Ryżowa zapiekanka z wiśniami - Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ryżu z wiśniami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

null

2 łyżki

1.5 szklanki

3 sztuki

4 łyżki

1.5 szklanki

1 łyżka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż zalej mlekiem i 0,5 szklanki wody, dodaj masło, skórkę z cytryny oraz sól po czym ugotuj na miękko.

Krok 2

W między czasie wydryluj wiśnie.

Krok 3

Następnie rozgrzane masło wymieszaj z żółtkami oraz cukrem pudrem po czy dodaj ryż oraz wiśnie. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nałóż masę.

Krok 5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ryżu z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej