
Składniki
500 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
250 mililitrów
2 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój pierś z kurczaka w małe paski, por posiekaj w krążki.

Krok 2
Przypraw mięso przyprawą Knorr, dodaj rozmaryn oraz polej sokiem z cytryny.

Krok 3
Kurczaka oraz posiekany por ułóż w żaroodpornym naczyniu. Zalej śmietaną, dodaj curry i dobrze wymieszaj. Naczynie przykryj i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Kurczaka podaj z ryżem lub ugotowaną soczewicą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w porach i sosie curry
Jeśli lubisz orientalne akcenty w kuchni, to przepis na kurczaka w porach i sosie curry na pewno przypadnie Ci do gustu. To szybki i oryginalny sposób na przyrządzenie drobiu. Kawałki posiekanego pora idealnie skomponują się z kremowym sosem i wyrazistym smakiem curry. Zacznij od pokrojenia piersi z kurczaka w niewielkie paski, a następnie posiekaj pora w krążki. Dopraw mięso przyprawą do pikantnego kurczaka, dołączając również rozmaryn i sok z cytryny – sprawią, że potrawa nabierze odpowiedniego aromatu i będzie jednocześnie soczysta. W żaroodpornym naczyniu ułóż kawałki kurczaka i posyp je posiekanym porem. Przykryj naczynie, a potem wstaw do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C.
Dla kogo?
Przepis na kurczaka w sosie curry posmakuje wszystkim fanom drobiu. Jeśli brakuje Ci pomysłów na to, jak przygotować ten rodzaj mięsa, kurczak w porach będzie świetnym wyborem. Wypróbuj naszą recepturę i dodaj kolejną pozycję do swojego domowego menu.
Na jaką okazję?
Kurczak curry z porem będzie smaczną propozycją jako dodatek do domowego obiadu. Możesz połączyć go z ziemniakami, ryżem, kaszą czy też ulubionymi warzywami. Sprawdzi się również jako przystawka na większej imprezie lub jako przekąska do pracy czy szkoły.
Czy wiesz, że?
Curry jest jedną z najpopularniejszych przypraw w rejonach Azji. Sprawdź nasz przepis na kurczaka w porach z dodatkiem curry i przetestuj jego działanie!
Dla urozmaicenia:
Gotowego kurczaka w porach i sosie curry podawaj z ryżem, kaszą pęczak lub ugotowaną soczewicą. Jako dodatek sprawdzi się prosta sałatka z czerwonej papryki i pomidorów lub cząstki cytryny, którymi ozdobisz danie. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje kurczak w porach – potrawa inspirowana orientalną kuchnią.