
Składniki
1 łyżka
1 łyżka
250 mililitrów
2 sztuki
25 dekagramów
1 łyżka
50 dekagramów
1 sztuka
1 łyżka
1 szklanka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki wlej mleko i szklankę wody, wbij jajka i dodaj mak, zmiksuj. Ciasto odstaw na 20 minut.
Krok 2
Z ciasta usmaż naleśniki.
Krok 3
Morele włóż na 1 minutę do wrzątku, wyjmij i przelej zimną wodą, zdejmij skórkę i usuń pestki, drobno pokrój.
Krok 4
Dżem podgrzej i cienko posmaruj nim naleśniki, posyp cząsteczkami moreli (0,3 odłóż).
Krok 5
Naleśniki złóż w koperty i ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Krok 6
Śmietankę ubij z dodatkiem cukru, wymieszaj z żółtkiem. Sosem polej naleśniki i posyp płatkami migdałowymi.
Krok 7
Obłóż resztą owoców. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej