Makaron z szynką i ananasem
po chińsku
łatwe
102 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
300 gramów
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
2 łyżki
0.5 pęczka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidora pokrój w kostkę. Makaron gotuj około 3 minut.

Krok 2
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż jasną część dymki pokrojoną w plasterki.

Krok 3
Kiedy cebula będzie miękka, dodaj starty imbir, pomidora, kawałki ananasa i szynki.

Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z 50 ml wody i wlej na patelnię.

Krok 5
Dodaj makaron, posiekany szczypior i wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj w miseczce posypane posiekaną kolendrą. Jeśli lubisz potrawy bardziej pikantne, możesz dodać do makaronu papryczkę chili.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Smażony makaron po chińsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z szynką i ananasem
Makaron z ananasem to pyszne i szybkie w przygotowaniu danie inspirowane kuchnią chińską. Połączysz w nim słodkie owoce i pomidory, a także wyrazisty imbir, o przyjemnym cytrusowym zapachu, oraz lekko pikantną cebulę dymkę. Aby wzbogacić smak potrawy, wykorzystaj także szynkę konserwową – wszystkie wymienione składniki połączysz delikatnym chińskim sosem. Do tego dania najlepiej sprawdzi się makaron jajeczny, np. w formie krótkich nitek. Makarony włoskie będą zbyt twarde – te w kuchni orientalnej charakteryzują się delikatniejszą konsystencją. Sprawdzi się także makaron miu lub ryżowy. Ugotuj go i odcedź, a następnie pokrój wszystkie składniki w dość drobną kostkę (za wyjątkiem cebuli, którą należy podzielić w plasterki). Wszystko razem podsmaż z sosem i makaronem, po czym podawaj udekorowane świeżą kolendrą albo natką pietruszki. Łatwo dodasz potrawie wyrazistości – wystarczy odrobina papryczki chili. Makaron z ananasem znakomicie będzie smakował także z kurczakiem albo krewetkami. Spróbuj i przekonaj się, jak prosta może być kuchnia orientalna!