Pierś z kurczaka w pergaminie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka w pergaminie

Autor: Marysia Julia Musik

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka opłukać pod bieżąca wodą, usunąć błonki oraz nadmiar tłuszczu i dobrze osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Mięso przekroić wzdłuż za płaty o grubości ok. 1 cm.

Krok 2

Mięso oprószyć z obu stron pieprzem ziołowym, mieloną słodką papryką, ziołami prowansalskimi oraz Przyprawą do gyrosa. Następnie ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i natrzeć nimi mięso. Mięso przykryć folią aluminiową lub spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Krok 3

Płaty starannie owinąć w pergamin i ułożyć na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut z każdej strony. Następnie zdjąć pergamin a mięso ułożyć na talerzu. Danie warto podawać z warzywami gotowanymi na parze i polanymi odrobiną sosu na bazie jogurtu naturalnego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej