Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą
średnie
7 osób zapisało

Składniki
700 gramów
200 gramów
2 sztuki
9 sztuk
3 sztuki
1 pęczek
4 łyżki
1 łyżka
200 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
3 sztuki
1 łyżka
3 szczypty
2 szczypty
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę nastawić, sporo wody tak aby nie była sucha, przyprawić solą
Krok 2
Pierś pokroić w kostkę (1,5cm) przyprawić przyprawą kurczak po staropolsku (pół), pieprzem, solą, 1 łyżka octu, cukrem (1 łyżka), 2 łyżkami oleju i drobno posiekanymi ostrymi papryczkami (1 jeśli ma być łagodne, 3 jeśli ma być lekko pikantne). Odstawić w miseczce.
Krok 3
Pokroić cebule w piórka i czosnek drobno, odstawić.
Krok 4
Do miseczki dodać majonez, masło, mleko i 1 łyżkę octu. Wymieszać. (masło może się nie rozmieszać).
Krok 5
Na dużej patelni i największym ogniu rozgrzać porządnie 2 łyżki oleju. Chcemy aby mięso ścięło się dobrze. Gdy tylko zmieni kolor, dodać cebulę z czosnkiem, mieszać co 30 sekund. Gdy wszystko zmięknie (nie chcemy przypiec) wlać mleko z majonezem i masłem, wymieszać. Po 30 sekundach na dużym ogniu dodać listki z 3 łodyg rozmarynu i posiekany pęczek kopru, wymieszać, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić przez jakieś 2-3 minuty. Podawać z kaszą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej