Gotowe kurczaki podawaj z Sosem sambal Sambal Hellmann‘s.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak monkey fingers z bananem
Kurczak to mięso popularne w wielu kuchniach świata, dlatego istnieje wiele różnorodnych przepisów na jego podanie. Na ostro, na słodko, z owocami, a nawet w czekoladzie. Jego delikatne mięso dobrze łączy się z wieloma składnikami. Sięgnij po egzotyczny przepis na kurczaka monkey fingers z bananem. Pokrój mięso na podłużne kawałki i oprósz przyprawą. Dodaj banana, zamarynowanego wcześniej w paście ze skórką z limonki. Dzięki temu przełamiesz słodycz banana. Ostrożnie panieruj owoce i kurczaka, tak, by je ze sobą połączyć. Ściśnij, obtocz w jajku i bułce tartej typu panko – to japońska bułka, z większymi kawałkami pieczywa, które dodają więcej chrupkości niż klasyczna panierka. Smaż paluszki na złocisty kolor. Kurczaka monkey fingers podawaj z pikantnym indonezyjskim sosem sambal. Serwuj go jako ciepłą przekąskę podczas przyjęcia albo jako danie obiadowe. Wtedy podaj do tego frytki lub pieczone ziemniaki oraz miks chrupiących sałat z sosem. Spróbuj – mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.