Tagliatelle w hiszpańskim stylu przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tagliatelle w hiszpańskim stylu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

35 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

100 gramów

50 gramów

50 gramów

0.5 sztuki

2 łyżki

6 sztuk

3 garść

1 sztuka

1 szczypta

100 mililitrów

250 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę 2x2 cm, kiełbasę pokrój w krążki, cebulę pokrój w drobną kostkę, a chilli posiekaj.

Tagliatelle w hiszpańskim stylu - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż cebulę, kurczaka, kiełbasę chorizo. Po chwili dodaj pozostałe składniki: krewetki, mule, oliwki, chilli, kapary oraz anchovies. Całość zalej winem, dodaj szafran i gotuj do momentu odparowania płynu.

Tagliatelle w hiszpańskim stylu - Krok 2

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej do garnka. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty.

Tagliatelle w hiszpańskim stylu - Krok 3

Krok 4

Na koniec do garnka przełóż ugotowany makaron oraz rukolę. Wszystko razem wymieszaj i natychmiast podawaj.

Tagliatelle w hiszpańskim stylu - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do tego dania będą czosnkowe grzanki z bagietki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle w hiszpańskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle w hiszpańskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle w hiszpańskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle w hiszpańskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle w hiszpańskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle w hiszpańskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle w hiszpańskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tagliatelle z salami
czas przygotowania
14 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle w hiszpańskim styluTagliatelle w hiszpańskim stylu

Makarony to nie tylko podstawa dań w kuchni włoskiej. Jeśli szukasz alternatywy dla najpopularniejszych połączeń z sosem pomidorowym czy carbonara, spróbuj tagliatelle w hiszpańskim stylu. To naprawdę bogata mieszanka południowych smaków. W skład dania wchodzą m.in. krewetki, mule, anchois, kapary, a także słynna hiszpańska kiełbasa chorizo. Występuje w różnych odmianach – wybierz dowolną, pikantną lub bardziej łagodną. Zacznij od podsmażenia kurczaka, krewetek i kiełbasy, a następnie dodaj pozostałe składniki – wymagają one krótszej obróbki termicznej. Jeśli masz ochotę, dodaj także inne owoce morza, np. kalmary. Zalej wszystko sosem do tagliatelle na bazie śmietany i wymieszaj dokładnie, aż zgęstnieje. Na koniec połącz z ugotowanym al dente tagliatelle. Potrawę podawaj z rukolą albo udekoruj świeżymi listkami bazylii. Tagliatelle w hiszpańskim stylu to wykwintne, pełne aromatu danie, które przyrządzisz łatwo i szybko. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje i ugotuj je przy najbliższej okazji.