
Składniki
2 kilogramy
1 szczypta
4 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
100 gramów
4 szklanki
0.5 pęczka
2 sztuki
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, ugotuj i odcedź.
Krok 2
Czosnek i szczypiorek posiekaj drobno, ser zetrzyj na tarce. Dodaj do ziemniaków i ugnieć na gładkie puree. Dopraw do smaku, wymieszaj z surowymi jajami.
Krok 3
Mąkę zmieszaj z 1.5 szklanki wody, dodaj szczyptę soli i zagnieć na jednolite gładkie ciasto.
Krok 4
Podziel na dwie części - jedną wylep wysmarowaną tłuszczem tortownicę, przełóż do środka wystudzony serowy farsz i zaklej drugim kawałkiem ciasta.
Krok 5
Piecz przez 50-60 minut w temperaturze 200 stopni. Serowy placek podawaj na gorąco.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej