Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

10 sztuk

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

150 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szałwię utrzyj w moździerzu z solą.

Krok 1

Kurczaka natrzyj oliwą, a w środku solą i pieprzem.

Krok 1

Do środka kurczaka włóż kawałki jabłka i cytryny. Końce nóg zwiąż nicią. Natrzyj kurczaka solą szałwiową.

Krok 1

Blachę do pieczenia skrop oliwą i rozłóż na dnie plastry ziemniaków.

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż kurczaka, a po około 10 minutach wlej na blachę 150 ml białego wina.

Krok 1

Polewaj mięso płynem z dna blachy co 15 minut. Danie piecz przez 40-60 minut.

0

Opinie o przepisie

1 osoba ogląda przepis:
Zupa z ciecierzycy
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej