Złota lemoniada herbaciana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złota lemoniada herbaciana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
298 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 plastry

0.5 sztuki

3 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 200ml wody , dodaj cukier według uznania – jeśli lubisz słodkie napoje dodaj 2 lub trzy łyżeczki.

Krok 2

Do gorącej wody wrzuć saszetkę z herbatą Lipton Yellow Label. Napar odstaw do wystygnięcia.

Krok 3

Do szklanki wrzuć plastry cytryny, plastry brzoskwini dodaj gałązkę mięty i lód zalej zimną herbatą.

8

Opinie o przepisie

  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 22.06.2021

    TAK. Na lemoniady herbaciane mam sprawdzony sposób – dodaję kawałki mrożonego arbuza i … orzeźwiona skaczę do niebiosów <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tyska36

    Tyska36 , 19.06.2021

    TAK! Lemoniada herbaciana pyszna na gorące dni. Moja kompozycja to świeże truskawki, plasterki cytryny i 3 łyżeczki syropu z kwiatów czarnego bzu, który robię końcem czerwca sama. Kwiaty bzu (40 baldaszków) zalane przegotowaną ciepłą wodą odstawiam na noc, potem wyciskam i sok lekko pogrzewam dodając 0,5 kg cukru do rozpuszczenia. Gotowy syrop zlewam do butelek i przechowuje w lodówce. Super smakuje z samą wodą a w herbacie lemoniadowej jest mega pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • renata

    renata , 18.06.2021

    TAK. To jest wspaniały patent na gaszenie pragnienia w upalne dni. Zamiast cukru dodaję czasami miód, smakuje równie pysznie i zdrowo !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 15.06.2021

    TAK! Herbaciana lemoniada, latem bardzo odpowiada, u mnie z cukrem trzcinowym, wtedy jest w kolorze tytułowym :) Wrzucam też winogrono mrożone Aby było dobrze schłodzone ! SMACZNEGO!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 04.06.2021

    TAK. Złota lemoniada herbaciana to świetna propozycja, która miłośnikom herbaty, takim jak ja zasmakuje - ja lato już wszędzie czuję. Nie byłabym sobą, gdybym od siebie czegoś nie dodała: ja zamiast cukry miód gryczany będę dodawała! Ponadto w mojej lemoniadzie jeszcze pomarańcza się znajdzie i maliny - my wszyscy chyba owoce latem w każdej postaci jeść lubimy... Ten napój u mnie króluje, na samą myśl pragnienie czuję...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Ejma

    Julia Ejma , 07.04.2020

    Pyszniutkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Krawczyk

    Agata Krawczyk , 07.12.2019

    Dobre? Bo chce spróbować?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dawid muller

    dawid muller , 12.11.2016

    to zdrowe anie nie jadalnie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złota lemoniada herbacianaZłota lemoniada herbaciana

Złota lemoniada to prosty sposób na to, by herbatę podać na nieco inny niż zwykle sposób. Cytryna, jako dodatek do herbaty jest bardzo popularna, zwłaszcza w Polsce. Spróbuj jednak połączyć napój również z innymi owocami, np. z brzoskwiniami. Są soczyste, a ich smak dobrze komponuje się z kwaśnymi cytrynami. Ponieważ lemoniadę podaje się na zimno, zacznij jej przygotowanie od zaparzenia herbaty. Dopiero, kiedy wystygnie, zalej nią pokrojone wcześniej owoce. Dodaj również gałązkę mięty, najlepiej roztartą – dzięki temu zioła szybciej uwolnią swój aromat i lemoniada będzie smaczniejsza. Spróbuj także innych wariantów lemoniady herbacianej. Zamiast brzoskwini zaserwuj wersję z nektarynką lub morelami, dodaj także listek melisy. Lemoniadę podawaj schłodzoną, najlepiej z lodem (w wysokich szklankach) lub przygotuj większą porcję w dzbanku. Udekoruj go plasterkami cytryny. Sprawdź, jak wspaniale smakuje domowa lemoniada na bazie herbaty. To uniwersalny napój, który warto serwować na wiele okazji.