
Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 szklanka
1 szklanka
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
100 gramów
2 łyżeczki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
20 ziaren
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj 3/4 szklanki jogurtu z sokiem z cytryny, kminem rzymskim, kurkumą, chilli i pieprzem.

Krok 2
Pokrój mięso w kostkę, włóż do marynaty. Pokrój cebule w cienkie plastry. Posiekaj czosnek i imbir.

Krok 3
Rozgrzej masło i dodaj ziarna gorczycy, kolendry, kardamonu i goździki. Gdy przyprawy zbrązowieją, dodaj cebule. Po zeszkleniu cebuli, dorzuć posiekany czosnek oraz imbir. Gdy cebula zbrązowieje, dodaj pomidory.

Krok 4
Podsmaż wszystko przez chwilę, następnie wrzuć kurczaka z marynatą. Następnie dodaj Bulionetkę drobiową Knorr. Gotuj tak długo, aż kurczak będzie miękki, a z reszty składników powstanie gęsty sos. Podawaj z jogurtem

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w sosie curry z pomidorami
Wzbogać klasyczny przepis na kurczaka w sosie curry dodatkiem słodko-kwaśnych pomidorów. Doskonale będą komponować się z aromatyczną mieszanką orientalnych przypraw. Kurczak w sosie curry to jedno z najbardziej znanych i lubianych dań kuchni indyjskiej. Podawać można go na wiele sposobów – z ananasem, mlekiem kokosowym lub migdałami. Wyśmienicie smakuje również z dodatkiem pomidorów – zarówno świeżych, jak i tych z puszki. Pamiętaj, aby przed włożeniem piersi z kurczaka do marynaty, umyć ją i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli przyrządzony przez ciebie sos będzie zbyt rzadki, możesz zagęścić go łyżeczką mąki ziemniaczanej, rozprowadzonej w małej ilości zimnej wody. Gotowego kurczaka w sosie curry podawaj w towarzystwie długoziarnistego ryżu basmati, kaszy kuskus lub serwuj razem z pieczywem.