Składniki
1 łyżka
1 łyżka
250 mililitrów
2 sztuki
25 dekagramów
1 łyżka
50 dekagramów
1 sztuka
1 łyżka
1 szklanka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki wlej mleko i szklankę wody, wbij jajka i dodaj mak, zmiksuj. Ciasto odstaw na 20 minut.
Krok 2
Z ciasta usmaż naleśniki.
Krok 3
Morele włóż na 1 minutę do wrzątku, wyjmij i przelej zimną wodą, zdejmij skórkę i usuń pestki, drobno pokrój.
Krok 4
Dżem podgrzej i cienko posmaruj nim naleśniki, posyp cząsteczkami moreli (0,3 odłóż).
Krok 5
Naleśniki złóż w koperty i ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Krok 6
Śmietankę ubij z dodatkiem cukru, wymieszaj z żółtkiem. Sosem polej naleśniki i posyp płatkami migdałowymi.
Krok 7
Obłóż resztą owoców. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej