Składniki
3 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
500 gramów
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
1 szklanka
500 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj piersi z kurczaka, a następnie przetnij na 8 plastrów.
Krok 2
Ułóż je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Krok 3
Warzywa umyj, obierz, odsącz i zetrzyj na tarce. Tak samo postąp z pieczarkami.
Krok 4
Ser gouda zetrzyj na tarce i dodaj do warzyw i pieczarek.
Krok 5
Masę wymieszaj z majonezem i dopraw solą i pieprzem.
Krok 6
Wyłóż na mięsie i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej