Złota lemoniada herbaciana przepis – Zobacz na przepisy.pl

Złota lemoniada herbaciana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

193 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 plastry

0.5 sztuki

3 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 200ml wody , dodaj cukier według uznania – jeśli lubisz słodkie napoje dodaj 2 lub trzy łyżeczki.

Krok 2

Do gorącej wody wrzuć saszetkę z herbatą Lipton Yellow Label. Napar odstaw do wystygnięcia.

Krok 3

Do szklanki wrzuć plastry cytryny, plastry brzoskwini dodaj gałązkę mięty i lód zalej zimną herbatą.

3

Opinie o przepisie

  • Julia Ejma

    Julia Ejma , 07.04.2020

    Pyszniutkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Krawczyk

    Agata Krawczyk , 07.12.2019

    Dobre? Bo chce spróbować?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dawid muller

    dawid muller , 12.11.2016

    to zdrowe anie nie jadalnie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złota lemoniada herbacianaZłota lemoniada herbaciana

Złota lemoniada to prosty sposób na to, by herbatę podać na nieco inny niż zwykle sposób. Cytryna, jako dodatek do herbaty jest bardzo popularna, zwłaszcza w Polsce. Spróbuj jednak połączyć napój również z innymi owocami, np. z brzoskwiniami. Są soczyste, a ich smak dobrze komponuje się z kwaśnymi cytrynami. Ponieważ lemoniadę podaje się na zimno, zacznij jej przygotowanie od zaparzenia herbaty. Dopiero, kiedy wystygnie, zalej nią pokrojone wcześniej owoce. Dodaj również gałązkę mięty, najlepiej roztartą – dzięki temu zioła szybciej uwolnią swój aromat i lemoniada będzie smaczniejsza. Spróbuj także innych wariantów lemoniady herbacianej. Zamiast brzoskwini zaserwuj wersję z nektarynką lub morelami, dodaj także listek melisy. Lemoniadę podawaj schłodzoną, najlepiej z lodem (w wysokich szklankach) lub przygotuj większą porcję w dzbanku. Udekoruj go plasterkami cytryny. Sprawdź, jak wspaniale smakuje domowa lemoniada na bazie herbaty. To uniwersalny napój, który warto serwować na wiele okazji.