Ryżowa zapiekanka z wiśniami - Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ryżu z wiśniami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

null

2 łyżki

1.5 szklanki

3 sztuki

4 łyżki

1.5 szklanki

1 łyżka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż zalej mlekiem i 0,5 szklanki wody, dodaj masło, skórkę z cytryny oraz sól po czym ugotuj na miękko.

Krok 2

W między czasie wydryluj wiśnie.

Krok 3

Następnie rozgrzane masło wymieszaj z żółtkami oraz cukrem pudrem po czy dodaj ryż oraz wiśnie. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nałóż masę.

Krok 5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej