Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

10 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szałwię utrzyj w moździerzu z solą.

Krok 2

Kurczaka natrzyj oliwą, a w środku solą i pieprzem.

Krok 3

Do środka kurczaka włóż kawałki jabłka i cytryny. Końce nóg zwiąż nicią. Natrzyj kurczaka solą szałwiową.

Krok 4

Blachę do pieczenia skrop oliwą i rozłóż na dnie plastry ziemniaków.

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż kurczaka, a po około 10 minutach wlej na blachę 150 ml białego wina.

Krok 6

Polewaj mięso płynem z dna blachy co 15 minut. Danie piecz przez 40-60 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z jabłkami, cytryną i szałwią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Chłopski garnek
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej