
Składniki
300 gramów
1 sztuka
null
100 gramów
50 gramów
null
2 łyżki
null
3 sztuki
1 sztuka
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch i grzyby zalej wodą i odstaw na noc.
Krok 2
Ugotuj je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ziemniaki ugotuj, ostudź pokrój w plastry.
Krok 3
Boczek i cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 4
Odcedzony groch zmiel trzy razy w maszynce, grzyby pokrój w paski i dodaj razem z wywarem grzybowym do cebuli i boczku.
Krok 5
Następnie dodaj śmietanę z przyprawami, jajka i bułkę tratą. Całość dokładnie wyrób.
Krok 6
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, posyp bułka tartą i wyłóż spód ziemniakami, po czym wyłóż całą masę.
Krok 7
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez 45 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej




























