Drink herbaciany patriotyczny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drink herbaciany patriotyczny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
226 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 szczypta

3 łyżki

300 gramów

50 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietanę ubij na sztywno z cukrem waniliowym

Krok 2

Trzy piramidki cytrynowej herbaty Lipton zalej 400 ml gotującej się wody. Napar przykryj spodkiem odstaw na bok aby dobrze się zaparzył. Do naparu dodaj wiśnie , mleko skondensowane , miód . Wszystko razem zmiksuj na gładką jednolita masę.

Krok 3

Powstały czerwony napój rozlej do połowy w odpowiednie szklanki z wierzchu uzupełnij bita śmietaną.

Krok 4

Herbatę podawaj oprószoną z wierzchu cynamonem.

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Marczak

    Katarzyna Marczak , 11.11.2016

    Super deser

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drink herbaciany patriotyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drink herbaciany patriotyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drink herbaciany patriotyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drink herbaciany patriotyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drink herbaciany patriotyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drink herbaciany patriotyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drink herbaciany patriotyczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drink herbaciany patriotyczny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Drink herbaciany patriotycznyDrink herbaciany patriotyczny

Jeśli lubisz niebanalne połączenia smaków, wypróbuj przepis na herbaciany drink patriotyczny. Nazwę zawdzięcza swoim kolorom – połączeniu czerwonego napoju z białą bitą śmietaną. Drink podawany na zimno może z powodzeniem zastąpić deser, a dzięki wykorzystaniu mrożonych owoców, możesz podawać go niezależnie od pory roku. Wiśnie da się z powodzeniem zastąpić innymi czerwonymi owocami – mogą to być truskawki, maliny a nawet jagody (te ostatnie zmienią jednak kolor napoju na bardziej fioletowy). Aby przygotować drink herbaciany patriotyczny, zaparz cytrynową herbatę. Pamiętaj, aby zaparzyć ją pod przykryciem – wtedy nabierze najwięcej aromatu. Przestudzony napar zmiksuj z mrożonymi owocami, mlekiem skondensowanym oraz miodem. Przelej do szklanek – możesz serwować go zarówno w wyższych, jak i niższych. Na wierzch dodaj bitą śmietanę, którą warto posypać cynamonem. Jako dekoracja świetnie sprawdzą się także owoce. Wypróbuj przepis na drinka herbacianego patriotycznego i sprawdź, jak może smakować połączenie herbaty, owoców oraz mleka.