Wieprzowina duszona z koprem włoskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowina duszona z koprem włoskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
80 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój schab w centymetrową kostkę i obtocz w mące. Następnie poszatkuj cebulę.

Wieprzowina duszona z koprem włoskim - Krok 1

Krok 2

Podgrzej olej w dużym rondlu, po czym wrzuć do niego mięso oraz cebulę. Smaż przez 4 minuty.

Wieprzowina duszona z koprem włoskim - Krok 2

Krok 3

Pokrój koper włoski na małe kawałki, a marchewki w cienkie półtalarki. Wrzuć pokrojone warzywa i pomidory pelati do rondla z mięsem, a następnie potrzymaj chwilę na średnim ogniu.

Wieprzowina duszona z koprem włoskim - Krok 3

Krok 4

Rozpuść kostkę rosołową wołową Knorr w 1 szklance wody. Zalej warzywa z mięsem winem oraz bulionem, po czym dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne). Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 35 minut. Podawaj.

Wieprzowina duszona z koprem włoskim - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina duszona z koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina duszona z koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina duszona z koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina duszona z koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina duszona z koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina duszona z koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina duszona z koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina duszona z koprem włoskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieprzowina duszona z koprem włoskimWieprzowina duszona z koprem włoskim

Koper włoski, inaczej fenkuł, jest cenionym warzywem i przyprawą. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, a znany był już w starożytności. Ostatnio jednak coraz częściej pojawia się na polskich stołach. My proponujemy go jako dodatek do wieprzowiny duszonej. Koper włoski ma delikatny anyżkowy posmak, co w połączeniu z kwaśnymi pomidorami nadaje wieprzowinie wykwintny, oryginalny smak. Pokrojone w grubą kostkę mięso dusi się razem z koprem włoskim, marchewką i pomidorami na wolnym ogniu, co sprawia, że smaki dokładnie się przenikają. Powstaje wspaniale wyglądające danie jednogarnkowe, które z powodzeniem można zapakować w pojemnik i zabrać na lunch do pracy. Doskonale smakuje podane z chlebem razowym, otrębami i pestkami dyni ale równie dobrze można je podać z ziemniakami lub kaszą i świeżymi surówkami.