Ryba pieczona z kapustą kiszoną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba pieczona z kapustą kiszoną

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

2

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę, jeśli jest bardzo soczysta lekko odciskamy i dość drobno kroimy. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora siekamy w półplasterki i dodajemy do kapusty. Ziemniaki obieramy (jeśli to młode ziemniaki, można je bardzo dokładnie wyszorować i nie obierać) i kroimy w ćwiartki. Również dodajemy do kapusty, a całość przekładam do naczynia żaroodpornego.

Krok 2

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Pieczemy dość długo (około 90 minut), co jakiś czas mieszając i dodając po trochu bulionu lub wina. Filety skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie nacieramy przyprawami.

Krok 3

Gdy kapusta jest już smaczna i odpowiednio uduszona, na wierzchu układamy rybę, z powrotem przykrywamy folią i zapiekamy jeszcze 15 minut. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej