Dania i potrawy z ricottą | Przepisy.pl pixel

Przepisy z ricottą

30 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (30)

Faszerowane pomidory
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Faszerowane pomidory to świetnie prezentująca się na stole potrawa, która będzie odpowiednia na k...
Cukinia nadziewana
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Cukinia to warzywo, które świetnie nadaje się do zapiekania. Nie tylko łatwo ją przyrządzić i wyd...
Muszle nadziewane z warzywami
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Muszle nadziewane z warzywami – dobrze zapamiętaj tę nazwę. Raz przyrządzone, będą stanowić wspom...
Ryba ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Dorada najlepiej smakuje pieczona lub grillowana. Z dodatkiem szpinaku z suszonymi pomidorami i o...
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Naleśniki przestały być wyłącznie tanim, mało interesującym daniem, kojarzonym przede wszystkim z...
Krokiety ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Krokiety to ciekawa, panierowana w jajku i bułce tartej wersja naleśników. Do ich środka możemy w...
Ravioli ze szpinakiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Romantyczna kolacja we dwoje? Przyjęcie rodzinne? Na specjalne okazje warto przygotować coś wyjąt...
Zapiekane pomidory
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zapiekane cannelloni z cukinią
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wypełniając canelloni farszem z cukinii, mozzarelli i kremowego serka ricotta, przyrządzisz wyśmi...
Pałki z kurczaka faszerowane serem i ziołami
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szukasz inspiracji na przygotowanie smacznego mięsa drobiowego? Pałki z kurczaka faszerowane sere...
Ser Ricotta z miodem
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Tartaletki ze szpinaku
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tartalelki ze szpinaku to oryginalna propozycja na efektowne danie. Swój wyrazisty smak zawdzięcz...
Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
W Polsce cukinię znamy bardzo dobrze. Chętnie dodajemy ją do leczo, przygotowujemy z niej zupy al...
Włoski serowy placek
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Pizza serowa z bazylią
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Leniwe z ricottą
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pasta alla norma
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RicottaRicotta

Ricottę można porównać do popularnego w polskich kuchniach twarogu, lecz pod względem delikatności, puszystości i kremowej konsystencji włoski przysmak pozostaje bezkonkurencyjny. Nic dziwnego, że jest jednym ze składników, bez których włoscy szefowie kuchni nie wyobrażają sobie gotowania. W Polsce ricotta staje się coraz popularniejsza, a jej fenomen najlepiej i najsmaczniej jest poznawać w praktyce.

Dla kogo?

Lubicie odkrywać dania kęs po kęsie? W takim razie wszelkiego rodzaju faszerowane potrawy zapewne zaliczają się do Waszych ulubionych. Do najnowszych kulinarnych odkryć warto włączyć ricottę, która okazuje się pierwszorzędną bazą do pancakes oraz naleśników – zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Zamknijcie ricottę w pierogach, w tym we włoskich ravioli i tortellini. Wykorzystajcie duże makarony – muszle i cannelloni, które są w stanie zmieścić naprawdę dużo wybornych składników.

Na jaką okazję?

Sernik z ricottą będzie ozdobą świątecznego stołu. Prędko nie wrócicie do przepisów opierających się wyłącznie na mielonym, swojskim twarogu. Co powiecie na ciasto na słono? Quiche, danie pochodzące z Francji, z włoskim przysmakiem wręcz rozpływa się w ustach. Nie zachowujcie zapasów ricotty w lodówce wyłącznie na uroczyste wydarzenia. W kanapkach z powodzeniem zastąpi inne, spowszedniałe już smarowidła. Choć ricotta ma słodkawy smak, doskonale łączy się nawet z pikantnymi przyprawami i wyrazistymi dodatkami pokroju plastrów wędzonego łososia.

Czy wiesz, że?

Ricotta powstaje z serwatki, która pojawia się jako efekt uboczny produkcji sera z mleka krowiego, owczego, koziego lub bawolego. Badania archeologiczne wykazały, że pierwsze wersje specjału wytwarzane były już w epoce brązu.

Dla urozmaicenia:

Ricotta znakomicie komponuje się z warzywnymi dodatkami. Często podaje się ją jako element farszu w pieczonych bakłażanach, pomidorach i paprykach. Dla jeszcze bardziej spektakularnego efektu spróbujcie faszerowanych ricottą kwiatów cukinii.