Złota lemoniada herbaciana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złota lemoniada herbaciana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

221 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 plastry

0.5 sztuki

3 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 200ml wody , dodaj cukier według uznania – jeśli lubisz słodkie napoje dodaj 2 lub trzy łyżeczki.

Krok 2

Do gorącej wody wrzuć saszetkę z herbatą Lipton Yellow Label. Napar odstaw do wystygnięcia.

Krok 3

Do szklanki wrzuć plastry cytryny, plastry brzoskwini dodaj gałązkę mięty i lód zalej zimną herbatą.

7

Opinie o przepisie

  • Tyska36

    Tyska36 , 19.06.2021

    TAK! Lemoniada herbaciana pyszna na gorące dni. Moja kompozycja to świeże truskawki, plasterki cytryny i 3 łyżeczki syropu z kwiatów czarnego bzu, który robię końcem czerwca sama. Kwiaty bzu (40 baldaszków) zalane przegotowaną ciepłą wodą odstawiam na noc, potem wyciskam i sok lekko pogrzewam dodając 0,5 kg cukru do rozpuszczenia. Gotowy syrop zlewam do butelek i przechowuje w lodówce. Super smakuje z samą wodą a w herbacie lemoniadowej jest mega pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • renata

    renata , 18.06.2021

    TAK. To jest wspaniały patent na gaszenie pragnienia w upalne dni. Zamiast cukru dodaję czasami miód, smakuje równie pysznie i zdrowo !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 15.06.2021

    TAK! Herbaciana lemoniada, latem bardzo odpowiada, u mnie z cukrem trzcinowym, wtedy jest w kolorze tytułowym :) Wrzucam też winogrono mrożone Aby było dobrze schłodzone ! SMACZNEGO!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 04.06.2021

    TAK. Złota lemoniada herbaciana to świetna propozycja, która miłośnikom herbaty, takim jak ja zasmakuje - ja lato już wszędzie czuję. Nie byłabym sobą, gdybym od siebie czegoś nie dodała: ja zamiast cukry miód gryczany będę dodawała! Ponadto w mojej lemoniadzie jeszcze pomarańcza się znajdzie i maliny - my wszyscy chyba owoce latem w każdej postaci jeść lubimy... Ten napój u mnie króluje, na samą myśl pragnienie czuję...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Ejma

    Julia Ejma , 07.04.2020

    Pyszniutkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Krawczyk

    Agata Krawczyk , 07.12.2019

    Dobre? Bo chce spróbować?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dawid muller

    dawid muller , 12.11.2016

    to zdrowe anie nie jadalnie

    Odpowiedz Odpowiedz
Pamiętaj, żeby być zalogowanym, jeśli chcesz, aby Twój komentarz wziął udział w konkursie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złota lemoniada herbacianaZłota lemoniada herbaciana

Złota lemoniada to prosty sposób na to, by herbatę podać na nieco inny niż zwykle sposób. Cytryna, jako dodatek do herbaty jest bardzo popularna, zwłaszcza w Polsce. Spróbuj jednak połączyć napój również z innymi owocami, np. z brzoskwiniami. Są soczyste, a ich smak dobrze komponuje się z kwaśnymi cytrynami. Ponieważ lemoniadę podaje się na zimno, zacznij jej przygotowanie od zaparzenia herbaty. Dopiero, kiedy wystygnie, zalej nią pokrojone wcześniej owoce. Dodaj również gałązkę mięty, najlepiej roztartą – dzięki temu zioła szybciej uwolnią swój aromat i lemoniada będzie smaczniejsza. Spróbuj także innych wariantów lemoniady herbacianej. Zamiast brzoskwini zaserwuj wersję z nektarynką lub morelami, dodaj także listek melisy. Lemoniadę podawaj schłodzoną, najlepiej z lodem (w wysokich szklankach) lub przygotuj większą porcję w dzbanku. Udekoruj go plasterkami cytryny. Sprawdź, jak wspaniale smakuje domowa lemoniada na bazie herbaty. To uniwersalny napój, który warto serwować na wiele okazji.