Jak przygotować mrożone śliwki do ciasta? Czy można je dodać do ciasta drożdżowego?

Do domowych wypieków z powodzeniem możecie wykorzystać nie tylko świeże, ale też mrożone śliwki. Jak przygotować mrożone śliwki do ciasta, żeby masa nie była zbyt rzadka?

Jak przygotować mrożone śliwki do ciasta?

Czy mrożone śliwki nadają się do ciasta? Oczywiście, że tak. W sezonie zimowym i wiosną trudno kupić dobrej jakości śliwki. Najlepsze owoce są dostępne latem i jesienią – wtedy też warto robić większe zapasy i mrozić śliwki, a później wykorzystywać je na przykład do bułeczek ze śliwkami, knedli czy innych specjałów.

W większości przypadków mrożonych śliwek przed użyciem nie trzeba rozmrażać, ale jeśli chcecie, oczywiście możecie to zrobić. Zalecamy wtedy rozmrażanie owoców w lodówce lub w mikrofalówce z wykorzystaniem specjalnego programu do rozmrażania. Jeśli postanowicie użyć zamrożonych owoców, po prostu ułóżcie je na cieście identycznie jak świeże. Taki sposób sprawdzi się, gdy użyjecie odpowiednio zamrożonych śliwek (bez grubej warstwy lodu, która będzie rozrzedzać ciasto).

Czy można dodać mrożone śliwki do ciasta drożdżowego?

Dodawanie mrożonych śliwek do ciasta z owocami jest całkowicie bezpieczne i wygodniejsze niż korzystanie z rozmrożonych. Pamiętajcie jednak, że dodanie do ciasta zamrożonych śliwek obniża jego temperaturę i trzeba zadbać o to, by przed pieczeniem odpowiednio nagrzać piekarnik. Włożenie bardzo zimnego ciasta do niewystarczająco nagrzanego piekarnika może sprawić, że owoce szybko puszczą sok, a masa nie wyrośnie tak, jak powinna i ciasto będzie płaskie.