Makaron po seczuańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron po seczuańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

175 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

200 gramów

3 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

100 mililitrów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wieprzowinę wymieszaj z łyżką sosu sojowego. Następnie mięso usmaż tak, by powstała masa o grudkowatej konsystencji. Wyjmij je i odsącz.

Makaron po seczuańsku - Krok 1

Krok 2

W garnku w litrze wody z dodatkiem bulionetki Knorr ugotuj makaron. Następnie odcedź go zachowując około 2 łyżek bulionu.

Makaron po seczuańsku - Krok 2

Krok 3

Na pozostałym oleju smaż przez pół minuty czosnek, imbir oraz cebule dymki. Dodaj pastę sezamową, resztę sosu sojowego. Gotuj przez 4 minuty. Dodaj mięso.

Makaron po seczuańsku - Krok 3

Krok 4

Makaron wraz z 2 łyżkami bulionu dodaj do sosu. Zagotuj i wykładaj na talerz.

Makaron po seczuańsku - Krok 4

Krok 5

Na suchej patelni upraż pieprz seczuański i rozdrobnij go. Potrawę podawaj posypaną przygotowanym wcześniej pieprzem.

Makaron po seczuańsku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej