
Składniki
500 gramów
2 łyżki
1 opakowanie
2 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule i czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej olej i wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli dodaj czosnek, imbir i całą papryczkę chili.

Krok 2
Dodaj cukier i smaż przez minutę.

Krok 3
Dodaj chili w proszku, garam masalę, kolendrę i turmeric. Wymieszaj i duś jeszcze 10 minut. Podawaj z ryżem.

Krok 4
Smaż, aż cebula zbrązowieje i dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka.

Krok 5
Dopraw mięso przyprawą Knorr i smaż, aż nabierze rumianych kolorów.

Krok 6
Teraz dorzuć pomidory i wyciśnięty sok z cytryny. Duś, aż pomidory się rozpadną, a sos stanie się gęsty.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z hinduskimi przyprawami
Znudził ci się pieczony filet drobiowy? Kurczak z hinduskimi przyprawami to sposób na użycie zwykłych składników do stworzenia niezwykłej potrawy. To danie zabierze cię w kulinarną podróż w tłumne ulice indyjskich targowisk, przepełnione zapachem aromatycznych przypraw. Jędrne i soczyste kawałki mięsa z nutą słodyczy i pikantnym chili potrafią rozpalić zmysły. A hinduskie przyprawy? Obok imbiru i kolendry, które używa się w Polsce coraz częściej, do tej potrawy dodaliśmy także garam masalę. Jest to specjalna mieszanka ziół o słodkim posmaku, bardzo popularna w azjatyckiej sztuce kulinarnej. Można ją kupić w każdym dobrym sklepie spożywczym lub przez Intenet. Do duszonego w pomidorach kurczaka dodaj także łyżeczkę turmeriku, znanego bardziej pod nazwą kurkuma. Nada on potrawie charakteru i pięknej żółtej barwy. Do dzieła!