Grecka zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Grecka zapiekanka z bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

500 gramów

1 sztuka

800 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

5 sztuk

4 łyżki

0.7 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

2.5 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany umyj dokładnie, odetnij końce i potnij w plastry. Oprósz solą i odłóż na ok. 30 min., aż puszczą sok. Osusz.

Krok 2

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobniutko i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso mielone, kawałki pomidorów razem z zalewą i podduś całość przez ok. 15-20 min. Dodaj przyprawy.

Krok 3

Ziemniaki obierz, umyj i potnij w cieniutkie plasterki. Wyłóż je na spód żaroodpornej formy wysmarowanej tłuszczem, przykryj mięsem, połową startego sera i plastrami bakłażana. Na samym wierzchu ułóż warstwę ziemniaków.

Krok 4

Z masła i mąki zrób zasmażkę i rozprowadź ją mlekiem. Dopraw do smaku, zagotuj i zestaw z ognia. Wymieszaj energicznie z roztrzepanymi widelcem jajkami i tak przygotowanym sosem zalej zapiekankę. Oprósz resztą sera. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30-40 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej