
Składniki
1 łyżka
1 łyżka
250 mililitrów
2 sztuki
25 dekagramów
1 łyżka
50 dekagramów
1 sztuka
1 łyżka
1 szklanka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki wlej mleko i szklankę wody, wbij jajka i dodaj mak, zmiksuj. Ciasto odstaw na 20 minut.
Krok 2
Z ciasta usmaż naleśniki.
Krok 3
Morele włóż na 1 minutę do wrzątku, wyjmij i przelej zimną wodą, zdejmij skórkę i usuń pestki, drobno pokrój.
Krok 4
Dżem podgrzej i cienko posmaruj nim naleśniki, posyp cząsteczkami moreli (0,3 odłóż).
Krok 5
Naleśniki złóż w koperty i ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Krok 6
Śmietankę ubij z dodatkiem cukru, wymieszaj z żółtkiem. Sosem polej naleśniki i posyp płatkami migdałowymi.
Krok 7
Obłóż resztą owoców. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej