Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą

Autor: Michał

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

200 gramów

2 sztuki

9 sztuk

3 sztuki

1 pęczek

4 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

1 łyżka

3 szczypty

2 szczypty

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę nastawić, sporo wody tak aby nie była sucha, przyprawić solą

Krok 2

Pierś pokroić w kostkę (1,5cm) przyprawić przyprawą kurczak po staropolsku (pół), pieprzem, solą, 1 łyżka octu, cukrem (1 łyżka), 2 łyżkami oleju i drobno posiekanymi ostrymi papryczkami (1 jeśli ma być łagodne, 3 jeśli ma być lekko pikantne). Odstawić w miseczce.

Krok 3

Pokroić cebule w piórka i czosnek drobno, odstawić.

Krok 4

Do miseczki dodać majonez, masło, mleko i 1 łyżkę octu. Wymieszać. (masło może się nie rozmieszać).

Krok 5

Na dużej patelni i największym ogniu rozgrzać porządnie 2 łyżki oleju. Chcemy aby mięso ścięło się dobrze. Gdy tylko zmieni kolor, dodać cebulę z czosnkiem, mieszać co 30 sekund. Gdy wszystko zmięknie (nie chcemy przypiec) wlać mleko z majonezem i masłem, wymieszać. Po 30 sekundach na dużym ogniu dodać listki z 3 łodyg rozmarynu i posiekany pęczek kopru, wymieszać, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić przez jakieś 2-3 minuty. Podawać z kaszą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z Indyka w sosie ziołowo czosnkowym podana z kaszą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej