Kurczak à la "Maroko" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak à la "Maroko"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

145 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

0.5 opakowania

5 sztuk

1 łyżeczka

1 pęczek

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

10 sztuk

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W moździerzu rozkrusz ziarna kolendry, dodaj ząbki czosnku i całość rozetrzyj.

Kurczak à la "Maroko" - Krok 1

Krok 2

Przełóż przyprawy do miski. Dodaj mielony kumin, sok z cytryny, imbir, posiekaną kolendrę, oliwę oraz przyprawę Knorr.

Kurczak à la "Maroko" - Krok 2

Krok 3

Udka z kurczaka bez kości zamarynuj i odstaw na 10 minut.

Kurczak à la "Maroko" - Krok 3

Krok 4

Teraz przełóż mięso wraz z marynatą do torebek dołączonych do opakowania Fix Knorr.

Kurczak à la "Maroko" - Krok 4

Krok 5

Zamknij szczelnie torebki i smaż mięso na patelni po 8-10 minut z każdej strony.

Kurczak à la "Maroko" - Krok 5

Krok 6

Ugotowany kuskus przełóż na środek talerza. Na wierzchu połóż mięso pokrojone na mniejsze kawałki. Jeśli w torebkach pergaminowych pozostanie marynata, również polej nią danie.

Kurczak à la "Maroko" - Krok 6

Krok 7

Oliwki i cebulę pokrój w plastry. Potrawę udekoruj oliwkami, pierścieniami z cebuli oraz świeżą kolendrą.

Kurczak à la "Maroko" - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • black_lady

    black_lady , 03.04.2015

    przepyszne, ale kurczaka trzeba dłużej marynować, przynajmniej z godzinę...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak à la "Maroko" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak à la "Maroko" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak à la "Maroko" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak à la "Maroko" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak à la "Maroko" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak à la "Maroko" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak à la "Maroko" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej