Ryba pieczona z kapustą kiszoną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba pieczona z kapustą kiszoną

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

2

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę, jeśli jest bardzo soczysta lekko odciskamy i dość drobno kroimy. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora siekamy w półplasterki i dodajemy do kapusty. Ziemniaki obieramy (jeśli to młode ziemniaki, można je bardzo dokładnie wyszorować i nie obierać) i kroimy w ćwiartki. Również dodajemy do kapusty, a całość przekładam do naczynia żaroodpornego.

Krok 2

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Pieczemy dość długo (około 90 minut), co jakiś czas mieszając i dodając po trochu bulionu lub wina. Filety skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie nacieramy przyprawami.

Krok 3

Gdy kapusta jest już smaczna i odpowiednio uduszona, na wierzchu układamy rybę, z powrotem przykrywamy folią i zapiekamy jeszcze 15 minut. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tortilla z tuńczykiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej