Przepisy z ricottą
30 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejRicotta
Ricottę można porównać do popularnego w polskich kuchniach twarogu, lecz pod względem delikatności, puszystości i kremowej konsystencji włoski przysmak pozostaje bezkonkurencyjny. Nic dziwnego, że jest jednym ze składników, bez których włoscy szefowie kuchni nie wyobrażają sobie gotowania. W Polsce ricotta staje się coraz popularniejsza, a jej fenomen najlepiej i najsmaczniej jest poznawać w praktyce.
Dla kogo?
Lubicie odkrywać dania kęs po kęsie? W takim razie wszelkiego rodzaju faszerowane potrawy zapewne zaliczają się do Waszych ulubionych. Do najnowszych kulinarnych odkryć warto włączyć ricottę, która okazuje się pierwszorzędną bazą do pancakes oraz naleśników – zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Zamknijcie ricottę w pierogach, w tym we włoskich ravioli i tortellini. Wykorzystajcie duże makarony – muszle i cannelloni, które są w stanie zmieścić naprawdę dużo wybornych składników.
Na jaką okazję?
Sernik z ricottą będzie ozdobą świątecznego stołu. Prędko nie wrócicie do przepisów opierających się wyłącznie na mielonym, swojskim twarogu. Co powiecie na ciasto na słono? Quiche, danie pochodzące z Francji, z włoskim przysmakiem wręcz rozpływa się w ustach. Nie zachowujcie zapasów ricotty w lodówce wyłącznie na uroczyste wydarzenia. W kanapkach z powodzeniem zastąpi inne, spowszedniałe już smarowidła. Choć ricotta ma słodkawy smak, doskonale łączy się nawet z pikantnymi przyprawami i wyrazistymi dodatkami pokroju plastrów wędzonego łososia.
Czy wiesz, że?
Ricotta powstaje z serwatki, która pojawia się jako efekt uboczny produkcji sera z mleka krowiego, owczego, koziego lub bawolego. Badania archeologiczne wykazały, że pierwsze wersje specjału wytwarzane były już w epoce brązu.
Dla urozmaicenia:
Ricotta znakomicie komponuje się z warzywnymi dodatkami. Często podaje się ją jako element farszu w pieczonych bakłażanach, pomidorach i paprykach. Dla jeszcze bardziej spektakularnego efektu spróbujcie faszerowanych ricottą kwiatów cukinii.