Kurczak w porach i sosie curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w porach i sosie curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

564 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

902 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1395 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

250 mililitrów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pierś z kurczaka w małe paski, por posiekaj w krążki.

Kurczak w porach i sosie curry  - Krok 1

Krok 2

Przypraw mięso przyprawą Knorr, dodaj rozmaryn oraz polej sokiem z cytryny.

Kurczak w porach i sosie curry  - Krok 2

Krok 3

Ułóż w żaroodpornym naczyniu kurczaka, posiekany por. Zalej śmietaną, dodaj curry i dobrze wymieszaj. Naczynie przykryj i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Kurczaka podaj z ryżem lub ugotowaną soczewicą.

Kurczak w porach i sosie curry  - Krok 3
12

Opinie o przepisie

  • Ewelina  Kwiatuszewska

    Ewelina Kwiatuszewska , 13.10.2020

    pycha, wyszło mi trochę pikantne ale wszystkim smakowało.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Miecińska

    Basia Miecińska , 18.08.2016

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Orlowska

    Dorota Orlowska , 11.07.2011

    a nie da się zrobić bez użycia chemii od knorra ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 10.07.2011

    pojedliśmy, czas na labę!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Kaminska

    Grazyna Kaminska , 10.07.2011

    Bardzo dobre danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Spirydowicz

    Dorota Spirydowicz , 10.07.2011

    U nas był dziś kurczak z cukinią, ale temu nie przepuszczę, będzie w tygodniu na obiad:) Z soczewicą!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Rozalia Sladek

    Angelika Rozalia Sladek , 10.07.2011

    ż mniam mi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Rozalia Sladek

    Angelika Rozalia Sladek , 10.07.2011

    ry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Wojciszek

    Teresa Wojciszek , 10.07.2011

    Musi być pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arete Auer

    Arete Auer , 10.07.2011

    ja nie lubie ryzu. Pa! ryz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Kosala

    Tomasz Kosala , 10.07.2011

    z frytkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia-Nikodek Mariposa Grzywacz

    Kasia-Nikodek Mariposa Grzywacz , 10.07.2011

    ja lubie Indyjski dhal z soczewicy ale to nie na temat;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w porach i sosie curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w porach i sosie curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w porach i sosie curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w porach i sosie curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w porach i sosie curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w porach i sosie curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w porach i sosie curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w porach i sosie curry  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w porach i sosie curry Kurczak w porach i sosie curry

Jeśli lubisz orientalne akcenty w kuchni, to przepis na kurczaka w porach i sosie curry na pewno przypadnie Ci do gustu. To szybki i oryginalny sposób na przyrządzenie drobiu. Kawałki posiekanego pora idealnie skomponują się z kremowym sosem i wyrazistym smakiem curry. Zacznij od pokrojenia piersi z kurczaka w niewielkie paski, a następnie posiekaj pora w krążki. Dopraw mięso przyprawą do pikantnego kurczaka, dołączając również rozmaryn i sok z cytryny – sprawią, że potrawa nabierze odpowiedniego aromatu i będzie jednocześnie soczysta. W żaroodpornym naczyniu ułóż kawałki kurczaka i posyp je posiekanym porem. Przykryj naczynie, a potem wstaw do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180° C. Gotowego kurczaka w porach i sosie curry podawaj z ryżem, kaszą pęczak lub ugotowaną soczewicą. Jako dodatek sprawdzi się prosta sałatka z czerwonej papryki i pomidorów lub cząstki cytryny, którymi ozdobisz danie. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje ta potrawa inspirowana orientalną kuchnią.