Śródziemnomorski sznycel z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śródziemnomorski sznycel z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

132 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

250 mililitrów

0.5 szklanki

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

5 łyżek

40 gramów

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w cienkie plastry. Następnie dopraw solą, pieprzem i panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Krok 2

Opanierowane kotleciki usmaż po kilka minut z każdej strony.

Krok 3

Bakłażana pokrój na plastry i grilluj z każdej strony, aż będzie rumiany. Pomidorki przekrój na pół.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i zagotuj, aż powstanie gęsty sos.

Krok 5

Usmażone kotlety ułóż w szerokim naczyniu do pieczenia. Mięso nie powinno się stykać. Na każdym połóż dwa, trzy plastry bakłażana oraz kilka pomidorków.

Krok 6

Polej każdą porcję sosem serowym, posyp parmezanem, skrop sokiem z cytryny i zapiekaj w rozgrzanym do 220 °C piekarniku przez ok. 10 minut. Podawaj udekorowane listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śródziemnomorski sznycel z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Udka faszerowane
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej