Kremowa kartoflanka z kurkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kremowa kartoflanka z kurkami

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 litr

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

5 sztuk

1 łyżeczka

2 szczypty

2 szczypty

25 dekagramów

1 łyżka

6 sztuk

1 łyżka

2 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlewamy 1 litr wcześniej ugotowanego rosołu, dodajemy kartofle pokrojone w drobną kostkę, gotowane warzywa, liść laurowy, ziele i ziarnisty pieprz, gotujemy 15 minut. Wyjmujemy liść laurowy i miksujemy warzywa za pomocą blendera. Zupę doprawiamy gałką muszkatałową, chilli i odrobiną soli, dodajemy 1 łyżkę masła, aby zupa stała sie bardziej kremowa i błyszcząca. Zagotowujemy i wyłączamy gaz.

Krok 2

Jeśli zupa jest za gęsta można dodać trochę rosołu. Dodajemy 2 łyżki śmietany do zupy i mieszamy. W między czasie jak zupa sie gotowała przygotowujemy kurki. Mrożone kurki wsypujemy na patelnię i dusimy do odparowania wody, wlewamy 1 łyżkę oliwy, doprawiamy je solą i pieprzem (zamiast soli można dodać pokruszony bulion grzybowy), dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dusimy ale niezbyt długo, gdyż kurki nie lubią długiego duszenia.

Krok 3

Gotowe kurki układamy na środku talerza i wlewamy zupę krem z jednej strony, aż równomiernie spłynie wokół kurek. Posypujemy prażoną cebulką

straga.pl Straga

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa kartoflanka z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa kartoflanka z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa kartoflanka z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa kartoflanka z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa kartoflanka z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa kartoflanka z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa kartoflanka z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ziemniaki paryskie
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej