Składniki
6 sztuk
1 opakowanie
1 litr
4 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
4 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso wyluzuj z kości. Następnie przekrój udka na pół, większe pokrój na trzy części.
Krok 2
Natrzyj mięso połową oleju, cynamonem, chili, imbirem i cukrem. Odstaw na 20 minut.
Krok 3
W szerokim rondlu rozgrzej pozostały olej i podsmaż mięso.
Krok 4
Gdy kurczak będzie rumiany, dodaj posiekane pomidory, cebulę, czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie podsmaż.
Krok 5
Wlej litr wody i dodaj Fix Knorr.
Krok 6
Dokładnie wymieszaj sos, dodaj ziemniaki i całość duś powoli pod przykryciem ok. 40 minut. Podawaj, gdy ziemniaki i mięso będą miękkie, a sos zrobi się gęsty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w pomidorach
Szukasz inspiracji na smaczny i uniwersalny obiad? W takim przypadku ten przepis będzie dla Ciebie odpowiedni. Aby kurczak zyskał wyrazisty smak, do jego przygotowania wykorzystaj w sezonie letnim świeże pomidory. Podsmażone na patelni, z dodatkiem cebuli, świetnie podkreślą smak całości. Zimą sięgnij natomiast po pokrojone pomidory w puszce, na bazie których stworzysz wyrazisty sos z dodatkiem przecieru pomidorowego. Do przyrządzenia tego dania sprawdzą się udka z kurczaka. Surowe mięso, z usuniętymi kośćmi, i pokrojone na mniejsze kawałki, zamarynuj. Dobrze nadawać się będzie do tego oliwa z oliwek oraz kompozycja orientalnych przypraw, np. cynamonu, chili czy imbiru. Ewentualnie sięgnij także po curry oraz mieszankę słodkiej i ostrej papryki. W wariancie łagodniejszym, warto wykorzystać suszone zioła włoskie – bazylię, oregano i tymianek. Udka opcjonalnie zastąpisz piersią z kurczaka lub indyka. Zamarynowane wcześniej mięso podsmaż na patelni. Całość, wraz z sosem oraz surowymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę, duś pod przykryciem. Danie podawaj na ciepło. Smacznego.