Burger z czerwonej i czarnej soczewicy
łatwe
175 osób zapisało

Składniki
100 gramów
100 gramów
100 gramów
4 sztuki
1 opakowanie
3 łyżki
100 gramów
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
4 listków
100 gramów
1 pęczek
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj natkę pietruszki, kolendrę, czosnek i chili. Cebulę pokrój w kostkę, podziel na pół. Marchew i rzodkiewkę zetrzyj na tarce, ale ich nie mieszaj. Bułki do burgerów przetnij na pół. Sałatę i plastry ogórków pokrój w cienkie paseczki.

Krok 2
Ugotuj do miękkości kaszę jaglaną oraz obie soczewice.

Krok 3
Na patelni, na rozgrzanym oleju, podsmaż połowę cebuli, czosnek, chili oraz marchewkę. W misce połącz kaszę, obie soczewice, jajko, mąkę z ciecierzycy, podsmażone składniki, posiekaną kolendrę i pietruszkę oraz 3 łyżki sosu BBQ Hellmann’s. Składniki dokładnie wymieszaj, masa powinna być dość zwięzła, tak aby można było z niej uformować grube na 2 cm i średnicy około 10 cm burgery.

Krok 4
Powierzchnię burgerów delikatnie posmaruj olejem, ułóż na patelni grillowej lub smaż na patelni, na pergaminie około 4 minut z każdej strony. Na tej samej patelni opiecz bułki do hamburgerów.

Krok 5
W misce połącz startą rzodkiewkę, sałatę, ogórki, pozostałą cebulę, majonez oraz 2 łyżki sosu BBQ Hellmann’s. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 6
Na spód opieczonej bułki nałóż przygotowaną sałatkę, nałóż burgery, następnie posmaruj pozostałym sosem BBQ Hellmann’s i przykryj górną częścią bułki.


Dobra rada:
Garść orzechów ziemnych, wcześniej uprażonych na patelni, na pewno wzbogaci doznania smakowe twojego burgera.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burger z czerwonej i czarnej soczewicy
Burgery jeszcze do niedawna utożsamiano głównie z fast foodem, jedzonym w pośpiechu w barze szybkiej obsługi. Dziś gości w restauracyjnych menu oraz w naszych kuchniach, a liczba wariacji, jaka powstała na jego temat, jest niezliczona! My przedstawiamy przepis na burgera z czerwonej i czarnej soczewicy – brzmi zachęcająco?
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy nie jadają mięsa, ale od czasu do czasu chcieliby zjeść coś w formie popularnego dania.
Na jaką okazję?
Burger z czerwonej i czarnej soczewicy z pewnością będzie idealnym rozwiązaniem na obiad. I zapewni ciekawe doznania smakowe. Palce lizać!
Czy wiesz, że?
Możemy wyróżnić pięć rodzajów soczewicy: czerwoną, brązową, czarną, zieloną oraz żółtą. W Polsce, póki co, najbardziej popularna jest soczewica czerwona oraz zielona.
Dla urozmaicenia:
Wegetariańskiego burgera możesz przygotować także z wykorzystaniem ciecierzycy. W tej wersji spotykany jest bardzo często!