
Składniki
150 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
10 sztuk
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szałwię utrzyj w moździerzu z solą.
Krok 2
Kurczaka natrzyj oliwą, a w środku solą i pieprzem.
Krok 3
Do środka kurczaka włóż kawałki jabłka i cytryny. Końce nóg zwiąż nicią. Natrzyj kurczaka solą szałwiową.
Krok 4
Blachę do pieczenia skrop oliwą i rozłóż na dnie plastry ziemniaków.
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż kurczaka, a po około 10 minutach wlej na blachę 150 ml białego wina.
Krok 6
Polewaj mięso płynem z dna blachy co 15 minut. Danie piecz przez 40-60 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej