Śródziemnomorski sznycel z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śródziemnomorski sznycel z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

250 mililitrów

0.5 szklanki

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

5 łyżek

40 gramów

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w cienkie plastry. Następnie dopraw solą, pieprzem i panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Krok 2

Opanierowane kotleciki usmaż po kilka minut z każdej strony.

Krok 3

Bakłażana pokrój na plastry i grilluj z każdej strony, aż będzie rumiany. Pomidorki przekrój na pół.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i zagotuj, aż powstanie gęsty sos.

Krok 5

Usmażone kotlety ułóż w szerokim naczyniu do pieczenia. Mięso nie powinno się stykać. Na każdym połóż dwa, trzy plastry bakłażana oraz kilka pomidorków.

Krok 6

Polej każdą porcję sosem serowym, posyp parmezanem, skrop sokiem z cytryny i zapiekaj w rozgrzanym do 220 °C piekarniku przez ok. 10 minut. Podawaj udekorowane listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej