Kurczak w porach i sosie curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

544 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

837 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

250 mililitrów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pierś z kurczaka w małe paski, por posiekaj w krążki.

Kurczak w porach i sosie curry  - Krok 1

Krok 2

Przypraw mięso przyprawą Knorr, dodaj rozmaryn oraz polej sokiem z cytryny.

Kurczak w porach i sosie curry  - Krok 2

Krok 3

Ułóż w żaroodpornym naczyniu kurczaka, posiekany por. Zalej śmietaną, dodaj curry i dobrze wymieszaj. Naczynie przykryj i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Kurczaka podaj z ryżem lub ugotowaną soczewicą.

Kurczak w porach i sosie curry  - Krok 3
11

Opinie o przepisie

  • Basia Miecińska

    Basia Miecińska , 18.08.2016

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Orlowska

    Dorota Orlowska , 11.07.2011

    a nie da się zrobić bez użycia chemii od knorra ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 10.07.2011

    pojedliśmy, czas na labę!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Kaminska

    Grazyna Kaminska , 10.07.2011

    Bardzo dobre danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Spirydowicz

    Dorota Spirydowicz , 10.07.2011

    U nas był dziś kurczak z cukinią, ale temu nie przepuszczę, będzie w tygodniu na obiad:) Z soczewicą!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Rozalia Sladek

    Angelika Rozalia Sladek , 10.07.2011

    ż mniam mi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Rozalia Sladek

    Angelika Rozalia Sladek , 10.07.2011

    ry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Wojciszek

    Teresa Wojciszek , 10.07.2011

    Musi być pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arete Auer

    Arete Auer , 10.07.2011

    ja nie lubie ryzu. Pa! ryz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Kosala

    Tomasz Kosala , 10.07.2011

    z frytkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia-Nikodek Mariposa Grzywacz

    Kasia-Nikodek Mariposa Grzywacz , 10.07.2011

    ja lubie Indyjski dhal z soczewicy ale to nie na temat;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w porach i sosie curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w porach i sosie curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w porach i sosie curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w porach i sosie curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w porach i sosie curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w porach i sosie curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w porach i sosie curry  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w porach i sosie curry Kurczak w porach i sosie curry

Jeśli lubisz orientalne akcenty w kuchni, to przepis na kurczaka w porach i sosie curry na pewno przypadnie Ci do gustu. To szybki i oryginalny sposób na przyrządzenie drobiu. Kawałki posiekanego pora idealnie skomponują się z kremowym sosem i wyrazistym smakiem curry. Zacznij od pokrojenia piersi z kurczaka w niewielkie paski, a następnie posiekaj pora w krążki. Dopraw mięso przyprawą do pikantnego kurczaka, dołączając również rozmaryn i sok z cytryny – sprawią, że potrawa nabierze odpowiedniego aromatu i będzie jednocześnie soczysta. W żaroodpornym naczyniu ułóż kawałki kurczaka i posyp je posiekanym porem. Przykryj naczynie, a potem wstaw do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180° C. Gotowego kurczaka w porach i sosie curry podawaj z ryżem, kaszą pęczak lub ugotowaną soczewicą. Jako dodatek sprawdzi się prosta sałatka z czerwonej papryki i pomidorów lub cząstki cytryny, którymi ozdobisz danie. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje ta potrawa inspirowana orientalną kuchnią.