Kremowa kartoflanka z kurkami

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 litr

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

5 sztuk

1 łyżeczka

2 szczypty

2 szczypty

25 dekagramów

1 łyżka

6 sztuk

1 łyżka

2 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlewamy 1 litr wcześniej ugotowanego rosołu, dodajemy kartofle pokrojone w drobną kostkę, gotowane warzywa, liść laurowy, ziele i ziarnisty pieprz, gotujemy 15 minut. Wyjmujemy liść laurowy i miksujemy warzywa za pomocą blendera. Zupę doprawiamy gałką muszkatałową, chilli i odrobiną soli, dodajemy 1 łyżkę masła, aby zupa stała sie bardziej kremowa i błyszcząca. Zagotowujemy i wyłączamy gaz.

Krok 2

Jeśli zupa jest za gęsta można dodać trochę rosołu. Dodajemy 2 łyżki śmietany do zupy i mieszamy. W między czasie jak zupa sie gotowała przygotowujemy kurki. Mrożone kurki wsypujemy na patelnię i dusimy do odparowania wody, wlewamy 1 łyżkę oliwy, doprawiamy je solą i pieprzem (zamiast soli można dodać pokruszony bulion grzybowy), dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dusimy ale niezbyt długo, gdyż kurki nie lubią długiego duszenia.

Krok 3

Gotowe kurki układamy na środku talerza i wlewamy zupę krem z jednej strony, aż równomiernie spłynie wokół kurek. Posypujemy prażoną cebulką

straga.pl Straga

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa kartoflanka z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa kartoflanka z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa kartoflanka z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa kartoflanka z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa kartoflanka z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa kartoflanka z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa kartoflanka z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej