Czerwony kurczak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czerwony kurczak

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 łyżeczka

2 sztuki

0.75 kilograma

1 łyżeczka

20 dekagramów

0.25 szklanki

4 łyżki

1 sztuka

0.3 szklanki

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj i podziel na 12-14 kawałków.

Krok 2

Na rozgrzane masło* wrzuć imbir i czosnek. Smaż przez 2 minuty ciągle mieszając.

Krok 3

Pomidory sparz, obierz i pokrój. Wrzuć je do czosnku i smaż do momentu, gdy się rozgotują i rozpadną.

Krok 4

Do sosu włóż kurczaka i dodaj chili, pieprz oraz sól. Gotuj przez 7 minut, co jakiś czas wlewając po łyżce wody (łącznie wlej 1 szklankę wody).

Krok 5

Kurczaka gotuj do czasu, gdy stanie się miękki, a sos gęsty.

Krok 6

Paprykę pokrój w paski, dodaj do kurczaka, wlej sok z cytryny i wszystko wymieszaj. Podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czerwony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czerwony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czerwony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czerwony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czerwony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czerwony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czerwony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czerwony kurczak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej