Przepisy na Mrożone herbaty
17 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Mrożone herbaty
Uff, jak gorąco! Wreszcie przyszło lato. Grube, wełniane swetry można schować na dnie szafy. Dużo bardziej przydatne okażą się przewiewne ubrania i olejek do opalania. Na ten moment czekał każdy zmarzluch. Co jednak zrobić, gdy żar leje się z nieba i potrzeba czegoś na ochłodę? Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem są mrożone herbaty. Po wypiciu swojej pierwszej szklanki zyskacie pewność, że ten napój będzie towarzyszył Wam przez całe wakacje.
Dla kogo?
Wiele mówi się o tym, jak ważne jest picie wody, zwłaszcza w upalne dni. Nie wszyscy jednak przepadają za jej smakiem bez dodatków. Zamiast inwestować w słodzone napoje, przygotujcie mrożoną herbatę. Tak, jak lubicie! Polecamy użycie do niej sezonowych owoców, które właśnie teraz są najbardziej soczyste.
Na jaką okazję?
Każdy moment jest dobry na szklaneczkę albo dwie. Mrożone herbaty możecie popijać przez cały dzień. Próbujcie różnych wariantów, które będą nadawać się znakomicie na wszelkiego rodzaju letnie przyjęcia. Spotkania w ogrodzie albo przy grillu? Nie ma lepszego pomysłu niż mrożona herbata z limonką i ogórkiem, arbuzem, truskawkami, ananasem, brzoskwiniami albo pigwą.
Czy wiesz, że?
Co ciekawe, ludność zamieszkująca tereny o gorącym, suchym i pustynnym klimacie w czasie upałów preferuje gorące napary i napoje, często z dodatkiem odświeżającej mięty. Jest to podyktowane koniecznością wyrównywania ciepłoty ciała. Przyjmowanie ciepłych napojów jest dla organizmu sygnałem, że należy zacząć się pocić, by wyeliminować niepotrzebne ciepło.
Dla urozmaicenia:
Smak mrożonej herbaty zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji. Oprócz mięty można do niej dodać melisę. Interesującymi dodatkami są gałązki suszonej lawendy, rozmaryn i jaśmin. Jako bazę napoju wykorzystajcie herbatą czarną albo zieloną.