Piersi kurczaka z ziołami w sosie jogurtowym
łatwe
666 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
0.25 szklanki
1 sztuka
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
1 łyżka
0.25 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jogurt wymieszaj ze śmietaną, dodaj sok z limonki, oregano, tymianek, kolendrę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw pokruszonymi Mini kostkami Czosnek Knorr. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Krok 2
Brytfankę wysmaruj tłuszczem, przełóż do niej piersi. Piecz 20 minut w 190 stopniach.

Krok 3
Wyjmij, przewróć piesi, polej powstałym sosem i piecz jeszcze 15 minut.

Krok 4
Wyłącz piekarnik, piersi przykryj folią aluminiową i pozostaw tam jeszcze 10 minut.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Piersi kurczaka z ziołami w sosie jogurtowym
Kurczak w sosie jogurtowym to świetny pomysł, jeśli zazwyczaj z piersi kurczaka smażysz kotlety. W końcu nadszedł czas na odmianę! Upiecz je, podaj z sosem jogurtowym doprawionym aromatycznymi ziołami i ciesz się nowym smakiem. Filet z kurczaka w sosie jogurtowym to uczta dla podniebienia!
Dla kogo?
Przynajmniej raz w tygodniu jesz na obiad filet z kurczaka i potrzebujesz kulinarnych inspiracji? Świetnie! Pierś z kurczaka w sosie jogurtowym pozwoli Ci odkryć kwintesencje nieoczywistych smaków.
Na jaką okazję?
Na obiad lub kolację. Wszystko zależy od dodatków, bo filet z kurczaka w sosie jogurtowym sam w sobie stanowi delikatną potrawę.
Czy wiesz, że?
Sos jogurtowy do kurczaka możesz zmodyfikować i dodać do niego tylko te zioła, które najbardziej lubisz. Wolisz koperek od natki pietruszki? Zamień je, a sos zyska inny aromat.
Dla urozmaicenia
Podaj filet z ulubioną surówką, a stworzysz idealne danie na kolację. Bez wyrzutów sumienia!