Makaron z szynką i ananasem
po chińsku
łatwe
103 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
300 gramów
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
2 łyżki
0.5 pęczka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidora pokrój w kostkę. Makaron gotuj około 3 minut.

Krok 2
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż jasną część dymki pokrojoną w plasterki.

Krok 3
Kiedy cebula będzie miękka, dodaj starty imbir, pomidora, kawałki ananasa i szynki.

Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z 50 ml wody i wlej na patelnię.

Krok 5
Dodaj makaron, posiekany szczypior i wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj w miseczce posypane posiekaną kolendrą. Jeśli lubisz potrawy bardziej pikantne, możesz dodać do makaronu papryczkę chili.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Smażony makaron po chińsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejInne przepisy
Makaron z szynką i ananasem
Makaron z ananasem to pyszne i szybkie w przygotowaniu danie inspirowane kuchnią chińską. Połączysz w nim słodkie owoce i pomidory, a także wyrazisty imbir, o przyjemnym cytrusowym zapachu, oraz lekko pikantną cebulę dymkę. Aby wzbogacić smak potrawy, wykorzystaj także szynkę konserwową – wszystkie wymienione składniki połączysz delikatnym chińskim sosem. Do tego dania najlepiej sprawdzi się makaron jajeczny, np. w formie krótkich nitek. Makarony włoskie będą zbyt twarde – te w kuchni orientalnej charakteryzują się delikatniejszą konsystencją. Sprawdzi się także makaron miu lub ryżowy. Ugotuj go i odcedź, a następnie pokrój wszystkie składniki w dość drobną kostkę (za wyjątkiem cebuli, którą należy podzielić w plasterki). Wszystko razem podsmaż z sosem i makaronem, po czym podawaj udekorowane świeżą kolendrą albo natką pietruszki. Łatwo dodasz potrawie wyrazistości – wystarczy odrobina papryczki chili. Makaron z ananasem znakomicie będzie smakował także z kurczakiem albo krewetkami. Spróbuj i przekonaj się, jak prosta może być kuchnia orientalna!