Śródziemnomorski sznycel z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śródziemnomorski sznycel z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

250 mililitrów

0.5 szklanki

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

5 łyżek

40 gramów

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w cienkie plastry. Następnie dopraw solą, pieprzem i panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Krok 2

Opanierowane kotleciki usmaż po kilka minut z każdej strony.

Krok 3

Bakłażana pokrój na plastry i grilluj z każdej strony, aż będzie rumiany. Pomidorki przekrój na pół.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i zagotuj, aż powstanie gęsty sos.

Krok 5

Usmażone kotlety ułóż w szerokim naczyniu do pieczenia. Mięso nie powinno się stykać. Na każdym połóż dwa, trzy plastry bakłażana oraz kilka pomidorków.

Krok 6

Polej każdą porcję sosem serowym, posyp parmezanem, skrop sokiem z cytryny i zapiekaj w rozgrzanym do 220 °C piekarniku przez ok. 10 minut. Podawaj udekorowane listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej