Kapuśniaczki drożdżowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapuśniaczki drożdżowe

Autor: Magdalena Tomaszek

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 łyżek

600 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

40 gramów

1 kilogram

1 szklanka

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozrabiamy z ciepłą wodą, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wszystkie składniki wyrabiamy razem. Jeśli używamy do tego celu maszyny, składniki wrzucamy w kolejności: olej, rozrobione drożdże, masło, mąka i sól. Ciasto zostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

Krok 2

Kapustę odcedzamy- ale tylko trochę, aby część wody została. W tej wodzie podgotowujemy kapustę do miękkości z kostką cebuli i kostką grzybową. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmażamy. Możemy doprawić pieprzem.

Krok 3

Z ciasta wyrabiamy małe kuleczki, płaszczymy je, nakładamy nadzienie i zwijamy Smarujemy jajkiem i posypujemy tym, na co mamy ochotę Pieczemy do zrumienienia (ok 15-20 minut) w temperaturze 180 st.

Magdalena Tomaszek

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

1

Opinie o przepisie

  • Weronika  Gadoś

    Weronika Gadoś , 15.12.2022

    TAK To ciekawy przepis i wygląda na prosty do zrobienia, mimo tego, że trzeba zrobić ciasto drożdżowe. Dodałabym do kapusty podsmażone pieczarki i trochę startego sera cheddar.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniaczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniaczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniaczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniaczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniaczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniaczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniaczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapuśniaczki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej