Kurczak z hinduskimi przyprawami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z hinduskimi przyprawami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
395 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

204 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

522 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej olej i wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli dodaj czosnek, imbir i całą papryczkę chili.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 1

Krok 2

Dodaj cukier i smaż przez minutę.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 2

Krok 3

Dodaj chili w proszku, garam masalę, kolendrę i turmeric. Wymieszaj i duś jeszcze 10 minut. Podawaj z ryżem.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 3

Krok 4

Smaż, aż cebula zbrązowieje i dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 4

Krok 5

Dopraw mięso przyprawą Knorr i smaż, aż nabierze rumianych kolorów.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 5

Krok 6

Teraz dorzuć pomidory i wyciśnięty sok z cytryny. Duś, aż pomidory się rozpadną, a sos stanie się gęsty.

Kurczak z hinduskimi przyprawami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z hinduskimi przyprawami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z hinduskimi przyprawamiKurczak z hinduskimi przyprawami

Znudził ci się pieczony filet drobiowy? Kurczak z hinduskimi przyprawami to sposób na użycie zwykłych składników do stworzenia niezwykłej potrawy. To danie zabierze cię w kulinarną podróż w tłumne ulice indyjskich targowisk, przepełnione zapachem aromatycznych przypraw. Jędrne i soczyste kawałki mięsa z nutą słodyczy i pikantnym chili potrafią rozpalić zmysły. A hinduskie przyprawy? Obok imbiru i kolendry, które używa się w Polsce coraz częściej, do tej potrawy dodaliśmy także garam masalę. Jest to specjalna mieszanka ziół o słodkim posmaku, bardzo popularna w azjatyckiej sztuce kulinarnej. Można ją kupić w każdym dobrym sklepie spożywczym lub przez Intenet. Do duszonego w pomidorach kurczaka dodaj także łyżeczkę turmeriku, znanego bardziej pod nazwą kurkuma. Nada on potrawie charakteru i pięknej żółtej barwy. Do dzieła!