Dania i potrawy z ricottą | Przepisy.pl pixel

Przepisy z ricottą

30 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (30)

Faszerowane pomidory
ratingratingratingratingrating

76

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Faszerowane pomidory to świetnie prezentująca się na stole potrawa, która będzie odpowiednia na k...
Cukinia nadziewana
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Cukinia to warzywo, które świetnie nadaje się do zapiekania. Nie tylko łatwo ją przyrządzić i wyd...
Muszle nadziewane z warzywami
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Muszle nadziewane z warzywami – dobrze zapamiętaj tę nazwę. Raz przyrządzone, będą stanowić wspom...
Ryba ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Dorada najlepiej smakuje pieczona lub grillowana. Z dodatkiem szpinaku z suszonymi pomidorami i o...
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Naleśniki przestały być wyłącznie tanim, mało interesującym daniem, kojarzonym przede wszystkim z...
Krokiety ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Krokiety to ciekawa, panierowana w jajku i bułce tartej wersja naleśników. Do ich środka możemy w...
Ravioli ze szpinakiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Romantyczna kolacja we dwoje? Przyjęcie rodzinne? Na specjalne okazje warto przygotować coś wyjąt...
Zapiekane pomidory
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W rondelku rozgrzej margarynę i dodaj mąkę – wymieszaj. Wlej mleko, dopraw kostkę rosołową. Sos g...
Zapiekane cannelloni z cukinią
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Cannelloni z serem i cukinią to pyszny obiad, który przygotujesz w godzinę. Zacznij od podsmażeni...
Pałki z kurczaka faszerowane serem i ziołami
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szukasz inspiracji na przygotowanie smacznego mięsa drobiowego? Pałki z kurczaka faszerowane sere...
Linguine z parmezanem i ricottą
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Zagotuj w dużym garnku wodę z kostką Knorr i ugotuj makaron al dente.
Ser Ricotta z miodem
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ser pokrój w plastry, ułóż na półmisku. Polej miodem.
Tartaletki ze szpinaku
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tartalelki ze szpinaku to oryginalna propozycja na efektowne danie. Swój wyrazisty smak zawdzięcz...
Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
W Polsce cukinię znamy bardzo dobrze. Chętnie dodajemy ją do leczo, przygotowujemy z niej zupy al...
Włoski serowy placek
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Pizza serowa z bazylią
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Leniwe z ricottą
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pasta alla norma
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - RicottaRicotta

Ricottę można porównać do popularnego w polskich kuchniach twarogu, lecz pod względem delikatności, puszystości i kremowej konsystencji włoski przysmak pozostaje bezkonkurencyjny. Nic dziwnego, że jest jednym ze składników, bez których włoscy szefowie kuchni nie wyobrażają sobie gotowania. W Polsce ricotta staje się coraz popularniejsza, a jej fenomen najlepiej i najsmaczniej jest poznawać w praktyce.

Dla kogo?

Lubicie odkrywać dania kęs po kęsie? W takim razie wszelkiego rodzaju faszerowane potrawy zapewne zaliczają się do Waszych ulubionych. Do najnowszych kulinarnych odkryć warto włączyć ricottę, która okazuje się pierwszorzędną bazą do pancakes oraz naleśników – zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Zamknijcie ricottę w pierogach, w tym we włoskich ravioli i tortellini. Wykorzystajcie duże makarony – muszle i cannelloni, które są w stanie zmieścić naprawdę dużo wybornych składników.

Na jaką okazję?

Sernik z ricottą będzie ozdobą świątecznego stołu. Prędko nie wrócicie do przepisów opierających się wyłącznie na mielonym, swojskim twarogu. Co powiecie na ciasto na słono? Quiche, danie pochodzące z Francji, z włoskim przysmakiem wręcz rozpływa się w ustach. Nie zachowujcie zapasów ricotty w lodówce wyłącznie na uroczyste wydarzenia. W kanapkach z powodzeniem zastąpi inne, spowszedniałe już smarowidła. Choć ricotta ma słodkawy smak, doskonale łączy się nawet z pikantnymi przyprawami i wyrazistymi dodatkami pokroju plastrów wędzonego łososia.

Czy wiesz, że?

Ricotta powstaje z serwatki, która pojawia się jako efekt uboczny produkcji sera z mleka krowiego, owczego, koziego lub bawolego. Badania archeologiczne wykazały, że pierwsze wersje specjału wytwarzane były już w epoce brązu.

Dla urozmaicenia:

Ricotta znakomicie komponuje się z warzywnymi dodatkami. Często podaje się ją jako element farszu w pieczonych bakłażanach, pomidorach i paprykach. Dla jeszcze bardziej spektakularnego efektu spróbujcie faszerowanych ricottą kwiatów cukinii.