Złota lemoniada herbaciana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złota lemoniada herbaciana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

202 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 plastry

0.5 sztuki

3 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 200ml wody , dodaj cukier według uznania – jeśli lubisz słodkie napoje dodaj 2 lub trzy łyżeczki.

Krok 2

Do gorącej wody wrzuć saszetkę z herbatą Lipton Yellow Label. Napar odstaw do wystygnięcia.

Krok 3

Do szklanki wrzuć plastry cytryny, plastry brzoskwini dodaj gałązkę mięty i lód zalej zimną herbatą.

3

Opinie o przepisie

  • Julia Ejma

    Julia Ejma , 07.04.2020

    Pyszniutkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Krawczyk

    Agata Krawczyk , 07.12.2019

    Dobre? Bo chce spróbować?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dawid muller

    dawid muller , 12.11.2016

    to zdrowe anie nie jadalnie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złota lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złota lemoniada herbacianaZłota lemoniada herbaciana

Złota lemoniada to prosty sposób na to, by herbatę podać na nieco inny niż zwykle sposób. Cytryna, jako dodatek do herbaty jest bardzo popularna, zwłaszcza w Polsce. Spróbuj jednak połączyć napój również z innymi owocami, np. z brzoskwiniami. Są soczyste, a ich smak dobrze komponuje się z kwaśnymi cytrynami. Ponieważ lemoniadę podaje się na zimno, zacznij jej przygotowanie od zaparzenia herbaty. Dopiero, kiedy wystygnie, zalej nią pokrojone wcześniej owoce. Dodaj również gałązkę mięty, najlepiej roztartą – dzięki temu zioła szybciej uwolnią swój aromat i lemoniada będzie smaczniejsza. Spróbuj także innych wariantów lemoniady herbacianej. Zamiast brzoskwini zaserwuj wersję z nektarynką lub morelami, dodaj także listek melisy. Lemoniadę podawaj schłodzoną, najlepiej z lodem (w wysokich szklankach) lub przygotuj większą porcję w dzbanku. Udekoruj go plasterkami cytryny. Sprawdź, jak wspaniale smakuje domowa lemoniada na bazie herbaty. To uniwersalny napój, który warto serwować na wiele okazji.