
Składniki
1 szczypta
1 szklanka
1 sztuka
1 szczypta
0.5 szklanki
4 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
15 dekagramów
5 plastrów
1 szczypta
2 sztuki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente. Odcedź i przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Krok 2
Z kurczaka usuń kości, a mięso pokrój w kostkę i połóż na warstwie makaronu.
Krok 3
Umyte rodzynki namocz w gorącej wodzie na 2-3 minuty, po czym wyjmij i odcedź.
Krok 4
Mandarynki obierz i podziel na kawałki, ananasa pokrój w kostkę. Owoce i rodzynki wymieszaj z makaronem.
Krok 5
Mleko połącz ze śmietaną, dodaj sos sojowy, jajko, przypraw curry, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalej wymieszane uprzednio składniki.
Krok 6
Całość zapiekaj w średnionagrzanym piekarniku około 25 minut.
Krok 7
Gotową zapiekankę posyp natką pietruszki i podawaj z kawałkami świeżych owoców w naczyniu, w którym została wykonana.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej