Przepisy na Mrożone herbaty
17 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Mrożone herbaty
Uff, jak gorąco! Wreszcie przyszło lato. Grube, wełniane swetry można schować na dnie szafy. Dużo bardziej przydatne okażą się przewiewne ubrania i olejek do opalania. Na ten moment czekał każdy zmarzluch. Co jednak zrobić, gdy żar leje się z nieba i potrzeba czegoś na ochłodę? Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem są mrożone herbaty. Po wypiciu swojej pierwszej szklanki zyskacie pewność, że ten napój będzie towarzyszył Wam przez całe wakacje.
Dla kogo?
Wiele mówi się o tym, jak ważne jest picie wody, zwłaszcza w upalne dni. Nie wszyscy jednak przepadają za jej smakiem bez dodatków. Zamiast inwestować w słodzone napoje, przygotujcie mrożoną herbatę. Tak, jak lubicie! Polecamy użycie do niej sezonowych owoców, które właśnie teraz są najbardziej soczyste.
Na jaką okazję?
Każdy moment jest dobry na szklaneczkę albo dwie. Mrożone herbaty możecie popijać przez cały dzień. Próbujcie różnych wariantów, które będą nadawać się znakomicie na wszelkiego rodzaju letnie przyjęcia. Spotkania w ogrodzie albo przy grillu? Nie ma lepszego pomysłu niż mrożona herbata z limonką i ogórkiem, arbuzem, truskawkami, ananasem, brzoskwiniami albo pigwą.
Czy wiesz, że?
Co ciekawe, ludność zamieszkująca tereny o gorącym, suchym i pustynnym klimacie w czasie upałów preferuje gorące napary i napoje, często z dodatkiem odświeżającej mięty. Jest to podyktowane koniecznością wyrównywania ciepłoty ciała. Przyjmowanie ciepłych napojów jest dla organizmu sygnałem, że należy zacząć się pocić, by wyeliminować niepotrzebne ciepło.
Dla urozmaicenia:
Smak mrożonej herbaty zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji. Oprócz mięty można do niej dodać melisę. Interesującymi dodatkami są gałązki suszonej lawendy, rozmaryn i jaśmin. Jako bazę napoju wykorzystajcie herbatą czarną albo zieloną.