
Składniki
500 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
250 mililitrów
2 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój pierś z kurczaka w małe paski, por posiekaj w krążki.

Krok 2
Przypraw mięso przyprawą Knorr, dodaj rozmaryn oraz polej sokiem z cytryny.

Krok 3
Kurczaka oraz posiekany por ułóż w żaroodpornym naczyniu. Zalej śmietaną, dodaj curry i dobrze wymieszaj. Naczynie przykryj i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Kurczaka podaj z ryżem lub ugotowaną soczewicą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w porach i sosie curry
Jeśli lubisz orientalne akcenty w kuchni, to przepis na kurczaka w porach i sosie curry na pewno przypadnie Ci do gustu. To szybki i oryginalny sposób na przyrządzenie drobiu. Kawałki posiekanego pora idealnie skomponują się z kremowym sosem i wyrazistym smakiem curry. Zacznij od pokrojenia piersi z kurczaka w niewielkie paski, a następnie posiekaj pora w krążki. Dopraw mięso przyprawą do pikantnego kurczaka, dołączając również rozmaryn i sok z cytryny – sprawią, że potrawa nabierze odpowiedniego aromatu i będzie jednocześnie soczysta. W żaroodpornym naczyniu ułóż kawałki kurczaka i posyp je posiekanym porem. Przykryj naczynie, a potem wstaw do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C.
Dla kogo?
Przepis na kurczaka w sosie curry posmakuje wszystkim fanom drobiu. Jeśli brakuje Ci pomysłów na to, jak przygotować ten rodzaj mięsa, kurczak w porach będzie świetnym wyborem. Wypróbuj naszą recepturę i dodaj kolejną pozycję do swojego domowego menu.
Na jaką okazję?
Kurczak curry z porem będzie smaczną propozycją jako dodatek do domowego obiadu. Możesz połączyć go z ziemniakami, ryżem, kaszą czy też ulubionymi warzywami. Sprawdzi się również jako przystawka na większej imprezie lub jako przekąska do pracy czy szkoły.
Czy wiesz, że?
Curry jest jedną z najpopularniejszych przypraw w rejonach Azji. Sprawdź nasz przepis na kurczaka w porach z dodatkiem curry i przetestuj jego działanie!
Dla urozmaicenia:
Gotowego kurczaka w porach i sosie curry podawaj z ryżem, kaszą pęczak lub ugotowaną soczewicą. Jako dodatek sprawdzi się prosta sałatka z czerwonej papryki i pomidorów lub cząstki cytryny, którymi ozdobisz danie. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje kurczak w porach – potrawa inspirowana orientalną kuchnią.































