Makaron z rukolą w sosie śmietanowym i kurczakiem | Przepisy.pl pixel

Makaron z rukolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
169 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

249 osób wydrukowało

Pobierz pdf

507 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżeczka

150 mililitrów

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

pesto z rukoli:

1 opakowanie

100 gramów

0.5 szklanki

3 sztuki

25 mililitrów

0.25 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przygotować pesto, do kielicha blendera włóż orzeszki, ząbki czosnku i zmiksuj. Dodaj rukolę oraz pozostałe składniki i miksuj pesto do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Makaron z rukolą - Krok 1

Krok 2

Pierś kurczaka skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Smaż na grillowej patelni po 3-5 minut z każdej strony. Zawiń w aluminiową folię i odstaw na bok.

Makaron z rukolą - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż posiekane składniki. Makaron ugotuj al dente i odcedź.

Makaron z rukolą - Krok 3

Krok 4

Tagliatelle z kurczakiem Knorr rozmieszaj z wodą oraz śmietaną i wlej na patelnię, zagotuj. Następnie dodaj łyżkę stołową przygotowanego wcześniej pesto i wymieszaj.

Makaron z rukolą - Krok 4

Krok 5

Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Pierś kurczaka pokrój w cienkie paski i połącz z makaronem. Gotowy makaron wyłóż na talerze, udekoruj listkami świeżych ziół i podawaj.

Makaron z rukolą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz pod ręką orzeszków pinii, do przygotowania pesto możesz użyć pestek słonecznika.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z rukolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z rukoląMakaron z rukolą

Tagliatelle z pesto z rukoli i grillowanym kurczakiem to pyszny sposób na połączenie ze sobą wielu różnych smaków i konsystencji. Znajdziesz w tym daniu chrupiące orzeszki pinii, aksamitny sos śmietanowy, miękkiego kurczaka, delikatny makaron oraz wyrazistą rukolę. Zacznij od przyrządzenia pesto. To popularny włoski sos na bazie oliwy, bazylii, parmezanu i orzeszków piniowych albo, w wersji czerwonej, na bazie suszonych pomidorów. Łatwo jednak przygotować dowolną wariację, np. z rukoli. Dopraw swoją wersję czosnkiem i miodem, aby wydobyć z sałaty pełnię smaku. Część pesto połącz z przygotowanym na bazie śmietany sosem do tagliatelle. Ważnym składnikiem tego dania jest oczywiście kurczak – przyrządź go na grillowej patelni, tak, by pozostał soczysty i miękki, a przed podaniem pokrój go w cienkie paski. Sos i kurczaka wymieszaj z ugotowanym al dente makaronem. Tagliatelle z grillowanym kurczakiem i pesto podawaj udekorowane świeżymi ziołami lub listkami rukoli. Dobrze będzie pasował do niego dodatek parmezanu. Spróbuj!