Jeśli do tej pory nie próbowaliście halibuta, najwyższa pora to zmienić. Nazywany jest także kulbakiem. Często można spotkać się z opiniami, że jest to ryba dla wymagających. Czego spodziewać się po halibucie? Białego, soczystego mięsa o charakterystycznym smaku i wielości kulinarnych zastosowań. Idealny przepis na halibuta? Znamy ich co najmniej kilka!

Pełnia smaku, czyli jak dobierać przyprawy

Świeża ryba charakteryzuje się łagodnym smakiem i przyjemnym, morskim zapachem. Właściwie wybrane przyprawy wydobędą z niej wszystko, co najlepsze i sprawią, że posiłek będzie kompletny. Sól i pieprz to podstawy. Kucharze-minimaliści mogą dodać sok z cytryny lub limonki i halibut będzie gotowy do serwowania.

Odrobina ziół pozwoli osiągnąć jeszcze lepsze rezultaty. Gdy zamierzamy poznawać przepisy na halibuta, powinniśmy mieć pod ręką suszony lub świeży tymianek. Do morskiego drapieżnika pasują rozmaryn, kolendra, oregano i nasiona kopru włoskiego. Aromatyczna szalotka to dodatek często polecany do ryb – sprawdzi się również w przypadku kulbaka. Halibut w wydaniu pikantnym smakuje wyśmienicie, należy jednak pamiętać, by nie przesadzić z ostrymi papryczkami. Nie powinny zdominować smaku soczystego mięsa.

Halibut z piekarnika

To jedna z najsmaczniejszych metod przygotowania ryby. W dodatku najmniej kłopotliwa – w piecu możemy umieścić halibuta, warzywne dodatki i uzyskać pełny obiad bez czasochłonnych manewrów. Nadaje się do przygotowania w naczyniu żaroodpornym i w folii. Lubicie pasztety? Rybna wersja z pieczonym halibutem przypadnie wam do gustu. W jego składzie można umieścić bataty, kalarepę, kaszę jaglaną lub gryczaną, pieczarki i suszone owoce – żurawinę i śliwki. Próbujmy różnych kombinacji. Halibut pieczony bardzo dobrze smakuje z opiekanymi ziemniakami z masłem ziołowym oraz surówkami i sałatkami.

Halibut smażony

Ryba z patelni cieszy się niesłabnącą popularnością. W tym wariancie też należy pamiętać o przyprawach. Ciekawym dodatkiem do halibuta będzie trawa cytrynowa, która odświeży jego smak. Panierka z mąki oraz bułki tartej i jajka to klasyka. Jak ją urozmaicić? Zamiast mąki pszennej można użyć kukurydzianej. Drobna zmiana, ale zauważymy ją już na podstawie koloru. Rybę można usmażyć w płatkach migdałów, dzięki czemu zamiast dania ze smażalni uzyskamy szykowną potrawę. Panierkę warto wzbogacać sezamem, nasionami słonecznika i pestkami dyni.

Halibut na parze

To idealny sposób przygotowania ryby dla wszystkich miłośników łagodnych i naturalnych smaków. Łagodna metoda obróbki nie pozwoli przypalić ani wysuszyć ryby. Jednocześnie nadal wykorzystujmy ulubione przyprawy, by nadać jej fantastycznego smaku i aromatu. Parowanie potraw cieszy się coraz większym uznaniem, ponieważ umożliwia przyrządzenie nie tylko dania głównego, ale też warzywnych dodatków.

Zapraszamy do stołu!

Szukacie patentu na to, jak przekonać do ryby najbardziej upartych sceptyków? Przepis na halibuta z sosem śmietankowo-koperkowym okaże się niezastąpiony. Pyszne, uniwersalne danie. Potrzeba alternatywy dla ryby po grecku? Tym razem halibut pieczony z warzywami sprawdzi się idealnie. Jeśli zależy wam na efektownym, rybnym daniu, postawcie na halibuta z purée z kalafiora. Goście zaniemówią z wrażenia! Szlachetności nie brakuje również halibutowi z prawdziwkami i risotto z pęczaku, którego smak dopełniają buraki, rukiew wodna i wędzony oscypek. Kuszący mix! Ryba z soczewicą zadowoli wszystkich miłośników kolejnych, zaskakujących połączeń. Gorczyca i syrop klonowy zapewniają niezapomniany posiłek. Rybę wykorzystajmy do zrobienia przystawek w postaci halibuta zawijanego w boczek z sosem pomidorowym – od razu nabierzemy apetytu na więcej.