Tagliatelle w hiszpańskim stylu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle w hiszpańskim stylu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
66 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

181 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

100 gramów

50 gramów

50 gramów

0.5 sztuki

2 łyżki

6 sztuk

3 garść

1 sztuka

1 szczypta

100 mililitrów

250 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę 2x2 cm, kiełbasę pokrój w krążki, cebulę pokrój w drobną kostkę, a chilli posiekaj.

Tagliatelle w hiszpańskim stylu - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż cebulę, kurczaka, kiełbasę chorizo. Po chwili dodaj pozostałe składniki: krewetki, mule, oliwki, chilli, kapary oraz anchovies. Całość zalej winem, dodaj szafran i gotuj do momentu odparowania płynu.

Tagliatelle w hiszpańskim stylu - Krok 2

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej do garnka. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty.

Tagliatelle w hiszpańskim stylu - Krok 3

Krok 4

Na koniec do garnka przełóż ugotowany makaron oraz rukolę. Wszystko razem wymieszaj i natychmiast podawaj.

Tagliatelle w hiszpańskim stylu - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do tego dania będą czosnkowe grzanki z bagietki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle w hiszpańskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle w hiszpańskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle w hiszpańskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle w hiszpańskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle w hiszpańskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle w hiszpańskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle w hiszpańskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle w hiszpańskim stylu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle w hiszpańskim styluTagliatelle w hiszpańskim stylu

Makarony to nie tylko podstawa dań w kuchni włoskiej. Jeśli szukasz alternatywy dla najpopularniejszych połączeń z sosem pomidorowym czy carbonara, spróbuj tagliatelle w hiszpańskim stylu. To naprawdę bogata mieszanka południowych smaków. W skład dania wchodzą m.in. krewetki, mule, anchois, kapary, a także słynna hiszpańska kiełbasa chorizo. Występuje w różnych odmianach – wybierz dowolną, pikantną lub bardziej łagodną. Zacznij od podsmażenia kurczaka, krewetek i kiełbasy, a następnie dodaj pozostałe składniki – wymagają one krótszej obróbki termicznej. Jeśli masz ochotę, dodaj także inne owoce morza, np. kalmary. Zalej wszystko sosem do tagliatelle na bazie śmietany i wymieszaj dokładnie, aż zgęstnieje. Na koniec połącz z ugotowanym al dente tagliatelle. Potrawę podawaj z rukolą albo udekoruj świeżymi listkami bazylii. Tagliatelle w hiszpańskim stylu to wykwintne, pełne aromatu danie, które przyrządzisz łatwo i szybko. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje i ugotuj je przy najbliższej okazji.