
Składniki
1 szklanka
1 łyżeczka
2 sztuki
0.75 kilograma
1 łyżeczka
20 dekagramów
0.25 szklanki
4 łyżki
1 sztuka
0.3 szklanki
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj i podziel na 12-14 kawałków.
Krok 2
Na rozgrzane masło* wrzuć imbir i czosnek. Smaż przez 2 minuty ciągle mieszając.
Krok 3
Pomidory sparz, obierz i pokrój. Wrzuć je do czosnku i smaż do momentu, gdy się rozgotują i rozpadną.
Krok 4
Do sosu włóż kurczaka i dodaj chili, pieprz oraz sól. Gotuj przez 7 minut, co jakiś czas wlewając po łyżce wody (łącznie wlej 1 szklankę wody).
Krok 5
Kurczaka gotuj do czasu, gdy stanie się miękki, a sos gęsty.
Krok 6
Paprykę pokrój w paski, dodaj do kurczaka, wlej sok z cytryny i wszystko wymieszaj. Podawaj na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej