Pieczony kurczak z limonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z limonką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
86 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

500 gramów

2 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i nie obieraj. Pokrój w cząstki, półksiężyce.

Krok 2

Dużą blaszkę z piekarnika wyłóż papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzej do 190 °C.

Krok 3

Na pergaminie ułóż ziemniaki i pałki z kurczaka.

Krok 4

Całość skrop oliwą i posyp przyprawą z opakowania Knorr.

Krok 5

Delikatnie przemieszaj składniki i ułóż je tak, aby nie leżały jeden na drugim. Piecz przez 45 minut. Po upieczeniu skrop całość sokiem z limonki. Dodatkowo podaj cząstki limonki do potrawy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z limonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z limonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z limonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z limonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z limonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z limonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z limonką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z limonką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z limonką Pieczony kurczak z limonką

Soczyste udka z kurczaka nabiorą wyrazistości, jeśli po upieczeniu skropisz je sokiem z limonki. Jeśli lubisz cytrusowe akcenty w wytrawnych daniach, pieczony kurczak i ziemniaki z tego rodzaju dodatkiem, z pewnością przypadnie Ci do gustu. Pokrojone na ćwiartki ziemniaki ułóż na pergaminie razem z oczyszczonym mięsem. Całość posyp ziołowo-czosnkową przyprawą, skrop oliwą i upiecz. Dzięki tym dodatkom mięso i warzywa zyskają intensywny aromat. Kiedy będą już gotowe, wystarczy skropić je sokiem. Pieczony kurczak z limonką świetnie smakuje z ryżem jaśminowym, makaronem sojowym lub komosą ryżową. Całość nabierze orientalnego charakteru, gdy polejesz mięso odrobiną sosu sojowego. Jeśli podajesz potrawę na kolację, dołącz do niej bagietkę i sałatkę. Zrób ją na przykład z ogórka szklarniowego, sera tofu i czarnego sezamu. Dobrze komponować się będą także delikatnie słodkawe surówki, np. z marchewki, selera lub kapusty pekińskiej. Danie warto na koniec ozdobić plastrami limonki. Planujesz przyrządzić pieczonego kurczaka z cytrusową nutą? Sprawdź ten przepis!