Kurczak z hinduskimi przyprawami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z hinduskimi przyprawami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
395 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

204 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

522 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej olej i wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli dodaj czosnek, imbir i całą papryczkę chili.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 1

Krok 2

Dodaj cukier i smaż przez minutę.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 2

Krok 3

Dodaj chili w proszku, garam masalę, kolendrę i turmeric. Wymieszaj i duś jeszcze 10 minut. Podawaj z ryżem.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 3

Krok 4

Smaż, aż cebula zbrązowieje i dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 4

Krok 5

Dopraw mięso przyprawą Knorr i smaż, aż nabierze rumianych kolorów.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 5

Krok 6

Teraz dorzuć pomidory i wyciśnięty sok z cytryny. Duś, aż pomidory się rozpadną, a sos stanie się gęsty.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z hinduskimi przyprawamiKurczak z hinduskimi przyprawami

Znudził ci się pieczony filet drobiowy? Kurczak z hinduskimi przyprawami to sposób na użycie zwykłych składników do stworzenia niezwykłej potrawy. To danie zabierze cię w kulinarną podróż w tłumne ulice indyjskich targowisk, przepełnione zapachem aromatycznych przypraw. Jędrne i soczyste kawałki mięsa z nutą słodyczy i pikantnym chili potrafią rozpalić zmysły. A hinduskie przyprawy? Obok imbiru i kolendry, które używa się w Polsce coraz częściej, do tej potrawy dodaliśmy także garam masalę. Jest to specjalna mieszanka ziół o słodkim posmaku, bardzo popularna w azjatyckiej sztuce kulinarnej. Można ją kupić w każdym dobrym sklepie spożywczym lub przez Intenet. Do duszonego w pomidorach kurczaka dodaj także łyżeczkę turmeriku, znanego bardziej pod nazwą kurkuma. Nada on potrawie charakteru i pięknej żółtej barwy. Do dzieła!