Makaron po seczuańsku - z wieprzowiną: smażony | Przepisy.pl pixel

Makaron po seczuańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

189 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

161 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

200 gramów

3 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

100 mililitrów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wieprzowinę wymieszaj z łyżką sosu sojowego. Następnie mięso usmaż tak, by powstała masa o grudkowatej konsystencji. Wyjmij je i odsącz.

Makaron po seczuańsku - Krok 1

Krok 2

W garnku w litrze wody z dodatkiem bulionetki Knorr ugotuj makaron. Następnie odcedź go zachowując około 2 łyżek bulionu.

Makaron po seczuańsku - Krok 2

Krok 3

Na pozostałym oleju smaż przez pół minuty czosnek, imbir oraz cebule dymki. Dodaj pastę sezamową, resztę sosu sojowego. Gotuj przez 4 minuty. Dodaj mięso.

Makaron po seczuańsku - Krok 3

Krok 4

Makaron wraz z 2 łyżkami bulionu dodaj do sosu. Zagotuj i wykładaj na talerz.

Makaron po seczuańsku - Krok 4

Krok 5

Na suchej patelni upraż pieprz seczuański i rozdrobnij go. Potrawę podawaj posypaną przygotowanym wcześniej pieprzem.

Makaron po seczuańsku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron po seczuańskuMakaron po seczuańsku

Wieprzowinę wymieszaj z łyżką sosu sojowego. Następnie mięso usmaż tak, by powstała masa o grudkowatej konsystencji. Wyjmij je i odsącz.