
Składniki
1 szklanka
1 łyżeczka
2 sztuki
0.75 kilograma
1 łyżeczka
20 dekagramów
0.25 szklanki
4 łyżki
1 sztuka
0.3 szklanki
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj i podziel na 12-14 kawałków.
Krok 2
Na rozgrzane masło* wrzuć imbir i czosnek. Smaż przez 2 minuty ciągle mieszając.
Krok 3
Pomidory sparz, obierz i pokrój. Wrzuć je do czosnku i smaż do momentu, gdy się rozgotują i rozpadną.
Krok 4
Do sosu włóż kurczaka i dodaj chili, pieprz oraz sól. Gotuj przez 7 minut, co jakiś czas wlewając po łyżce wody (łącznie wlej 1 szklankę wody).
Krok 5
Kurczaka gotuj do czasu, gdy stanie się miękki, a sos gęsty.
Krok 6
Paprykę pokrój w paski, dodaj do kurczaka, wlej sok z cytryny i wszystko wymieszaj. Podawaj na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























