Czy można mrozić banany? Jak to zrobić: w skórce czy bez?
Przyzwyczailiśmy się do mrożenia różnego rodzaju owoców, lecz nie da się ukryć, że najczęściej w zamrażarce lądują borówki, truskawki, maliny, czyli sezonowe skarby natury, których walory chcemy zachować na dłużej. Co jednak z innymi popularnymi produktami? Czy można mrozić banany? Okazuje się, że to jeden z prostszych sposobów na zachowanie ich świeżości, kiedy nie mamy czasu lub ochoty na zużycie ich w ciągu najbliższych kilku godzin czy dni. Sprawdź, jak zamrozić banany i do czego je wykorzystać.
Mrożenie bananów – dlaczego warto to robić?
Trudno nie lubić tych owoców – są słodkie i sprawdzają się jako szybka przekąska, którą zjeść można nawet w biegu. Mogą stać się także uzupełnieniem bardziej złożonych dań, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Pewnie z tych powodów zdarza nam się kupować je w dużych ilościach. Niestety, często okazuje się, że nie będziemy w stanie ich zużyć.
Choć istnieje sporo sposobów na wykorzystanie przejrzałych bananów, nie zawsze mamy czas na pieczenie chlebków bananowych czy robienie innych wypieków. W sytuacjach podbramkowych wiedza na temat tego, jak mrozić banany, może okazać się jedynym kołem ratunkowym.
Czy można mrozić banany w skórce?
Tak, dopuszcza się taką możliwość, jednak pod pewnymi warunkami. Przede wszystkim owoce nie mogą mieć najmniejszych śladów nadpsucia. Jednocześnie do zamrażalnika nie należy wkładać zielonych, nie do końca dojrzałych bananów. Ponadto mrożenie bananów w skórce wymaga ich dokładnego umycia, by usunąć wszelkie drobnoustroje, które byłyby w stanie przetrwać nawet w bardzo niskich temperaturach.
Jak zamrozić banany krok po kroku?
Mimo wszystko poleca się mrozić banany po obraniu ze skórki. Najwygodniej jest pokroić je w plastry. Co dalej?
- Kawałki bananów układamy na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, by nie stykały się ze sobą.
- W tej formie umieszczamy je w zamrażarce na godzinę lub dwie.
- Gdy będą już zmrożone, możemy przesypać je do woreczków strunowych.
- Polecamy dzielić je na porcje, które będziemy w stanie zużyć jednorazowo. Ważne jest też wpisanie daty mrożenia. Zamrożone banany przechowujemy maksymalnie przez 4 miesiące.
Do czego wykorzystać mrożone banany?
Mamy nadzieję, że udało nam się rozwiać wszystkie wątpliwości na temat tego, czy banany można mrozić. Czas przejść do najprzyjemniejszej części, czyli kucharzenia! Owoce z powodzeniem można dodawać do koktajli, owsianek i deserów lodowych. Pasują do różnego rodzaju ciast, w tym chleba bananowego, który doskonale sprawdza się w roli przekąski podczas pieszych wycieczek. Skosztuj również rolady bananowej – świetnie smakuje w porze podwieczorku. Podczas przyjęcia zaproponuj gościom kawałek tarty bananowej, a z pewnością poproszą o dokładki. Owoce kapitalnie komponują się z kakao, a ciasto czekoladowe z bananami jest na to pysznym dowodem.
Wyjmij banany z zamrażarki, by przygotować ciastka owsiane słodzone bananem. Cukier okaże się zbędny! Lubisz tradycyjne racuchy, ale masz ochotę na odmianę? Przepis na placki z suszoną żurawiną i bananem na pewno cię zaciekawi. Nietuzinkowym sposobem spożytkowania mrożonych owoców jest także dip bananowy. Tego w twojej kuchni jeszcze nie było!
Komentarze (0)