Kurczak z rożna z harissą na bakłażanie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z rożna z harissą na bakłażanie

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
72 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 sztuki

10 sztuk

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 pęczek

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj i podziel na mniejsze fragmenty. Cytrynę otrzyj ze skórki oraz wyciśnij z niej sok. Bakłażany pokrój w grubą kostkę o wielkości 4 cm. Szalotki obierz i przekrój na pół. Posiekaj natkę kolendry.

Kurczak z rożna z harissą na bakłażanie - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj przyprawę Harissa Knorr ze skórką cytrynową i olejem. Powstałą mieszanką natrzyj mięso.

Kurczak z rożna z harissą na bakłażanie - Krok 2

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym rozłóż bakłażan, szalotkę i zielone oliwki. Na warzywach ułóż kawałki kurczaka. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 90 minut. Upieczonego kurczaka podawaj z warzywami. Danie oprósz obficie natką kolendry.

Kurczak z rożna z harissą na bakłażanie - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do kurczaka możesz dodać również paprykę lub cukinię.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z rożna z harissą na bakłażanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z rożna z harissą na bakłażanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z rożna z harissą na bakłażanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z rożna z harissą na bakłażanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z rożna z harissą na bakłażanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z rożna z harissą na bakłażanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z rożna z harissą na bakłażanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z rożna z harissą na bakłażanie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z rożna z harissą na bakłażanieKurczak z rożna z harissą na bakłażanie

Kurczak z bakłażanem w duecie na Twoim obiedzie? Jasne, że tak! Dobrze się razem czują i potrzebują niewielu dodatków, że stworzyć pyszny posiłek. Upieczone z szalotką, oliwkami i przyprawami są potrawą, którą trzeba spróbować.

Dla kogo?

Dla każdego, kto ma ochotę na proste oraz smaczne danie z kurczakiem. Kurczak z harissą na bakłażanie to trafny wybór!

Na jaką okazję?

Kurczak z rożna to danie niezwykle uniwersalne – będzie dobre zarówno na obiad, jak i na kolację.

Czy wiesz, że?

Bakłażan niekoniecznie miałby szansę na miejsce na liście najpopularniejszych warzyw. A szkoda, bo można z niego wyczarować wiele smacznych potraw. Do najbardziej znanych należą: baba ghanoush, musaka i ratatouille.

Dla urozmaicenia:

Do potrawy możesz też dodać paprykę lub cukinię. Kurczak z bakłażanem będą się dobrze komponować także z innymi warzywami!