Kurczak z kulkami ryżowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z kulkami ryżowymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

66

heart
902 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1045 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1566 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj i ostudź ryż. Następnie wymieszaj go z łyżką oliwy, jajkiem, solą oraz szczypiorkiem.

Krok 2

Nabieraj łyżką małe porcje masy ryżowej i uformuj z nich kulki.

Krok 3

Obtocz je w bułce tartej, delikatnie podsmaż na pozostałym tłuszczu i odłóż na talerz.

Krok 4

Pokrój kurczaka, papryki w paski, następnie podsmaż osobno.

Krok 5

Dolej do mięsa i warzyw 300 ml zimnej wody, dodaj Fix Knorr, wymieszaj i zagotuj.

Krok 6

Na koniec dodaj kulki ryżowe i duś potrawę do momentu, kiedy ryż będzie ciepły.

5

Opinie o przepisie

  • Aleksandra Maria

    Aleksandra Maria , 24.01.2021

    ciekawy przepis - chyba wykorzystam na niedzielny objad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemo

    Przemo , 07.04.2020

    I nadszedł czas na drugie gotowanie tej smacznej potrawy. Może bez kulek RYŻOWYCH ale i tak pysznie wyszło

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemo

    Przemo , 29.02.2020

    Było extra. Lecz te kulki ryżowe muszę jakoś udoskonalić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Stankiewicz

    Karol Stankiewicz , 04.12.2015

    pycha polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Markiewicz

    Ewelina Markiewicz , 11.11.2015

    Pycha. Naprawdę polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z kulkami ryżowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z kulkami ryżowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z kulkami ryżowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z kulkami ryżowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z kulkami ryżowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z kulkami ryżowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z kulkami ryżowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z kulkami ryżowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z kulkami ryżowymiKurczak z kulkami ryżowymi

Ugotuj i ostudź ryż. Następnie wymieszaj go z łyżką oliwy, jajkiem, solą oraz szczypiorkiem.