Soczysty kurczak pieczony w ziołach z czosnkiem – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczysty kurczak w czosnku i ziołach z boczkiem

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłukanego dokładnie, a następnie osuszonego kurczaka wkładamy do torebki.

Krok 2

Boczek kroimy w średniej wielkości kostkę i dodajemy do kurczaka.

Krok 3

Całość posypujemy fixem i dokładnie mieszamy. Torebkę zamykamy, nakłuwamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy około 50 minut.

Krok 4

Na 10-15 minut przed kocem pieczenia rozcinamy torebkę. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty kurczak w czosnku i ziołach z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty kurczak w czosnku i ziołach z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty kurczak w czosnku i ziołach z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty kurczak w czosnku i ziołach z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty kurczak w czosnku i ziołach z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty kurczak w czosnku i ziołach z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty kurczak w czosnku i ziołach z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty kurczak w czosnku i ziołach z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej