Śródziemnomorski sznycel z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śródziemnomorski sznycel z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

250 mililitrów

0.5 szklanki

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

5 łyżek

40 gramów

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w cienkie plastry. Następnie dopraw solą, pieprzem i panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Krok 2

Opanierowane kotleciki usmaż po kilka minut z każdej strony.

Krok 3

Bakłażana pokrój na plastry i grilluj z każdej strony, aż będzie rumiany. Pomidorki przekrój na pół.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i zagotuj, aż powstanie gęsty sos.

Krok 5

Usmażone kotlety ułóż w szerokim naczyniu do pieczenia. Mięso nie powinno się stykać. Na każdym połóż dwa, trzy plastry bakłażana oraz kilka pomidorków.

Krok 6

Polej każdą porcję sosem serowym, posyp parmezanem, skrop sokiem z cytryny i zapiekaj w rozgrzanym do 220 °C piekarniku przez ok. 10 minut. Podawaj udekorowane listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chińskie pierożki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej