Kurczakowa zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczakowa zapiekanka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

0.5 szklanki

4 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

15 dekagramów

5 plastrów

1 szczypta

2 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Odcedź i przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

Krok 2

Z kurczaka usuń kości, a mięso pokrój w kostkę i połóż na warstwie makaronu.

Krok 3

Umyte rodzynki namocz w gorącej wodzie na 2-3 minuty, po czym wyjmij i odcedź.

Krok 4

Mandarynki obierz i podziel na kawałki, ananasa pokrój w kostkę. Owoce i rodzynki wymieszaj z makaronem.

Krok 5

Mleko połącz ze śmietaną, dodaj sos sojowy, jajko, przypraw curry, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalej wymieszane uprzednio składniki.

Krok 6

Całość zapiekaj w średnionagrzanym piekarniku około 25 minut.

Krok 7

Gotową zapiekankę posyp natką pietruszki i podawaj z kawałkami świeżych owoców w naczyniu, w którym została wykonana.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczakowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej