Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą

Autor: Michał

ratingratingratingratingrating

3

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

200 gramów

2 sztuki

9 sztuk

3 sztuki

1 pęczek

4 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

1 łyżka

3 szczypty

2 szczypty

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę nastawić, sporo wody tak aby nie była sucha, przyprawić solą

Krok 2

Pierś pokroić w kostkę (1,5cm) przyprawić przyprawą kurczak po staropolsku (pół), pieprzem, solą, 1 łyżka octu, cukrem (1 łyżka), 2 łyżkami oleju i drobno posiekanymi ostrymi papryczkami (1 jeśli ma być łagodne, 3 jeśli ma być lekko pikantne). Odstawić w miseczce.

Krok 3

Pokroić cebule w piórka i czosnek drobno, odstawić.

Krok 4

Do miseczki dodać majonez, masło, mleko i 1 łyżkę octu. Wymieszać. (masło może się nie rozmieszać).

Krok 5

Na dużej patelni i największym ogniu rozgrzać porządnie 2 łyżki oleju. Chcemy aby mięso ścięło się dobrze. Gdy tylko zmieni kolor, dodać cebulę z czosnkiem, mieszać co 30 sekund. Gdy wszystko zmięknie (nie chcemy przypiec) wlać mleko z majonezem i masłem, wymieszać. Po 30 sekundach na dużym ogniu dodać listki z 3 łodyg rozmarynu i posiekany pęczek kopru, wymieszać, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić przez jakieś 2-3 minuty. Podawać z kaszą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej