Spaghetti Carbonara z boczkiem i gorgonzolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti carbonara

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

5

heart
61 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 gramów

3 sztuki

300 mililitrów

100 gramów

3 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj spaghetti al dente.

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni do czasu aż się zarumieni.

Krok 3

Jajka zmiksuj blenderem ze śmietaną, serem i mini kostkami Knorr.

Krok 4

Ugotowany makaron odcedź i nie hartując go zimną wodą wrzuć z powrotem do pustego garnka, dodaj sos wraz z boczkiem i dokładnie wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti carbonaraSpaghetti carbonara

Wariantów spaghetti jest wiele, do tych najpopularniejszych należy zaś carbonara. Jest to potrawa pochodząca z Włoch – makaron z sosem, który przyrządza się na bazie jajek. Lubiana ze względu na swój charakterystyczny smak, którego nadaje jej dodatek boczku. W oryginalnej, włoskiej wersji tego dania, nie używa się śmietany, tu jednak się ją wykorzystuje, aby sos był jeszcze bardziej kremowy. Ważny jest też sam sposób przygotowania makaronu – pamiętaj, że najsmaczniejszy będzie taki, który ugotujesz al dente – czyli na półtwardo. Gotowe danie będzie się dobrze prezentowało na talerzu, jeśli przyozdobisz je natką pietruszki lub listkiem bazylii. Pasować będzie do niego czerwone, półwytrawne (lub wytrawne) wino. Potrawa świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad albo na spotkanie z przyjaciółmi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.