
Składniki
1 szklanka
2 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój schab w centymetrową kostkę i obtocz w mące. Następnie poszatkuj cebulę.

Krok 2
Podgrzej olej w dużym rondlu, po czym wrzuć do niego mięso oraz cebulę. Smaż przez 4 minuty.

Krok 3
Pokrój koper włoski na małe kawałki, a marchewki w cienkie półtalarki. Wrzuć pokrojone warzywa i pomidory pelati do rondla z mięsem, a następnie potrzymaj chwilę na średnim ogniu.

Krok 4
Rozpuść kostkę rosołową wołową Knorr w 1 szklance wody. Zalej warzywa z mięsem winem oraz bulionem, po czym dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne). Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 35 minut. Podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wieprzowina duszona z koprem włoskim
Koper włoski, inaczej fenkuł, jest cenionym warzywem i przyprawą. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, a znany był już w starożytności. Ostatnio jednak coraz częściej pojawia się na polskich stołach. My proponujemy go jako dodatek do wieprzowiny duszonej. Koper włoski ma delikatny anyżkowy posmak, co w połączeniu z kwaśnymi pomidorami nadaje wieprzowinie wykwintny, oryginalny smak. Pokrojone w grubą kostkę mięso dusi się razem z koprem włoskim, marchewką i pomidorami na wolnym ogniu, co sprawia, że smaki dokładnie się przenikają. Powstaje wspaniale wyglądające danie jednogarnkowe, które z powodzeniem można zapakować w pojemnik i zabrać na lunch do pracy. Doskonale smakuje podane z chlebem razowym, otrębami i pestkami dyni ale równie dobrze można je podać z ziemniakami lub kaszą i świeżymi surówkami.