
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
6 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
2 szczypty
2 szczypty
25 dekagramów
5 sztuk
1 litr
3 łyżki
3 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlewamy 1 litr wcześniej ugotowanego rosołu, dodajemy kartofle pokrojone w drobną kostkę, gotowane warzywa, liść laurowy, ziele i ziarnisty pieprz, gotujemy 15 minut. Wyjmujemy liść laurowy i miksujemy warzywa za pomocą blendera. Zupę doprawiamy gałką muszkatałową, chilli i odrobiną soli, dodajemy 1 łyżkę masła, aby zupa stała sie bardziej kremowa i błyszcząca. Zagotowujemy i wyłączamy gaz.
Krok 2
Jeśli zupa jest za gęsta można dodać trochę rosołu. Dodajemy 2 łyżki śmietany do zupy i mieszamy. W między czasie jak zupa sie gotowała przygotowujemy kurki. Mrożone kurki wsypujemy na patelnię i dusimy do odparowania wody, wlewamy 1 łyżkę oliwy, doprawiamy je solą i pieprzem (zamiast soli można dodać pokruszony bulion grzybowy), dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dusimy ale niezbyt długo, gdyż kurki nie lubią długiego duszenia.
Krok 3
Gotowe kurki układamy na środku talerza i wlewamy zupę krem z jednej strony, aż równomiernie spłynie wokół kurek. Posypujemy prażoną cebulką

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej