Kurczak w pomidorach przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczak w pomidorach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

109 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

1 litr

4 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wyluzuj z kości. Następnie przekrój udka na pół, większe pokrój na trzy części.

Krok 2

Natrzyj mięso połową oleju, cynamonem, chili, imbirem i cukrem. Odstaw na 20 minut.

Krok 3

W szerokim rondlu rozgrzej pozostały olej i podsmaż mięso.

Krok 4

Gdy kurczak będzie rumiany, dodaj posiekane pomidory, cebulę, czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie podsmaż.

Krok 5

Wlej litr wody i dodaj Fix Knorr.

Krok 6

Dokładnie wymieszaj sos, dodaj ziemniaki i całość duś powoli pod przykryciem ok. 40 minut. Podawaj, gdy ziemniaki i mięso będą miękkie, a sos zrobi się gęsty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w pomidorach Kurczak w pomidorach

Szukasz inspiracji na smaczny i uniwersalny obiad? W takim przypadku ten przepis będzie dla Ciebie odpowiedni. Aby kurczak zyskał wyrazisty smak, do jego przygotowania wykorzystaj w sezonie letnim świeże pomidory. Podsmażone na patelni, z dodatkiem cebuli, świetnie podkreślą smak całości. Zimą sięgnij natomiast po pokrojone pomidory w puszce, na bazie których stworzysz wyrazisty sos z dodatkiem przecieru pomidorowego. Do przyrządzenia tego dania sprawdzą się udka z kurczaka. Surowe mięso, z usuniętymi kośćmi, i pokrojone na mniejsze kawałki, zamarynuj. Dobrze nadawać się będzie do tego oliwa z oliwek oraz kompozycja orientalnych przypraw, np. cynamonu, chili czy imbiru. Ewentualnie sięgnij także po curry oraz mieszankę słodkiej i ostrej papryki. W wariancie łagodniejszym, warto wykorzystać suszone zioła włoskie – bazylię, oregano i tymianek. Udka opcjonalnie zastąpisz piersią z kurczaka lub indyka. Zamarynowane wcześniej mięso podsmaż na patelni. Całość, wraz z sosem oraz surowymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę, duś pod przykryciem. Danie podawaj na ciepło. Smacznego.