
Składniki
1 szczypta
1 szklanka
1 sztuka
1 szczypta
0.5 szklanki
4 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
15 dekagramów
5 plastrów
1 szczypta
2 sztuki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente. Odcedź i przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Krok 2
Z kurczaka usuń kości, a mięso pokrój w kostkę i połóż na warstwie makaronu.
Krok 3
Umyte rodzynki namocz w gorącej wodzie na 2-3 minuty, po czym wyjmij i odcedź.
Krok 4
Mandarynki obierz i podziel na kawałki, ananasa pokrój w kostkę. Owoce i rodzynki wymieszaj z makaronem.
Krok 5
Mleko połącz ze śmietaną, dodaj sos sojowy, jajko, przypraw curry, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalej wymieszane uprzednio składniki.
Krok 6
Całość zapiekaj w średnionagrzanym piekarniku około 25 minut.
Krok 7
Gotową zapiekankę posyp natką pietruszki i podawaj z kawałkami świeżych owoców w naczyniu, w którym została wykonana.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej