Brazylijski kurczak z napojem kokosowym
łatwe
127 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 opakowanie
500 mililitrów
3 sztuki
0.5 pęczka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj marynatę. W misce połącz oliwę z przyprawą Knorr oraz kurkumą, kolendrą, kuminem i pieprzem ceyenne.
Krok 2
W tak przygotowanej marynacie umieść oczyszczone piersi z kurczaka na 1 h.
Krok 3
Następnie smaż mięso ok. 8-10 minut z każdej strony, aby było miękkie w środku.
Krok 4
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w rondlu. Gdy będzie rumiana, dodaj starty imbir, posiekane pomidory i papryczkę jalapeno.
Krok 5
Zalej całość napojem kokosowym i gotuj, aż powstanie sos. Na końcu dodaj posiekaną kolendrę. Usmażonego kurczaka podawaj z sosem i np. sałatą.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brazylijski kurczak z napojem kokosowym
Pachnący ziołami kurczak to idealny sposób na przygotowanie smacznego dania obiadowego. Zwłaszcza jeśli podasz go razem z sosem wykonanym na bazie mleka kokosowego. Zacznij od przyrządzenia marynaty – w misce wymieszaj ze sobą oliwę, specjalną przyprawę do kurczaka oraz kurkumę, kolendrę, kumin i pieprz cayenne. W otrzymanej w ten sposób marynacie zanurz oczyszczone piersi z kurczaka, po czym usmaż zamarynowane mięso na rozgrzanej oliwie. Pamiętaj, że sekret tego dania tkwi w sosie – wystarczy, że pokrojoną cebulę podsmażysz w rondelku, a gdy będzie rumiana, dodasz starty imbir, posiekane pomidory oraz papryczkę jalapeno. Na koniec zalej całość mlekiem kokosowym i zagotuj. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak dania, pod koniec gotowania możesz dodać odrobinę posiekanej kolendry. Gotowego kurczaka podawaj razem z sosem, ryżem basmati oraz sałatką ze świeżych warzyw. Zainspiruj się proponowanym przepisem i wypróbuj nasz przepis na brazylijskiego kurczaka z mlekiem kokosowym. Smacznego!