Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżeczka
150 mililitrów
1 sztuka
100 mililitrów
2 łyżki
1 sztuka
pesto z rukoli:
1 opakowanie
100 gramów
0.5 szklanki
3 sztuki
25 mililitrów
0.25 łyżeczki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby przygotować pesto, do kielicha blendera włóż orzeszki, ząbki czosnku i zmiksuj. Dodaj rukolę oraz pozostałe składniki i miksuj pesto do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 2
Pierś kurczaka skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Smaż na grillowej patelni po 3-5 minut z każdej strony. Zawiń w aluminiową folię i odstaw na bok.
Krok 3
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż posiekane składniki. Makaron ugotuj al dente i odcedź.
Krok 4
Tagliatelle z kurczakiem Knorr rozmieszaj z wodą oraz śmietaną i wlej na patelnię, zagotuj. Następnie dodaj łyżkę stołową przygotowanego wcześniej pesto i wymieszaj.
Krok 5
Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Pierś kurczaka pokrój w cienkie paski i połącz z makaronem. Gotowy makaron wyłóż na talerze, udekoruj listkami świeżych ziół i podawaj.
Dobra rada:
Jeśli nie masz pod ręką orzeszków pinii, do przygotowania pesto możesz użyć pestek słonecznika.
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z rukolą
Tagliatelle z pesto z rukoli i grillowanym kurczakiem to pyszny sposób na połączenie ze sobą wielu różnych smaków i konsystencji. Znajdziesz w tym daniu chrupiące orzeszki pinii, aksamitny sos śmietanowy, miękkiego kurczaka, delikatny makaron oraz wyrazistą rukolę. Zacznij od przyrządzenia pesto. To popularny włoski sos na bazie oliwy, bazylii, parmezanu i orzeszków piniowych albo, w wersji czerwonej, na bazie suszonych pomidorów. Łatwo jednak przygotować dowolną wariację, np. z rukoli. Dopraw swoją wersję czosnkiem i miodem, aby wydobyć z sałaty pełnię smaku. Część pesto połącz z przygotowanym na bazie śmietany sosem do tagliatelle. Ważnym składnikiem tego dania jest oczywiście kurczak – przyrządź go na grillowej patelni, tak, by pozostał soczysty i miękki, a przed podaniem pokrój go w cienkie paski. Sos i kurczaka wymieszaj z ugotowanym al dente makaronem. Tagliatelle z grillowanym kurczakiem i pesto podawaj udekorowane świeżymi ziołami lub listkami rukoli. Dobrze będzie pasował do niego dodatek parmezanu. Spróbuj!