Kurczak z rożna z harissą na bakłażanie
łatwe
111 osób zapisało

Składniki
1.5 kilograma
2 sztuki
10 sztuk
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 pęczek
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj i podziel na mniejsze fragmenty. Cytrynę otrzyj ze skórki oraz wyciśnij z niej sok. Bakłażany pokrój w grubą kostkę o wielkości 4 cm. Szalotki obierz i przekrój na pół. Posiekaj natkę kolendry.

Krok 2
W misce wymieszaj przyprawę Harissa Knorr ze skórką cytrynową i olejem. Powstałą mieszanką natrzyj mięso.

Krok 3
W naczyniu żaroodpornym rozłóż bakłażan, szalotkę i zielone oliwki. Na warzywach ułóż kawałki kurczaka. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 90 minut. Upieczonego kurczaka podawaj z warzywami. Danie oprósz obficie natką kolendry.


Dobra rada:
Do kurczaka możesz dodać również paprykę lub cukinię.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z rożna z harissą na bakłażanie
Kurczak z bakłażanem w duecie na Twoim obiedzie? Jasne, że tak! Dobrze się razem czują i potrzebują niewielu dodatków, że stworzyć pyszny posiłek. Upieczone z szalotką, oliwkami i przyprawami są potrawą, którą trzeba spróbować.
Dla kogo?
Dla każdego, kto ma ochotę na proste oraz smaczne danie z kurczakiem. Kurczak z harissą na bakłażanie to trafny wybór!
Na jaką okazję?
Kurczak z rożna to danie niezwykle uniwersalne – będzie dobre zarówno na obiad, jak i na kolację.
Czy wiesz, że?
Bakłażan niekoniecznie miałby szansę na miejsce na liście najpopularniejszych warzyw. A szkoda, bo można z niego wyczarować wiele smacznych potraw. Do najbardziej znanych należą: baba ghanoush, musaka i ratatouille.
Dla urozmaicenia:
Do potrawy możesz też dodać paprykę lub cukinię. Kurczak z bakłażanem będą się dobrze komponować także z innymi warzywami!