
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
6 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
2 szczypty
2 szczypty
25 dekagramów
5 sztuk
1 litr
3 łyżki
3 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlewamy 1 litr wcześniej ugotowanego rosołu, dodajemy kartofle pokrojone w drobną kostkę, gotowane warzywa, liść laurowy, ziele i ziarnisty pieprz, gotujemy 15 minut. Wyjmujemy liść laurowy i miksujemy warzywa za pomocą blendera. Zupę doprawiamy gałką muszkatałową, chilli i odrobiną soli, dodajemy 1 łyżkę masła, aby zupa stała sie bardziej kremowa i błyszcząca. Zagotowujemy i wyłączamy gaz.
Krok 2
Jeśli zupa jest za gęsta można dodać trochę rosołu. Dodajemy 2 łyżki śmietany do zupy i mieszamy. W między czasie jak zupa sie gotowała przygotowujemy kurki. Mrożone kurki wsypujemy na patelnię i dusimy do odparowania wody, wlewamy 1 łyżkę oliwy, doprawiamy je solą i pieprzem (zamiast soli można dodać pokruszony bulion grzybowy), dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dusimy ale niezbyt długo, gdyż kurki nie lubią długiego duszenia.
Krok 3
Gotowe kurki układamy na środku talerza i wlewamy zupę krem z jednej strony, aż równomiernie spłynie wokół kurek. Posypujemy prażoną cebulką

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej

































