
Składniki
2 kilogramy
1 szczypta
4 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
100 gramów
4 szklanki
0.5 pęczka
2 sztuki
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, ugotuj i odcedź.
Krok 2
Czosnek i szczypiorek posiekaj drobno, ser zetrzyj na tarce. Dodaj do ziemniaków i ugnieć na gładkie puree. Dopraw do smaku, wymieszaj z surowymi jajami.
Krok 3
Mąkę zmieszaj z 1.5 szklanki wody, dodaj szczyptę soli i zagnieć na jednolite gładkie ciasto.
Krok 4
Podziel na dwie części - jedną wylep wysmarowaną tłuszczem tortownicę, przełóż do środka wystudzony serowy farsz i zaklej drugim kawałkiem ciasta.
Krok 5
Piecz przez 50-60 minut w temperaturze 200 stopni. Serowy placek podawaj na gorąco.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej