Grecka zapiekanka z bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

500 gramów

1 sztuka

800 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

5 sztuk

4 łyżki

0.7 szklanki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

2.5 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany umyj dokładnie, odetnij końce i potnij w plastry. Oprósz solą i odłóż na ok. 30 min., aż puszczą sok. Osusz.

Krok 2

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobniutko i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso mielone, kawałki pomidorów razem z zalewą i podduś całość przez ok. 15-20 min. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cynamonem.

Krok 3

Ziemniaki obierz, umyj i potnij w cieniutkie plasterki. Wyłóż je na spód żaroodpornej formy wysmarowanej tłuszczem, przykryj mięsem, połową startego sera i plastrami bakłażana. Na samym wierzchu ułóż warstwę ziemniaków.

Krok 4

Z masła i mąki zrób zasmażkę i rozprowadź ją mlekiem. Dopraw do smaku, zagotuj i zestaw z ognia. Wymieszaj energicznie z roztrzepanymi widelcem jajkami i tak przygotowanym sosem zalej zapiekankę. Oprósz resztą sera. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30-40 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grecka zapiekanka z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
5 osób ogląda przepis:
Tradycyjny schabowy
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej