Kurczakowa zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczakowa zapiekanka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

0.5 szklanki

4 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

15 dekagramów

5 plastrów

1 szczypta

2 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Odcedź i przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

Krok 2

Z kurczaka usuń kości, a mięso pokrój w kostkę i połóż na warstwie makaronu.

Krok 3

Umyte rodzynki namocz w gorącej wodzie na 2-3 minuty, po czym wyjmij i odcedź.

Krok 4

Mandarynki obierz i podziel na kawałki, ananasa pokrój w kostkę. Owoce i rodzynki wymieszaj z makaronem.

Krok 5

Mleko połącz ze śmietaną, dodaj sos sojowy, jajko, przypraw curry, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalej wymieszane uprzednio składniki.

Krok 6

Całość zapiekaj w średnionagrzanym piekarniku około 25 minut.

Krok 7

Gotową zapiekankę posyp natką pietruszki i podawaj z kawałkami świeżych owoców w naczyniu, w którym została wykonana.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej