Halibut w sosie koperkowo-śmietanowym – przepis | Przepisy.pl pixel

Halibut z sosem śmietankowo-koperkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 sztuki

300 mililitrów

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety ryby opłucz pod zimną wodą. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i białym pieprzem.

Krok 2

Cebule pokrój w drobną kostkę. Po czym obsmaż w rondelku z odrobina masła. Dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia.

Krok 3

Pokrusz mini kostki czosnek Knorr do gotującej się śmietanki. Gotuj aż sos zgęstnieje

Krok 4

Następnie posiekaj koperek i wrzuć do gotującego się sosu.

Krok 5

Rybę ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz ok. 10 minut w 160 stopniach C. Gotowego halibuta podawaj polanego sosem z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Halibut z sosem śmietankowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Halibut z sosem śmietankowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Halibut z sosem śmietankowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Halibut z sosem śmietankowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Halibut z sosem śmietankowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Halibut z sosem śmietankowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Halibut z sosem śmietankowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Halibut z sosem śmietankowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Halibut z sosem śmietankowo-koperkowymHalibut z sosem śmietankowo-koperkowym

Halibut z sosem śmietankowo-koperkowym, w zależności od zaserwowanych z nim dodatków, może stanowić danie główne podczas codziennego obiadu, jak i eleganckiej kolacji. Aby go przygotować, na początek dokładnie umyj i osusz rybę za pomocą papierowego ręcznika. Następnie zajmij się jej przyprawianiem. Użyj w tym celu tymianku, estragonu i zmielonego czarnego lub białego pieprzu – natrzyj nimi dokładnie rybę. Następnie skrop ją cytryną lub limonką oraz oliwą z oliwek. Na koniec dodaj do dania nieco czosnku. Pamiętaj, by przed włożeniem ryby do pieca wyłożyć blachę papierem do pieczenia, dzięki czemu halibut nie będzie do niej przywierał. Gotową, lekko zarumienioną rybę polej sosem śmietankowo-koperkowym. Całość podawaj ze świeżym pieczywem lub pieczonymi w ziołach ziemniakami, a także z ulubioną surówką – sprawdzi się wersja np. z kiszonej kapusty, marchewki czy z pora i jabłek. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem na aromatycznego halibuta z sosem śmietankowo-koperkowym. Smacznego.