Ryba z soczewicą
w marynacie z gorczycy i syropu klonowego
średnie
94 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
1 pęczek
1 sztuka
100 mililitrów
200 gramów
100 gramów
3 łyżki
4 sztuki
1 sztuka
1 słoik
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i boczek pokrój w kostkę, posiekaj czosnek, chili oraz natkę kolendry. Gorczycę rozetrzyj na pył w moździerzu, połącz z kilkoma łyżkami syropu klonowego, sosem Worcester, odrobiną czosnku, chili i odrobiną natki kolendry.

Krok 2
W tak przygotowanej marynacie umieść rybę, dokładnie ją obtaczając ze wszystkich stron. Odstaw na 15 minut, aby przeszła zapachami, a następnie obsmaż na mocno rozgrzanej patelni. Ponownie odstaw na bok.

Krok 3
W międzyczasie w garnku wytop boczek, dodaj chili, czosnek, cebulę i smaż chwilę. Dodaj czarną soczewicę, puszkę pomidorów, łyżkę kminu rzymskiego i około 200 ml wody. Całość gotuj pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie na wierzch soczewicy połóż kawałki ryby, przykryj i gotuj wszystko razem jeszcze kolejne 10 minut. Jeśli zachodzi taka potrzeba, soczewicę dopraw szczyptą soli do smaku. Rybę podawaj na soczewicy oprószoną natką kolendry.


Dobra rada:
Czarną soczewicę możesz zastąpić dowolną inną, pamiętaj przy tym, że różne soczewice mają różny czas gotowania.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba z soczewicą
Jednym z głównych błędów w diecie Polaków jest zbyt mała ilość ryb morskich. Dlaczego są one takie ważne? Ponieważ dostarczają nam wielu wartościowych składników odżywczych. Nie wahaj się! Włącz je do swojej diety! Na początek halibut! Jego delikatny smak trafi w gusta każdego. Już dziś sięgnij po halibuta z gorczycą karmelizowanego w syropie klonowym. Tego smaku nie zapomnisz na długo! Na zdrowie!
Dla kogo? Dla wszystkich miłośników ryb, zwłaszcza tych dobrej jakości!
Na jaką okazję? Ryba z soczewicą świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. To danie popisowe! Podając je swoim gościom zyskasz w ich oczach jako gospodarz doskonały.
Dla urozmaicenia: Podaną w przepisie czarną soczewicę możesz zastąpić jej inną odmianą. Miej tylko na uwadze, że każda z nich wymaga innego czasu przygotowania.
Czy wiesz, że? Halibut to popularna ryba z rodziny flądrowatych. Wiesz co się w niej kryje? To cenne źródło białka, a także witamin z grupy B. Nie są jej obce też składniki mineralne takie jak: potas, selen i fosfor. Należy do jednej z mniej kalorycznych ryb, dlatego warto umieścić ją na stałe w swoim jadłospisie.
Ryba z soczewicą w marynacie z gorczycy i syropu klonowego? Tak smakuje szczęście!