Kurczak leżący na Boczku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak leżący na Boczku

Autor: Klaudia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

6 plastrów

2 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet umyć i osuszyć. Mięso pokroić w plastry (ok 1cm). Doprawić sola i pieprzem do smaku. Obrany czosnek rozgnieść i posmarować nim filet. Pokrojone plastry owinąć Boczkiem i smażyć do zarumienienia na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu. Mięso przewracając co kilka minut.

Krok 2

Sałatę lodową poszatkować i dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą. Osuszyć i wrzucić do miski. Pomidora również umyć pod zimna bieżącą wodą , pokroić w drobną kostkę i dodać do sałaty. Doprawić solć i pieprzem do smaku.

Krok 3

Filety zdjąć z patelni i osuszyć z oleju - układając na ręczniku jednorazowym.

Krok 4

Sos do sałaty : W wysokim naczyniu wymieszaj 3 łyżki stołowe majonezu i 1 łyżkę stołowa jogurtu naturalnego, do sosu dodaj 1 bardzo drobno posiekany ząbek czosnku .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak leżący na Boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak leżący na Boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak leżący na Boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak leżący na Boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak leżący na Boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak leżący na Boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak leżący na Boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak leżący na Boczku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej