
Składniki
150 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
10 sztuk
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szałwię utrzyj w moździerzu z solą.
Krok 2
Kurczaka natrzyj oliwą, a w środku solą i pieprzem.
Krok 3
Do środka kurczaka włóż kawałki jabłka i cytryny. Końce nóg zwiąż nicią. Natrzyj kurczaka solą szałwiową.
Krok 4
Blachę do pieczenia skrop oliwą i rozłóż na dnie plastry ziemniaków.
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż kurczaka, a po około 10 minutach wlej na blachę 150 ml białego wina.
Krok 6
Polewaj mięso płynem z dna blachy co 15 minut. Danie piecz przez 40-60 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej