Zapiekanka z naleśników z morelami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z naleśników z morelami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 łyżka

250 mililitrów

2 sztuki

25 dekagramów

1 łyżka

50 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki wlej mleko i szklankę wody, wbij jajka i dodaj mak, zmiksuj. Ciasto odstaw na 20 minut.

Krok 2

Z ciasta usmaż naleśniki.

Krok 3

Morele włóż na 1 minutę do wrzątku, wyjmij i przelej zimną wodą, zdejmij skórkę i usuń pestki, drobno pokrój.

Krok 4

Dżem podgrzej i cienko posmaruj nim naleśniki, posyp cząsteczkami moreli (0,3 odłóż).

Krok 5

Naleśniki złóż w koperty i ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Krok 6

Śmietankę ubij z dodatkiem cukru, wymieszaj z żółtkiem. Sosem polej naleśniki i posyp płatkami migdałowymi.

Krok 7

Obłóż resztą owoców. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z naleśników z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z naleśników z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z naleśników z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z naleśników z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z naleśników z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z naleśników z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z naleśników z morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z naleśników z morelami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej