Kurczak z kulkami ryżowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z kulkami ryżowymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

63

857 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

909 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1316 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj i ostudź ryż. Następnie wymieszaj go z łyżką oliwy, jajkiem, solą oraz szczypiorkiem.

Krok 2

Nabieraj łyżką małe porcje masy ryżowej i uformuj z nich kulki.

Krok 3

Obtocz je w bułce tartej, delikatnie podsmaż na pozostałym tłuszczu i odłóż na talerz.

Krok 4

Pokrój kurczaka, papryki w paski, następnie podsmaż osobno.

Krok 5

Dolej do mięsa i warzyw 300 ml zimnej wody, dodaj Fix Knorr, wymieszaj i zagotuj.

Krok 6

Na koniec dodaj kulki ryżowe i duś potrawę do momentu, kiedy ryż będzie ciepły.

5

Opinie o przepisie

  • Aleksandra Maria

    Aleksandra Maria , 24.01.2021

    ciekawy przepis - chyba wykorzystam na niedzielny objad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemo

    Przemo , 07.04.2020

    I nadszedł czas na drugie gotowanie tej smacznej potrawy. Może bez kulek RYŻOWYCH ale i tak pysznie wyszło

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemo

    Przemo , 29.02.2020

    Było extra. Lecz te kulki ryżowe muszę jakoś udoskonalić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Stankiewicz

    Karol Stankiewicz , 04.12.2015

    pycha polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Markiewicz

    Ewelina Markiewicz , 11.11.2015

    Pycha. Naprawdę polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z kulkami ryżowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z kulkami ryżowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z kulkami ryżowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z kulkami ryżowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z kulkami ryżowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z kulkami ryżowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z kulkami ryżowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z kulkami ryżowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej