Kurczak z hinduskimi przyprawami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

315 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

186 osób wydrukowało

Pobierz pdf

482 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 łyżek

500 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej olej i wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli dodaj czosnek, imbir i całą papryczkę chili.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 1

Krok 2

Dodaj cukier i smaż przez minutę.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 2

Krok 3

Dodaj chili w proszku, garam masalę, kolendrę i turmeric. Wymieszaj i duś jeszcze 10 minut. Podawaj z ryżem.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 3

Krok 4

Smaż, aż cebula zbrązowieje i dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 4

Krok 5

Dopraw mięso przyprawą Knorr i smaż, aż nabierze rumianych kolorów.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 5

Krok 6

Teraz dorzuć pomidory i wyciśnięty sok z cytryny. Duś, aż pomidory się rozpadną, a sos stanie się gęsty.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

1 osoba ogląda przepis:
Kurczak w cieście
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z hinduskimi przyprawamiKurczak z hinduskimi przyprawami

Znudził ci się pieczony filet drobiowy? Kurczak z hinduskimi przyprawami to sposób na użycie zwykłych składników do stworzenia niezwykłej potrawy. To danie zabierze cię w kulinarną podróż w tłumne ulice indyjskich targowisk, przepełnione zapachem aromatycznych przypraw. Jędrne i soczyste kawałki mięsa z nutą słodyczy i pikantnym chili potrafią rozpalić zmysły. A hinduskie przyprawy? Obok imbiru i kolendry, które używa się w Polsce coraz częściej, do tej potrawy dodaliśmy także garam masalę. Jest to specjalna mieszanka ziół o słodkim posmaku, bardzo popularna w azjatyckiej sztuce kulinarnej. Można ją kupić w każdym dobrym sklepie spożywczym lub przez Intenet. Do duszonego w pomidorach kurczaka dodaj także łyżeczkę turmeriku, znanego bardziej pod nazwą kurkuma. Nada on potrawie charakteru i pięknej żółtej barwy. Do dzieła!