Grecka zapiekanka z bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grecka zapiekanka z bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

500 gramów

1 sztuka

800 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

5 sztuk

4 łyżki

0.7 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

2.5 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany umyj dokładnie, odetnij końce i potnij w plastry. Oprósz solą i odłóż na ok. 30 min., aż puszczą sok. Osusz.

Krok 2

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobniutko i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso mielone, kawałki pomidorów razem z zalewą i podduś całość przez ok. 15-20 min. Dodaj przyprawy.

Krok 3

Ziemniaki obierz, umyj i potnij w cieniutkie plasterki. Wyłóż je na spód żaroodpornej formy wysmarowanej tłuszczem, przykryj mięsem, połową startego sera i plastrami bakłażana. Na samym wierzchu ułóż warstwę ziemniaków.

Krok 4

Z masła i mąki zrób zasmażkę i rozprowadź ją mlekiem. Dopraw do smaku, zagotuj i zestaw z ognia. Wymieszaj energicznie z roztrzepanymi widelcem jajkami i tak przygotowanym sosem zalej zapiekankę. Oprósz resztą sera. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30-40 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej