Zapiekanka z makaronem, szynką i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z makaronem, szynką i serem

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

19 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zdarzyło mi się kiedyś, że ugotowałem za dużo makaronu. No to schowałem go do lodówki, a następnego dnia zrobiłem autorską ZAPIEKANKĘ Z MAKARONEM, SZYNKĄ I SEREM. Ty zresztą możesz dodać coś zupełnie innego, tylko pamiętaj - nie żałuj sera!

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni, włącz termoobieg. Ugotuj makaron w wodzie z kostką do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Odcedź i zahartuj zimną wodą. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj szynkę i podsmaż. Wlej śmietankę, gotuj minutę na małym ogniu, wsyp groszek, dodaj osączony makaron i połowę sera. Przypraw solą i pieprzem. Żaroodporną formę posmaruj margaryną, napełnij makaronem. Posyp resztą sera i zapiecz na złoty kolor.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z makaronem, szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z makaronem, szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z makaronem, szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z makaronem, szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z makaronem, szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z makaronem, szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z makaronem, szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z makaronem, szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej