Spaghetti Carbonara z boczkiem i gorgonzolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti carbonara

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

3

61 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

3 sztuki

300 mililitrów

100 gramów

3 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj spaghetti al dente.

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni do czasu aż się zarumieni.

Krok 3

Jajka zmiksuj blenderem ze śmietaną, serem i mini kostkami Knorr.

Krok 4

Ugotowany makaron odcedź i nie hartując go zimną wodą wrzuć z powrotem do pustego garnka, dodaj sos wraz z boczkiem i dokładnie wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti carbonaraSpaghetti carbonara

Wariantów spaghetti jest wiele, do tych najpopularniejszych należy zaś carbonara. Jest to potrawa pochodząca z Włoch – makaron z sosem, który przyrządza się na bazie jajek. Lubiana ze względu na swój charakterystyczny smak, którego nadaje jej dodatek boczku. W oryginalnej, włoskiej wersji tego dania, nie używa się śmietany, tu jednak się ją wykorzystuje, aby sos był jeszcze bardziej kremowy. Ważny jest też sam sposób przygotowania makaronu – pamiętaj, że najsmaczniejszy będzie taki, który ugotujesz al dente – czyli na półtwardo. Gotowe danie będzie się dobrze prezentowało na talerzu, jeśli przyozdobisz je natką pietruszki lub listkiem bazylii. Pasować będzie do niego czerwone, półwytrawne (lub wytrawne) wino. Potrawa świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad albo na spotkanie z przyjaciółmi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.