Spaghetti Carbonara z boczkiem i gorgonzolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti carbonara

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

2

61 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

3 sztuki

300 mililitrów

100 gramów

3 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj spaghetti al dente.

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni do czasu aż się zarumieni.

Krok 3

Jajka zmiksuj blenderem ze śmietaną, serem i mini kostkami Knorr.

Krok 4

Ugotowany makaron odcedź i nie hartując go zimną wodą wrzuć z powrotem do pustego garnka, dodaj sos wraz z boczkiem i dokładnie wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Spaghetti z klopsikami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti carbonaraSpaghetti carbonara

Wariantów spaghetti jest wiele, do tych najpopularniejszych należy zaś carbonara. Jest to potrawa pochodząca z Włoch – makaron z sosem, który przyrządza się na bazie jajek. Lubiana ze względu na swój charakterystyczny smak, którego nadaje jej dodatek boczku. W oryginalnej, włoskiej wersji tego dania, nie używa się śmietany, tu jednak się ją wykorzystuje, aby sos był jeszcze bardziej kremowy. Ważny jest też sam sposób przygotowania makaronu – pamiętaj, że najsmaczniejszy będzie taki, który ugotujesz al dente – czyli na półtwardo. Gotowe danie będzie się dobrze prezentowało na talerzu, jeśli przyozdobisz je natką pietruszki lub listkiem bazylii. Pasować będzie do niego czerwone, półwytrawne (lub wytrawne) wino. Potrawa świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad albo na spotkanie z przyjaciółmi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.