Czerwony kurczak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czerwony kurczak

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 łyżeczka

2 sztuki

0.75 kilograma

1 łyżeczka

20 dekagramów

0.25 szklanki

4 łyżki

1 sztuka

0.3 szklanki

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj i podziel na 12-14 kawałków.

Krok 2

Na rozgrzane masło* wrzuć imbir i czosnek. Smaż przez 2 minuty ciągle mieszając.

Krok 3

Pomidory sparz, obierz i pokrój. Wrzuć je do czosnku i smaż do momentu, gdy się rozgotują i rozpadną.

Krok 4

Do sosu włóż kurczaka i dodaj chili, pieprz oraz sól. Gotuj przez 7 minut, co jakiś czas wlewając po łyżce wody (łącznie wlej 1 szklankę wody).

Krok 5

Kurczaka gotuj do czasu, gdy stanie się miękki, a sos gęsty.

Krok 6

Paprykę pokrój w paski, dodaj do kurczaka, wlej sok z cytryny i wszystko wymieszaj. Podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czerwony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czerwony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czerwony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czerwony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czerwony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czerwony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czerwony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czerwony kurczak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej