
Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
1 szczypta
3 łyżki
300 gramów
50 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem waniliowym
Krok 2
Trzy piramidki cytrynowej herbaty Lipton zalej 400 ml gotującej się wody. Napar przykryj spodkiem odstaw na bok aby dobrze się zaparzył. Do naparu dodaj wiśnie , mleko skondensowane , miód . Wszystko razem zmiksuj na gładką jednolita masę.
Krok 3
Powstały czerwony napój rozlej do połowy w odpowiednie szklanki z wierzchu uzupełnij bita śmietaną.
Krok 4
Herbatę podawaj oprószoną z wierzchu cynamonem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Herbata Lipton o smaku cytrynowym
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Drink herbaciany patriotyczny
Jeśli lubisz niebanalne połączenia smaków, wypróbuj przepis na herbaciany drink patriotyczny. Nazwę zawdzięcza swoim kolorom – połączeniu czerwonego napoju z białą bitą śmietaną. Drink podawany na zimno może z powodzeniem zastąpić deser, a dzięki wykorzystaniu mrożonych owoców, możesz podawać go niezależnie od pory roku. Wiśnie da się z powodzeniem zastąpić innymi czerwonymi owocami – mogą to być truskawki, maliny a nawet jagody (te ostatnie zmienią jednak kolor napoju na bardziej fioletowy). Aby przygotować drink herbaciany patriotyczny, zaparz cytrynową herbatę. Pamiętaj, aby zaparzyć ją pod przykryciem – wtedy nabierze najwięcej aromatu. Przestudzony napar zmiksuj z mrożonymi owocami, mlekiem skondensowanym oraz miodem. Przelej do szklanek – możesz serwować go zarówno w wyższych, jak i niższych. Na wierzch dodaj bitą śmietanę, którą warto posypać cynamonem. Jako dekoracja świetnie sprawdzą się także owoce. Wypróbuj przepis na drinka herbacianego patriotycznego i sprawdź, jak może smakować połączenie herbaty, owoców oraz mleka.