Grecka zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Grecka zapiekanka z bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

500 gramów

1 sztuka

800 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

5 sztuk

4 łyżki

0.7 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

2.5 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany umyj dokładnie, odetnij końce i potnij w plastry. Oprósz solą i odłóż na ok. 30 min., aż puszczą sok. Osusz.

Krok 2

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobniutko i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso mielone, kawałki pomidorów razem z zalewą i podduś całość przez ok. 15-20 min. Dodaj przyprawy.

Krok 3

Ziemniaki obierz, umyj i potnij w cieniutkie plasterki. Wyłóż je na spód żaroodpornej formy wysmarowanej tłuszczem, przykryj mięsem, połową startego sera i plastrami bakłażana. Na samym wierzchu ułóż warstwę ziemniaków.

Krok 4

Z masła i mąki zrób zasmażkę i rozprowadź ją mlekiem. Dopraw do smaku, zagotuj i zestaw z ognia. Wymieszaj energicznie z roztrzepanymi widelcem jajkami i tak przygotowanym sosem zalej zapiekankę. Oprósz resztą sera. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30-40 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej