
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka opłukać pod bieżąca wodą, usunąć błonki oraz nadmiar tłuszczu i dobrze osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Mięso przekroić wzdłuż za płaty o grubości ok. 1 cm.
Krok 2
Mięso oprószyć z obu stron pieprzem ziołowym, mieloną słodką papryką, ziołami prowansalskimi oraz Przyprawą do gyrosa. Następnie ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i natrzeć nimi mięso. Mięso przykryć folią aluminiową lub spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Krok 3
Płaty starannie owinąć w pergamin i ułożyć na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut z każdej strony. Następnie zdjąć pergamin a mięso ułożyć na talerzu. Danie warto podawać z warzywami gotowanymi na parze i polanymi odrobiną sosu na bazie jogurtu naturalnego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej