Makaron z rukolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z rukolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

133 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

368 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżeczka

150 mililitrów

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

pesto z rukoli:

1 opakowanie

100 gramów

0.5 szklanki

3 sztuki

25 mililitrów

0.25 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przygotować pesto, do kielicha blendera włóż orzeszki, ząbki czosnku i zmiksuj. Dodaj rukolę oraz pozostałe składniki i miksuj pesto do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Makaron z rukolą - Krok 1

Krok 2

Pierś kurczaka skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Smaż na grillowej patelni po 3-5 minut z każdej strony. Zawiń w aluminiową folię i odstaw na bok.

Makaron z rukolą - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż posiekane składniki. Makaron ugotuj al dente i odcedź.

Makaron z rukolą - Krok 3

Krok 4

Tagliatelle z kurczakiem Knorr rozmieszaj z wodą oraz śmietaną i wlej na patelnię, zagotuj. Następnie dodaj łyżkę stołową przygotowanego wcześniej pesto i wymieszaj.

Makaron z rukolą - Krok 4

Krok 5

Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Pierś kurczaka pokrój w cienkie paski i połącz z makaronem. Gotowy makaron wyłóż na talerze, udekoruj listkami świeżych ziół i podawaj.

Makaron z rukolą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz pod ręką orzeszków pinii, do przygotowania pesto możesz użyć pestek słonecznika.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z rukolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z rukoląMakaron z rukolą

Tagliatelle z pesto z rukoli i grillowanym kurczakiem to pyszny sposób na połączenie ze sobą wielu różnych smaków i konsystencji. Znajdziesz w tym daniu chrupiące orzeszki pinii, aksamitny sos śmietanowy, miękkiego kurczaka, delikatny makaron oraz wyrazistą rukolę. Zacznij od przyrządzenia pesto. To popularny włoski sos na bazie oliwy, bazylii, parmezanu i orzeszków piniowych albo, w wersji czerwonej, na bazie suszonych pomidorów. Łatwo jednak przygotować dowolną wariację, np. z rukoli. Dopraw swoją wersję czosnkiem i miodem, aby wydobyć z sałaty pełnię smaku. Część pesto połącz z przygotowanym na bazie śmietany sosem do tagliatelle. Ważnym składnikiem tego dania jest oczywiście kurczak – przyrządź go na grillowej patelni, tak, by pozostał soczysty i miękki, a przed podaniem pokrój go w cienkie paski. Sos i kurczaka wymieszaj z ugotowanym al dente makaronem. Tagliatelle z grillowanym kurczakiem i pesto podawaj udekorowane świeżymi ziołami lub listkami rukoli. Dobrze będzie pasował do niego dodatek parmezanu. Spróbuj!