Złota lemoniada herbaciana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złota lemoniada herbaciana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

194 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 plastry

0.5 sztuki

3 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 200ml wody , dodaj cukier według uznania – jeśli lubisz słodkie napoje dodaj 2 lub trzy łyżeczki.

Krok 2

Do gorącej wody wrzuć saszetkę z herbatą Lipton Yellow Label. Napar odstaw do wystygnięcia.

Krok 3

Do szklanki wrzuć plastry cytryny, plastry brzoskwini dodaj gałązkę mięty i lód zalej zimną herbatą.

3

Opinie o przepisie

  • Julia Ejma

    Julia Ejma , 07.04.2020

    Pyszniutkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Krawczyk

    Agata Krawczyk , 07.12.2019

    Dobre? Bo chce spróbować?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dawid muller

    dawid muller , 12.11.2016

    to zdrowe anie nie jadalnie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złota lemoniada herbacianaZłota lemoniada herbaciana

Złota lemoniada to prosty sposób na to, by herbatę podać na nieco inny niż zwykle sposób. Cytryna, jako dodatek do herbaty jest bardzo popularna, zwłaszcza w Polsce. Spróbuj jednak połączyć napój również z innymi owocami, np. z brzoskwiniami. Są soczyste, a ich smak dobrze komponuje się z kwaśnymi cytrynami. Ponieważ lemoniadę podaje się na zimno, zacznij jej przygotowanie od zaparzenia herbaty. Dopiero, kiedy wystygnie, zalej nią pokrojone wcześniej owoce. Dodaj również gałązkę mięty, najlepiej roztartą – dzięki temu zioła szybciej uwolnią swój aromat i lemoniada będzie smaczniejsza. Spróbuj także innych wariantów lemoniady herbacianej. Zamiast brzoskwini zaserwuj wersję z nektarynką lub morelami, dodaj także listek melisy. Lemoniadę podawaj schłodzoną, najlepiej z lodem (w wysokich szklankach) lub przygotuj większą porcję w dzbanku. Udekoruj go plasterkami cytryny. Sprawdź, jak wspaniale smakuje domowa lemoniada na bazie herbaty. To uniwersalny napój, który warto serwować na wiele okazji.