Wieprzowina duszona z koprem włoskim przepis – Zobacz na przepisy.pl

Wieprzowina duszona z koprem włoskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

76 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

4 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój schab w centymetrową kostkę i obtocz w mące. Następnie poszatkuj cebulę.

Wieprzowina duszona z koprem włoskim - Krok 1

Krok 2

Podgrzej olej w dużym rondlu, po czym wrzuć do niego mięso oraz cebulę. Smaż przez 4 minuty.

Wieprzowina duszona z koprem włoskim - Krok 2

Krok 3

Pokrój koper włoski na małe kawałki, a marchewki w cienkie półtalarki. Wrzuć pokrojone warzywa i pomidory pelati do rondla z mięsem, a następnie potrzymaj chwilę na średnim ogniu.

Wieprzowina duszona z koprem włoskim - Krok 3

Krok 4

Rozpuść kostkę Bulionu cielęcego Knorr w 1 szklance wody. Zalej warzywa z mięsem winem oraz bulionem, po czym dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne). Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 35 minut. Podawaj.

Wieprzowina duszona z koprem włoskim - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina duszona z koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina duszona z koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina duszona z koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina duszona z koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina duszona z koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina duszona z koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina duszona z koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieprzowina duszona z koprem włoskimWieprzowina duszona z koprem włoskim

Koper włoski, inaczej fenkuł, jest cenionym warzywem i przyprawą. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, a znany był już w starożytności. Ostatnio jednak coraz częściej pojawia się na polskich stołach. My proponujemy go jako dodatek do wieprzowiny duszonej. Koper włoski ma delikatny anyżkowy posmak, co w połączeniu z kwaśnymi pomidorami nadaje wieprzowinie wykwintny, oryginalny smak. Pokrojone w grubą kostkę mięso dusi się razem z koprem włoskim, marchewką i pomidorami na wolnym ogniu, co sprawia, że smaki dokładnie się przenikają. Powstaje wspaniale wyglądające danie jednogarnkowe, które z powodzeniem można zapakować w pojemnik i zabrać na lunch do pracy. Doskonale smakuje podane z chlebem razowym, otrębami i pestkami dyni ale równie dobrze można je podać z ziemniakami lub kaszą i świeżymi surówkami.