Cukinia duszona z marchewką, imbirem i cytryną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia duszona z marchewką, imbirem i cytryną

Autor: Muffinka Muffinka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

300 mililitrów

2 szczypty

1 łyżeczka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę i podsmaż bez tłuszczu na teflonowej patelni.

Krok 2

Dodaj pokrojoną na plasterki marchewkę. Zalej koncentratem pomidorowym i duś aż stanie się półmiękka, ok 10-15 min.

Krok 3

Dodaj półplastry cukinii i duś jeszcze ok. 10 min. W międzyczasie dopraw do smaku przyprawą Delikat, imbirem, sokiem z cytryny i ostrą papryką.

Krok 4

Podawaj np. z kaszą gryczaną, ryżem lub puree ziemniaczanym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia duszona z marchewką, imbirem i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia duszona z marchewką, imbirem i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia duszona z marchewką, imbirem i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia duszona z marchewką, imbirem i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia duszona z marchewką, imbirem i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia duszona z marchewką, imbirem i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia duszona z marchewką, imbirem i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia duszona z marchewką, imbirem i cytryną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej