Zapiekanka z makaronem, szynką i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z makaronem, szynką i serem

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
19 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zdarzyło mi się kiedyś, że ugotowałem za dużo makaronu. No to schowałem go do lodówki, a następnego dnia zrobiłem autorską ZAPIEKANKĘ Z MAKARONEM, SZYNKĄ I SEREM. Ty zresztą możesz dodać coś zupełnie innego, tylko pamiętaj - nie żałuj sera!

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni, włącz termoobieg. Ugotuj makaron w wodzie z kostką do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Odcedź i zahartuj zimną wodą. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj szynkę i podsmaż. Wlej śmietankę, gotuj minutę na małym ogniu, wsyp groszek, dodaj osączony makaron i połowę sera. Przypraw solą i pieprzem. Żaroodporną formę posmaruj margaryną, napełnij makaronem. Posyp resztą sera i zapiecz na złoty kolor.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z makaronem, szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z makaronem, szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z makaronem, szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z makaronem, szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z makaronem, szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z makaronem, szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z makaronem, szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z makaronem, szynką i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej