Kurczakowa zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczakowa zapiekanka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

0.5 szklanki

4 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

15 dekagramów

5 plastrów

1 szczypta

2 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Odcedź i przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

Krok 2

Z kurczaka usuń kości, a mięso pokrój w kostkę i połóż na warstwie makaronu.

Krok 3

Umyte rodzynki namocz w gorącej wodzie na 2-3 minuty, po czym wyjmij i odcedź.

Krok 4

Mandarynki obierz i podziel na kawałki, ananasa pokrój w kostkę. Owoce i rodzynki wymieszaj z makaronem.

Krok 5

Mleko połącz ze śmietaną, dodaj sos sojowy, jajko, przypraw curry, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalej wymieszane uprzednio składniki.

Krok 6

Całość zapiekaj w średnionagrzanym piekarniku około 25 minut.

Krok 7

Gotową zapiekankę posyp natką pietruszki i podawaj z kawałkami świeżych owoców w naczyniu, w którym została wykonana.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej