Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą
średnie
7 osób zapisało

Składniki
700 gramów
200 gramów
2 sztuki
9 sztuk
3 sztuki
1 pęczek
4 łyżki
1 łyżka
200 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
3 sztuki
1 łyżka
3 szczypty
2 szczypty
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę nastawić, sporo wody tak aby nie była sucha, przyprawić solą
Krok 2
Pierś pokroić w kostkę (1,5cm) przyprawić przyprawą kurczak po staropolsku (pół), pieprzem, solą, 1 łyżka octu, cukrem (1 łyżka), 2 łyżkami oleju i drobno posiekanymi ostrymi papryczkami (1 jeśli ma być łagodne, 3 jeśli ma być lekko pikantne). Odstawić w miseczce.
Krok 3
Pokroić cebule w piórka i czosnek drobno, odstawić.
Krok 4
Do miseczki dodać majonez, masło, mleko i 1 łyżkę octu. Wymieszać. (masło może się nie rozmieszać).
Krok 5
Na dużej patelni i największym ogniu rozgrzać porządnie 2 łyżki oleju. Chcemy aby mięso ścięło się dobrze. Gdy tylko zmieni kolor, dodać cebulę z czosnkiem, mieszać co 30 sekund. Gdy wszystko zmięknie (nie chcemy przypiec) wlać mleko z majonezem i masłem, wymieszać. Po 30 sekundach na dużym ogniu dodać listki z 3 łodyg rozmarynu i posiekany pęczek kopru, wymieszać, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić przez jakieś 2-3 minuty. Podawać z kaszą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej