
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżeczka
150 mililitrów
1 sztuka
100 mililitrów
2 łyżki
1 sztuka
pesto z rukoli:
1 opakowanie
100 gramów
0.5 szklanki
3 sztuki
25 mililitrów
0.25 łyżeczki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby przygotować pesto, do kielicha blendera włóż orzeszki, ząbki czosnku i zmiksuj. Dodaj rukolę oraz pozostałe składniki i miksuj pesto do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 2
Pierś kurczaka skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Smaż na grillowej patelni po 3-5 minut z każdej strony. Zawiń w aluminiową folię i odstaw na bok.

Krok 3
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż posiekane składniki. Makaron ugotuj al dente i odcedź.

Krok 4
Tagliatelle z kurczakiem Knorr rozmieszaj z wodą oraz śmietaną i wlej na patelnię, zagotuj. Następnie dodaj łyżkę stołową przygotowanego wcześniej pesto i wymieszaj.

Krok 5
Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Pierś kurczaka pokrój w cienkie paski i połącz z makaronem. Gotowy makaron wyłóż na talerze, udekoruj listkami świeżych ziół i podawaj.


Dobra rada:
Jeśli nie masz pod ręką orzeszków pinii, do przygotowania pesto możesz użyć pestek słonecznika.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z rukolą
Tagliatelle z pesto z rukoli i grillowanym kurczakiem to pyszny sposób na połączenie ze sobą wielu różnych smaków i konsystencji. Znajdziesz w tym daniu chrupiące orzeszki pinii, aksamitny sos śmietanowy, miękkiego kurczaka, delikatny makaron oraz wyrazistą rukolę. Zacznij od przyrządzenia pesto. To popularny włoski sos na bazie oliwy, bazylii, parmezanu i orzeszków piniowych albo, w wersji czerwonej, na bazie suszonych pomidorów. Łatwo jednak przygotować dowolną wariację, np. z rukoli. Dopraw swoją wersję czosnkiem i miodem, aby wydobyć z sałaty pełnię smaku. Część pesto połącz z przygotowanym na bazie śmietany sosem do tagliatelle. Ważnym składnikiem tego dania jest oczywiście kurczak – przyrządź go na grillowej patelni, tak, by pozostał soczysty i miękki, a przed podaniem pokrój go w cienkie paski. Sos i kurczaka wymieszaj z ugotowanym al dente makaronem. Tagliatelle z grillowanym kurczakiem i pesto podawaj udekorowane świeżymi ziołami lub listkami rukoli. Dobrze będzie pasował do niego dodatek parmezanu. Spróbuj!