Kurczak curry z porem - w sosie: z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Kurczak w porach i sosie curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

67

heart
710 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1893 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

250 mililitrów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pierś z kurczaka w małe paski, por posiekaj w krążki.

Kurczak w porach i sosie curry  - Krok 1

Krok 2

Przypraw mięso przyprawą Knorr, dodaj rozmaryn oraz polej sokiem z cytryny.

Kurczak w porach i sosie curry  - Krok 2

Krok 3

Kurczaka oraz posiekany por ułóż w żaroodpornym naczyniu. Zalej śmietaną, dodaj curry i dobrze wymieszaj. Naczynie przykryj i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Kurczaka podaj z ryżem lub ugotowaną soczewicą.

Kurczak w porach i sosie curry  - Krok 3
14

Opinie o przepisie

  • Walcz

    Walcz , 09.05.2023

    A jaka śmietana do tego? 18?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewelina  Kwiatuszewska

    Ewelina Kwiatuszewska , 13.10.2020

    pycha, wyszło mi trochę pikantne ale wszystkim smakowało.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Miecińska

    Basia Miecińska , 18.08.2016

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Orlowska

    Dorota Orlowska , 11.07.2011

    a nie da się zrobić bez użycia chemii od knorra ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 10.07.2011

    pojedliśmy, czas na labę!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Kaminska

    Grazyna Kaminska , 10.07.2011

    Bardzo dobre danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Spirydowicz

    Dorota Spirydowicz , 10.07.2011

    U nas był dziś kurczak z cukinią, ale temu nie przepuszczę, będzie w tygodniu na obiad:) Z soczewicą!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Rozalia Sladek

    Angelika Rozalia Sladek , 10.07.2011

    ż mniam mi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Rozalia Sladek

    Angelika Rozalia Sladek , 10.07.2011

    ry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Wojciszek

    Teresa Wojciszek , 10.07.2011

    Musi być pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arete Auer

    Arete Auer , 10.07.2011

    ja nie lubie ryzu. Pa! ryz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Kosala

    Tomasz Kosala , 10.07.2011

    z frytkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia-Nikodek Mariposa Grzywacz

    Kasia-Nikodek Mariposa Grzywacz , 10.07.2011

    ja lubie Indyjski dhal z soczewicy ale to nie na temat;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w porach i sosie curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w porach i sosie curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w porach i sosie curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w porach i sosie curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w porach i sosie curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w porach i sosie curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w porach i sosie curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w porach i sosie curry  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w porach i sosie curry Kurczak w porach i sosie curry

Jeśli lubisz orientalne akcenty w kuchni, to przepis na kurczaka w porach i sosie curry na pewno przypadnie Ci do gustu. To szybki i oryginalny sposób na przyrządzenie drobiu. Kawałki posiekanego pora idealnie skomponują się z kremowym sosem i wyrazistym smakiem curry. Zacznij od pokrojenia piersi z kurczaka w niewielkie paski, a następnie posiekaj pora w krążki. Dopraw mięso przyprawą do pikantnego kurczaka, dołączając również rozmaryn i sok z cytryny – sprawią, że potrawa nabierze odpowiedniego aromatu i będzie jednocześnie soczysta. W żaroodpornym naczyniu ułóż kawałki kurczaka i posyp je posiekanym porem. Przykryj naczynie, a potem wstaw do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C.

Dla kogo?

Przepis na kurczaka w sosie curry posmakuje wszystkim fanom drobiu. Jeśli brakuje Ci pomysłów na to, jak przygotować ten rodzaj mięsa, kurczak w porach będzie świetnym wyborem. Wypróbuj naszą recepturę i dodaj kolejną pozycję do swojego domowego menu.

Na jaką okazję?

Kurczak curry z porem będzie smaczną propozycją jako dodatek do domowego obiadu. Możesz połączyć go z ziemniakami, ryżem, kaszą czy też ulubionymi warzywami. Sprawdzi się również jako przystawka na większej imprezie lub jako przekąska do pracy czy szkoły.

Czy wiesz, że?

Curry jest jedną z najpopularniejszych przypraw w rejonach Azji. Sprawdź nasz przepis na kurczaka w porach z dodatkiem curry i przetestuj jego działanie!

Dla urozmaicenia:

Gotowego kurczaka w porach i sosie curry podawaj z ryżem, kaszą pęczak lub ugotowaną soczewicą. Jako dodatek sprawdzi się prosta sałatka z czerwonej papryki i pomidorów lub cząstki cytryny, którymi ozdobisz danie. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje kurczak w porach – potrawa inspirowana orientalną kuchnią.