Kurczak w pomidorach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w pomidorach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

1 litr

4 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wyluzuj z kości. Następnie przekrój udka na pół, większe pokrój na trzy części.

Krok 2

Natrzyj mięso połową oleju, cynamonem, chili, imbirem i cukrem. Odstaw na 20 minut.

Krok 3

W szerokim rondlu rozgrzej pozostały olej i podsmaż mięso.

Krok 4

Gdy kurczak będzie rumiany, dodaj posiekane pomidory, cebulę, czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie podsmaż.

Krok 5

Wlej litr wody i dodaj Fix Knorr.

Krok 6

Dokładnie wymieszaj sos, dodaj ziemniaki i całość duś powoli pod przykryciem ok. 40 minut. Podawaj, gdy ziemniaki i mięso będą miękkie, a sos zrobi się gęsty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w pomidorach  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w pomidorach Kurczak w pomidorach

Szukasz inspiracji na smaczny i uniwersalny obiad? W takim przypadku ten przepis będzie dla Ciebie odpowiedni. Aby kurczak zyskał wyrazisty smak, do jego przygotowania wykorzystaj w sezonie letnim świeże pomidory. Podsmażone na patelni, z dodatkiem cebuli, świetnie podkreślą smak całości. Zimą sięgnij natomiast po pokrojone pomidory w puszce, na bazie których stworzysz wyrazisty sos z dodatkiem przecieru pomidorowego. Do przyrządzenia tego dania sprawdzą się udka z kurczaka. Surowe mięso, z usuniętymi kośćmi, i pokrojone na mniejsze kawałki, zamarynuj. Dobrze nadawać się będzie do tego oliwa z oliwek oraz kompozycja orientalnych przypraw, np. cynamonu, chili czy imbiru. Ewentualnie sięgnij także po curry oraz mieszankę słodkiej i ostrej papryki. W wariancie łagodniejszym, warto wykorzystać suszone zioła włoskie – bazylię, oregano i tymianek. Udka opcjonalnie zastąpisz piersią z kurczaka lub indyka. Zamarynowane wcześniej mięso podsmaż na patelni. Całość, wraz z sosem oraz surowymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę, duś pod przykryciem. Danie podawaj na ciepło. Smacznego.