Składniki
1.5 szklanki
null
2 łyżki
1.5 szklanki
3 sztuki
4 łyżki
1.5 szklanki
1 łyżka
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż zalej mlekiem i 0,5 szklanki wody, dodaj masło, skórkę z cytryny oraz sól po czym ugotuj na miękko.
Krok 2
W między czasie wydryluj wiśnie.
Krok 3
Następnie rozgrzane masło wymieszaj z żółtkami oraz cukrem pudrem po czy dodaj ryż oraz wiśnie. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nałóż masę.
Krok 5
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej