Halibut w sosie koperkowo-śmietanowym – przepis | Przepisy.pl pixel

Halibut z sosem śmietankowo-koperkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 sztuki

300 mililitrów

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety ryby opłucz pod zimną wodą. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i białym pieprzem.

Krok 2

Cebule pokrój w drobną kostkę. Po czym obsmaż w rondelku z odrobina masła. Dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia.

Krok 3

Pokrusz mini kostki czosnek Knorr do gotującej się śmietanki. Gotuj aż sos zgęstnieje

Krok 4

Następnie posiekaj koperek i wrzuć do gotującego się sosu.

Krok 5

Rybę ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz ok. 10 minut w 160 stopniach C. Gotowego halibuta podawaj polanego sosem z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.

2

Opinie o przepisie

  • Hhhh

    Hhhh , 09.09.2024

    160 stopni i 10 minut to zdecydowanie za mało ryba po takim czasie nadal jest surowa...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Halibut z sosem śmietankowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Halibut z sosem śmietankowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Halibut z sosem śmietankowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Halibut z sosem śmietankowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Halibut z sosem śmietankowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Halibut z sosem śmietankowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Halibut z sosem śmietankowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Halibut z sosem śmietankowo-koperkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Halibut z sosem śmietankowo-koperkowymHalibut z sosem śmietankowo-koperkowym

Halibut z sosem śmietankowo-koperkowym, w zależności od zaserwowanych z nim dodatków, może stanowić danie główne podczas codziennego obiadu, jak i eleganckiej kolacji. Aby go przygotować, na początek dokładnie umyj i osusz rybę za pomocą papierowego ręcznika. Następnie zajmij się jej przyprawianiem. Użyj w tym celu tymianku, estragonu i zmielonego czarnego lub białego pieprzu – natrzyj nimi dokładnie rybę. Następnie skrop ją cytryną lub limonką oraz oliwą z oliwek. Na koniec dodaj do dania nieco czosnku. Pamiętaj, by przed włożeniem ryby do pieca wyłożyć blachę papierem do pieczenia, dzięki czemu halibut nie będzie do niej przywierał. Gotową, lekko zarumienioną rybę polej sosem śmietankowo-koperkowym. Całość podawaj ze świeżym pieczywem lub pieczonymi w ziołach ziemniakami, a także z ulubioną surówką – sprawdzi się wersja np. z kiszonej kapusty, marchewki czy z pora i jabłek. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem na aromatycznego halibuta z sosem śmietankowo-koperkowym. Smacznego.