Herbata mrożona - przepisy na herbaty na zimno | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Mrożone herbaty

17 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mrożone herbatyMrożone herbaty

Uff, jak gorąco! Wreszcie przyszło lato. Grube, wełniane swetry można schować na dnie szafy. Dużo bardziej przydatne okażą się przewiewne ubrania i olejek do opalania. Na ten moment czekał każdy zmarzluch. Co jednak zrobić, gdy żar leje się z nieba i potrzeba czegoś na ochłodę? Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem są mrożone herbaty. Po wypiciu swojej pierwszej szklanki zyskacie pewność, że ten napój będzie towarzyszył Wam przez całe wakacje.

Dla kogo?

Wiele mówi się o tym, jak ważne jest picie wody, zwłaszcza w upalne dni. Nie wszyscy jednak przepadają za jej smakiem bez dodatków. Zamiast inwestować w słodzone napoje, przygotujcie mrożoną herbatę. Tak, jak lubicie! Polecamy użycie do niej sezonowych owoców, które właśnie teraz są najbardziej soczyste.

Na jaką okazję?

Każdy moment jest dobry na szklaneczkę albo dwie. Mrożone herbaty możecie popijać przez cały dzień. Próbujcie różnych wariantów, które będą nadawać się znakomicie na wszelkiego rodzaju letnie przyjęcia. Spotkania w ogrodzie albo przy grillu? Nie ma lepszego pomysłu niż mrożona herbata z limonką i ogórkiem, arbuzem, truskawkami, ananasem, brzoskwiniami albo pigwą.

Czy wiesz, że?

Co ciekawe, ludność zamieszkująca tereny o gorącym, suchym i pustynnym klimacie w czasie upałów preferuje gorące napary i napoje, często z dodatkiem odświeżającej mięty. Jest to podyktowane koniecznością wyrównywania ciepłoty ciała. Przyjmowanie ciepłych napojów jest dla organizmu sygnałem, że należy zacząć się pocić, by wyeliminować niepotrzebne ciepło.

Dla urozmaicenia:

Smak mrożonej herbaty zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji. Oprócz mięty można do niej dodać melisę. Interesującymi dodatkami są gałązki suszonej lawendy, rozmaryn i jaśmin. Jako bazę napoju wykorzystajcie herbatą czarną albo zieloną.