
Składniki
300 gramów
1 sztuka
null
100 gramów
50 gramów
null
2 łyżki
null
3 sztuki
1 sztuka
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch i grzyby zalej wodą i odstaw na noc.
Krok 2
Ugotuj je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ziemniaki ugotuj, ostudź pokrój w plastry.
Krok 3
Boczek i cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 4
Odcedzony groch zmiel trzy razy w maszynce, grzyby pokrój w paski i dodaj razem z wywarem grzybowym do cebuli i boczku.
Krok 5
Następnie dodaj śmietanę z przyprawami, jajka i bułkę tratą. Całość dokładnie wyrób.
Krok 6
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, posyp bułka tartą i wyłóż spód ziemniakami, po czym wyłóż całą masę.
Krok 7
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez 45 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej




























