Pierś z kurczaka w pergaminie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka w pergaminie

Autor: Marysia Julia Musik

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka opłukać pod bieżąca wodą, usunąć błonki oraz nadmiar tłuszczu i dobrze osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Mięso przekroić wzdłuż za płaty o grubości ok. 1 cm.

Krok 2

Mięso oprószyć z obu stron pieprzem ziołowym, mieloną słodką papryką, ziołami prowansalskimi oraz Przyprawą do gyrosa. Następnie ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i natrzeć nimi mięso. Mięso przykryć folią aluminiową lub spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Krok 3

Płaty starannie owinąć w pergamin i ułożyć na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut z każdej strony. Następnie zdjąć pergamin a mięso ułożyć na talerzu. Danie warto podawać z warzywami gotowanymi na parze i polanymi odrobiną sosu na bazie jogurtu naturalnego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej