Kapuśniaczki drożdżowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapuśniaczki drożdżowe

Autor: Magdalena Tomaszek

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 łyżeczka

8 łyżek

1 szklanka

1 łyżka

40 gramów

1 łyżka

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozrabiamy z ciepłą wodą, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wszystkie składniki wyrabiamy razem. Jeśli używamy do tego celu maszyny, składniki wrzucamy w kolejności: olej, rozrobione drożdże, masło, mąka i sól. Ciasto zostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

Krok 2

Kapustę odcedzamy- ale tylko trochę, aby część wody została. W tej wodzie podgotowujemy kapustę do miękkości z kostką cebuli i kostką grzybową. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmażamy. Możemy doprawić pieprzem.

Krok 3

Z ciasta wyrabiamy małe kuleczki, płaszczymy je, nakładamy nadzienie i zwijamy Smarujemy jajkiem i posypujemy tym, na co mamy ochotę Pieczemy do zrumienienia (ok 15-20 minut) w temperaturze 180 st.

Magdalena Tomaszek

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniaczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniaczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniaczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniaczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniaczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniaczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniaczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapuśniaczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej