
Składniki
1 szklanka
1 łyżeczka
2 sztuki
0.75 kilograma
1 łyżeczka
20 dekagramów
0.25 szklanki
4 łyżki
1 sztuka
0.3 szklanki
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj i podziel na 12-14 kawałków.
Krok 2
Na rozgrzane masło* wrzuć imbir i czosnek. Smaż przez 2 minuty ciągle mieszając.
Krok 3
Pomidory sparz, obierz i pokrój. Wrzuć je do czosnku i smaż do momentu, gdy się rozgotują i rozpadną.
Krok 4
Do sosu włóż kurczaka i dodaj chili, pieprz oraz sól. Gotuj przez 7 minut, co jakiś czas wlewając po łyżce wody (łącznie wlej 1 szklankę wody).
Krok 5
Kurczaka gotuj do czasu, gdy stanie się miękki, a sos gęsty.
Krok 6
Paprykę pokrój w paski, dodaj do kurczaka, wlej sok z cytryny i wszystko wymieszaj. Podawaj na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej