Ryżowa zapiekanka z wiśniami - Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ryżu z wiśniami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

null

2 łyżki

1.5 szklanki

3 sztuki

4 łyżki

1.5 szklanki

1 łyżka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż zalej mlekiem i 0,5 szklanki wody, dodaj masło, skórkę z cytryny oraz sól po czym ugotuj na miękko.

Krok 2

W między czasie wydryluj wiśnie.

Krok 3

Następnie rozgrzane masło wymieszaj z żółtkami oraz cukrem pudrem po czy dodaj ryż oraz wiśnie. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nałóż masę.

Krok 5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej