Zapiekanka z grochu i grzybów

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

64

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

null

100 gramów

50 gramów

null

2 łyżki

null

3 sztuki

1 sztuka

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch i grzyby zalej wodą i odstaw na noc.

Krok 2

Ugotuj je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ziemniaki ugotuj, ostudź pokrój w plastry.

Krok 3

Boczek i cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 4

Odcedzony groch zmiel trzy razy w maszynce, grzyby pokrój w paski i dodaj razem z wywarem grzybowym do cebuli i boczku.

Krok 5

Następnie dodaj śmietanę z przyprawami, jajka i bułkę tratą. Całość dokładnie wyrób.

Krok 6

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, posyp bułka tartą i wyłóż spód ziemniakami, po czym wyłóż całą masę.

Krok 7

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez 45 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z grochu i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z grochu i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z grochu i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z grochu i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z grochu i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z grochu i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z grochu i grzybów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej