
Składniki
300 gramów
1 sztuka
null
100 gramów
50 gramów
null
2 łyżki
null
3 sztuki
1 sztuka
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch i grzyby zalej wodą i odstaw na noc.
Krok 2
Ugotuj je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ziemniaki ugotuj, ostudź pokrój w plastry.
Krok 3
Boczek i cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 4
Odcedzony groch zmiel trzy razy w maszynce, grzyby pokrój w paski i dodaj razem z wywarem grzybowym do cebuli i boczku.
Krok 5
Następnie dodaj śmietanę z przyprawami, jajka i bułkę tratą. Całość dokładnie wyrób.
Krok 6
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, posyp bułka tartą i wyłóż spód ziemniakami, po czym wyłóż całą masę.
Krok 7
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez 45 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej