Kurczak w pomidorach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

107 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

1 litr

4 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wyluzuj z kości. Następnie przekrój udka na pół, większe pokrój na trzy części.

Krok 2

Natrzyj mięso połową oleju, cynamonem, chili, imbirem i cukrem. Odstaw na 20 minut.

Krok 3

W szerokim rondlu rozgrzej pozostały olej i podsmaż mięso.

Krok 4

Gdy kurczak będzie rumiany, dodaj posiekane pomidory, cebulę, czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie podsmaż.

Krok 5

Wlej litr wody i dodaj Fix Knorr.

Krok 6

Dokładnie wymieszaj sos, dodaj ziemniaki i całość duś powoli pod przykryciem ok. 40 minut. Podawaj, gdy ziemniaki i mięso będą miękkie, a sos zrobi się gęsty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w pomidorach Kurczak w pomidorach

Szukasz inspiracji na smaczny i uniwersalny obiad? W takim przypadku ten przepis będzie dla Ciebie odpowiedni. Aby kurczak zyskał wyrazisty smak, do jego przygotowania wykorzystaj w sezonie letnim świeże pomidory. Podsmażone na patelni, z dodatkiem cebuli, świetnie podkreślą smak całości. Zimą sięgnij natomiast po pokrojone pomidory w puszce, na bazie których stworzysz wyrazisty sos z dodatkiem przecieru pomidorowego. Do przyrządzenia tego dania sprawdzą się udka z kurczaka. Surowe mięso, z usuniętymi kośćmi, i pokrojone na mniejsze kawałki, zamarynuj. Dobrze nadawać się będzie do tego oliwa z oliwek oraz kompozycja orientalnych przypraw, np. cynamonu, chili czy imbiru. Ewentualnie sięgnij także po curry oraz mieszankę słodkiej i ostrej papryki. W wariancie łagodniejszym, warto wykorzystać suszone zioła włoskie – bazylię, oregano i tymianek. Udka opcjonalnie zastąpisz piersią z kurczaka lub indyka. Zamarynowane wcześniej mięso podsmaż na patelni. Całość, wraz z sosem oraz surowymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę, duś pod przykryciem. Danie podawaj na ciepło. Smacznego.