Burger z czerwonej i czarnej soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burger z czerwonej i czarnej soczewicy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
257 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

4 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

100 gramów

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

4 listków

100 gramów

1 pęczek

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę pietruszki, kolendrę, czosnek i chili. Cebulę pokrój w kostkę, podziel na pół. Marchew i rzodkiewkę zetrzyj na tarce, ale ich nie mieszaj. Bułki do burgerów przetnij na pół. Sałatę i plastry ogórków pokrój w cienkie paseczki.

Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - Krok 1

Krok 2

Ugotuj do miękkości kaszę jaglaną oraz obie soczewice.

Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - Krok 2

Krok 3

Na patelni, na rozgrzanym oleju, podsmaż połowę cebuli, czosnek, chili oraz marchewkę. W misce połącz kaszę, obie soczewice, jajko, mąkę z ciecierzycy, podsmażone składniki, posiekaną kolendrę i pietruszkę oraz 3 łyżki sosu BBQ Hellmann's. Składniki dokładnie wymieszaj, masa powinna być dość zwięzła, tak aby można było z niej uformować grube na 2 cm i średnicy około 10 cm burgery.

Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - Krok 3

Krok 4

Powierzchnię burgerów delikatnie posmaruj olejem, ułóż na patelni grillowej lub smaż na patelni, na pergaminie około 4 minut z każdej strony. Na tej samej patelni opiecz bułki do hamburgerów.

Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - Krok 4

Krok 5

W misce połącz startą rzodkiewkę, sałatę, ogórki, pozostałą cebulę, majonez oraz 2 łyżki sosu BBQ Hellmann's. Całość dokładnie wymieszaj.

Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - Krok 5

Krok 6

Na spód opieczonej bułki nałóż przygotowaną sałatkę, nałóż burgery, następnie posmaruj pozostałym sosem BBQ Hellmann's i przykryj górną częścią bułki.

Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Garść orzechów ziemnych, wcześniej uprażonych na patelni, na pewno wzbogaci doznania smakowe twojego burgera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burger z czerwonej i czarnej soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burger z czerwonej i czarnej soczewicyBurger z czerwonej i czarnej soczewicy

Burgery jeszcze do niedawna utożsamiano głównie z fast foodem, jedzonym w pośpiechu w barze szybkiej obsługi. Dziś gości w restauracyjnych menu oraz w naszych kuchniach, a liczba wariacji, jaka powstała na jego temat, jest niezliczona! My przedstawiamy przepis na burgera z czerwonej i czarnej soczewicy – brzmi zachęcająco?

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy nie jadają mięsa, ale od czasu do czasu chcieliby zjeść coś w formie popularnego dania.

Na jaką okazję?

Burger z czerwonej i czarnej soczewicy z pewnością będzie idealnym rozwiązaniem na obiad. I zapewni ciekawe doznania smakowe. Palce lizać!

Czy wiesz, że?

Możemy wyróżnić pięć rodzajów soczewicy: czerwoną, brązową, czarną, zieloną oraz żółtą. W Polsce, póki co, najbardziej popularna jest soczewica czerwona oraz zielona.

Dla urozmaicenia:

Wegetariańskiego burgera możesz przygotować także z wykorzystaniem ciecierzycy. W tej wersji spotykany jest bardzo często!