Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

10 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szałwię utrzyj w moździerzu z solą.

Krok 2

Kurczaka natrzyj oliwą, a w środku solą i pieprzem.

Krok 3

Do środka kurczaka włóż kawałki jabłka i cytryny. Końce nóg zwiąż nicią. Natrzyj kurczaka solą szałwiową.

Krok 4

Blachę do pieczenia skrop oliwą i rozłóż na dnie plastry ziemniaków.

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż kurczaka, a po około 10 minutach wlej na blachę 150 ml białego wina.

Krok 6

Polewaj mięso płynem z dna blachy co 15 minut. Danie piecz przez 40-60 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kefta tagine
czas przygotowania
- min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej